A spontán vetélés okai, tünetei és kezelése

Spontán vetélés esetén a terhesség látható, külső ok nélkül megszakad. Ilyenkor egy egészen aprócska, még a 600 grammot sem elérő, életjelenséget nem mutató magzat hal el a kismamában. Sokan úgy gondolják, a mesterséges megtermékenyítés növeli erre az esélyt, ám valójában nem nagyobb a kockázata, mint természetes úton történő fogantatás esetén. Ha szeretnénk csökkenteni a magzat elhalásának esélyét, fontos, hogy tisztán lássuk a spontán vetélés okait. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen típusai és tünetei vannak a jelenségnek. Emellett szó lesz arról is, mit tehetünk, hogy minimalizáljuk a kockázatokat, és mit, ha már többször is megtörtént a baj.

Minden kismama rémálma: a spontán vetélés

Mikor beszélünk spontán vetélésről?

Spontán vetélésnek nevezzük azt a vetéléstípus, amikor a várandósság 24. hete előtt szakad meg a terhesség, úgy, hogy az eseményt nem előzte meg semmilyen külső behatás. A terhességek megszakadása döntően első trimeszteri. Körülbelül 50-75%-a szakad meg a várandósság első 12 hetében (korai vetélés); a 12-24. hét között (középidős vetélés), az időben előrehaladva már jóval ritkábban. Ez a tragikus esemény egy olyan embrió fejlődésének a végét jelenti, aki a későbbiekben valamilyen fogyatékossággal született volna. A 24. terhességi hét után pedig már nem vetélésről, hanem halva születésről beszélünk.

A vetélési típusokat tekintve létezik fenyegető vetélés (abortus imminens), kezdődő vetélés (abortus incipiens), komplett, azaz teljes vetélés (abortus completus); valamint inkomplett, azaz tökéletlen vetélés (abortus incompletus). Ha pedig a magzat ugyan spontán hal el, de nem indul meg a kilökődése magától, ez az ún. nem lezajlott vetélés (missed abortion). Ez a típusú vetélés nem is mindig jár tünetekkel, így sok kismama előtt észrevétlen maradhat.

Ha pedig a spontán vetélés gyakoriságát nézzük, az lehet egyszeri, illetve többszöri (habituális). A habituális vetélés esetén a nő legalább háromszor, mindig a 24. hét előtt vesztette el magzatát. A spontán vetélés kiváltó okának néha a genetikai rendellenességeket, vagy a különböző autoimmun betegségeket (lupus, vagy vérképzőrendszeri zavar) gondolják az orvosok.

A spontán vetélés tünetei nem mindig szembetűnőek: néha a jelenséget nem is jelzi más, mint egy, a szokottnál is erősebb menstruáció. Máskor egy-, vagy éppen két szakaszban zajlik le. Ha a 16. hét előtt következik be, akkor egyszerre távozik a magzattal a méhlepény és a magzatburok is. Ha azonban a 16. hét után, akkor az első szakaszban a magzat távozik a méhből, és csak a második, lepényi fázisban követi a méhlepény.

Lehetséges tünetei

 • Tompa, görcsös háti vagy kismedencei fájdalom
 • Hüvelyi vérzés és alhasi görcsök – a vérzés kis mennyiségű barna, vagy szövetekkel és vérrögökkel járó, nagyobb mennyiségű, erős
 • A korai terhességi tünetek (fáradtság, rosszullét, mellérzékenység) megszűnése
 • Láz
 • Súlyvesztés
 • Fájdalom, érzékeny méhtest
 • 5-20 percenkénti erős, ismétlődő méhösszehúzódások
 • Véres, bűzös vagy fehéres-rózsaszínes folyás

Mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?

Vérzés esetén, görcsös háti és/vagy alhasi fájdalmak, vagy a terhesség eddigi tüneteinek hirtelen megszakadásakor azonnal érdemes orvoshoz mennünk. A spontán vetélést rutin ultrahangvizsgálattal, nőgyógyászati vizsgálattal, Doppler-vizsgálattal, illetve hormonszint-vizsgálattal lehet kimutatni. Ágynyugalommal és progeszteronnal a fenyegető vetélés még visszafordítható.

Milyen okok vezethetnek spontán vetéléshez?

