ZYMŌT – Microfluidic sperm sorting (Mikrofluidikus spermaválogatás)

Forradalmi újítás a spermiumválogatásban: ZyMōt mikrofluidikai chipek

A mikrofluidikus spermaválogatás módszere

A

Microfluidic Sperm Sorting egy chip segítségével történő spermiumválogatási módszer. A módszer a természetes spermiumszelekció elvén alapul, a női reprodukciós rendszer természetes környezetét szimuláló mikrobarrieren való áthaladással. A válogatott spermiumok morfológiája, genetikai minősége jobb, életképessége és mozgékonysága pedig több mint kétszerese a nem kiválogatott spermiumokénak. A módszer bizonyítottan akár 25%-kal növeli a ciklus sikerességét.

A mikrofluidikus spermiumválogató módszer a hagyományos spermiumfeldolgozás új, kíméletes alternatívája, amely nem igényli a spermaminta előzetes kezelését vagy olyan eszközök (pl. centrifuga) használatát, amelyek növelhetik a spermiumok oxidatív stresszét.

A mikrofluidikus spermaválogatás módszere a gyakorlatban

A mesterséges megtermékenyítés (IVF) folyamata során nyert embriók átültetése során a minőségi és egészséges spermiumok kiválasztásának módja jelentősen befolyásolja a sikeres terhesség esélyét.A normál megtermékenyítési folyamat során az egészséges spermiumok elkülönülnek a többitől az anyai reproduktív rendszerben természetesen előforduló mikrofluidikus csatornákban.

Az IVF-kezelés során a szervezetnek ezt a természetes mechanizmusát (spermiumszelekció) mikrofluidikus chipek segítségével utánozzák. Mikrofluidikus chipeket fejlesztettek ki a spermiumszelekció természetes mechanizmusának teljes utánzására laboratóriumi körülmények között. Ezek a mikrocsatornák szűrőként működnek, amely csak az egészséges és minőségi spermiumokat választja ki.A jó minőségű spermiumok kiválasztásának jelenlegi módszerei időigényesek és a