Sajnos a spontán vetélés bárkinél előfordulhat – a legnagyobb kockázattal viszont akkor számolhatunk, ha az alábbi rizikócsoportok egyikébe tartozunk.

 • Életkor: ha az anya 40 éves már elmúlt, az megnöveli a spontán vetélés rizikóját.
 • Korábbi spontán vetélés(ek): ha korábban fordult már elő vetélés, fokozott orvosi ellenőrzés mellett javasolt csak az ismételt próbálkozás.
 • Nem megfelelő életmód: a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a túlsúly is növeli a kockázatát a sikertelen terhességnek.
 • Nem megfelelő vitamin szint: a D-vitamin- és a folsavszintünkre mindenképp figyelnünk kell, hogy kisbabánk egészségesen szülessen meg.
 • Betegség: a hormonzavarok (mint a PCOS, a pajzsmirigy-rendellenességek, a diabétesz, vagy a túl magas prolaktinszint) is lehetnek a vetélés kiváltó okai.
 • Stressz: napjaink nagymértékű feszültsége az egész szervezetünkre hatással van – így a bennünk növekvő, apró életre is.
 • Gyógyszerek szedése: az antibiotikumok, a lítium vagy a görcsoldók, valamint bizonyos gyógynövények (boróka, kutyabenge, kerti izsóp, galagonya) is veszélyt jelenthetnek terhességünkre.

Ezek a spontán vetélés leggyakoribb okai

Hüvely-méh fertőzés

Más néven ivarcsatorna-fertőzés. Ha a pár férfi tagjának van valamilyen fertőzése (pl. idült prosztata-gyulladása), esetleg a nőnek valamilyen gyulladása, a kórokozók bejuthatnak méhbe a 16. héttől. Ha ott gyulladást váltanak ki, azzal megrepesztik a magzatburok alsó felszínét, a magzat kilökődhet.

Nőgyógyászati rendellenességek

Az évek során számos komoly betegség hagy szervezetünkön nyomot. Ilyen lehet a méhfalak összenövése (más néven Asherman-szindróma), a méh fejlődési rendellenességei vagy a méhnyálkahártya tbc miatti elhalása. Ha túl sok, nagy, vagy éppen problémás helyeken őrződtek meg e betegségek nyomai, az vezethet spontán vetéléshez is.

Méhnyak elégtelenség

Haa méhnyak elsődlegesen vagy másodlagosan nem funkcionál, az szintén okozhat problémát. Elsődleges a méhnyak elégtelenség, ha a méhszáj a 20. hét körül megnyílik (általában egyéb tünetek nélkül). Ezt általában valamilyen méhfejlődési rendellenesség okozza. Másodlagos méhnyak elégtelenségről pedig egy nem szakszerű terhesség-megszakítás, vagy egy korábbi szüléskor jelentkező, méhnyakzáróizom-sérülés utóhatásaként beszélhetünk.

Sárgatest elégtelenség

Amennyiben nem termel elég progeszteront a sárgatest, a petesejtet nem képes megfelelően befogadni a méhnyálkahártya. Ez kiválthatja az ún. megkésett vetélést (missed abortion), valamint a magzat elhalását.

Immunológiai összeférhetetlenség

Ha a magzatot védő ellenanyagok termelődése késik (ez általában akkor fordul elő, ha a pár női és férfi tagjának az antigénjei nagyon hasonlóak), a magzatot a szervezet idegen szövetként érzékeli majd – így az ún. killer-sejtek (agresszív nyirok sejtek) célpontjává válhat.

Génhibák

Amennyiben a gyermek leendő szüleitől egy egészséges és egy génfelesleggel rendelkező, vagy épp hiányos kromoszómát kap, nagy rá az esély, hogy nem fog megszületni. Ez alól mindössze a Turner- és a Down-szindrómás babák 2%-a a kivétel. Egy, adott esetben nyitott gerincű baba valószínűleg nem is élné túl a születést.

Mindemellett fontos megjegyezni: bár sokan gondolják, hogy a spontán vetélés kockázata mesterséges megtermékenyítés esetén fokozott, ez valójában téves elképzelés. A kockázat valójában a természetes úton megfogant magzatok elvetélésével egyenértékű, azaz 15-25% körüli, és az édesanya korával együtt nő. Egyedül a hormonkezelések esetében lehet ennél nagyobb az arány.

Mire érdemes figyelni egy spontán vetélés után?

Műtéti beavatkozás szükségessége

Teljes vetélés után nincs szükség semmilyen beavatkozásra. Ha viszont a vetélés tökéletlen, akkor a vérzés erősségétől és a terhesség korától függően szükség lehet nőgyógyászati küretre a méh üregében (ún. méhűri revízióra), hogy ne maradjon bent se vérömleny, se a magzat valamelyik része. A nőgyógyászati küret műtétként történik, általában altatásban. 

A többszöri vetélés kockázata a későbbiekben

Egy kutatás szerint a habituális vetélés kockázatát némileg akkor csökkenthetjük, ha a következő teherbeesés még 3 hónapon belül sikerül. Ez azonban nem szentírás. Egy ilyen komoly trauma után a legfontosabb, hogy akkor kezdjünk el ismét a párunkkal próbálkozni, amikor már mind testileg, mind mentálisan ismét készen állunk rá.

Megelőzhető a spontán vetélés?

Védjük ki a fertőzéseket, amennyire csak lehet

Becslések szerint a vetélések több mint 70%-a valamilyen, a méhbe felszálló fertőzés miatt történik. Ezt gyakran okozza valamilyen tápanyaghiány, ám akár – a férfi részéről – egy prosztatagyulladás is előidézheti. Ezért fontos, hogy ha bármilyen baj felmerül, alaposan vizsgáltassuk ki magunkat és párunkat, valamint az is, hogy magunkat és babánkat védetté tegyük a fertőzésekkel szemben. Ez utóbbit a leghatékonyabban a vitaminok pótlásával tehetjük meg: nők esetében speciális terhesvitaminokkal. A tápanyagpótlás azonban a férfiak esetében is fontos, hiszen gyakran a nem megfelelő minőségű spermium a problémák okozója.

Figyeljünk a tápanyagpótlásra

A modern táplálkozás kevéssé elégíti ki még egy átlagos ember tápanyagszükségletét is – hát még kettőét. Emiatt rendkívül fontos, hogy ne bízzuk a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét a véletlenre: szedjünk várandósvitaminokat, a különböző trimeszterek igényeinek megfelelően. Lehetőleg olyat válasszunk, amelyben több, különböző tápanyag is jelen van (lehetőleg –citrát és –glükonát kötésekkel); így a különböző nyomelemek és vitaminok egymás felszívódását akár 80%-kal is javíthatják. Íme három nélkülözhetetlen tápanyag, amelyeket mindenképp tartalmaznia kell a vitaminnak: réz, cink (vírusölő hatásúak, így védenek a felszálló fertőzések ellen is), illetve a folát (már pár hónappal a terhesség tervezése előtt).

Éljünk és étkezzünk egészségesen!

A BMI-szerinti, normál testsúly fenntartásával, a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol, illegális drogok) mellőzésével, a koffeinbevitel és a stressz csökkentésével, valamint a gyógyszerszedés minimalizálásával máris sokat tettünk magzatunk életben maradásáért. A rendszeres testmozgás pedig a mentális és a fizikai egészségünk fennmaradását egyaránt biztosítja.

A természet néha nehezen kiszámítható – azonban fontos, hogy amennyire csak lehet, felkészüljünk minden eshetőségre, és az esetlegesen felmerülő problémákra. Akinek már volt része spontán vetélésben, érthető, ha nem szeretné a későbbiekben a véletlenre bízni a baba érkezését. A Reprogenesis klinikán szakembereink segítségével kiderítheti Ön is, mi áll egy sikeresen végigvitt terhesség akadályában. A hormonszintek megmérésével, a kismedence ultrahangos vizsgálatával, egy immunológiai és egy genetikai vizsgálattal már biztosabb képet kaphat szervezete jelenlegi állapotáról, így teherbeesésének esélyeiről is. Nem kell beletörődnie meddőségébe: intézményünk a legmodernebb eszközökkel, szakértőink pedig a legkorszerűbb tudásanyaggal várják, hogy segítsék az Önök álmának megvalósulását is.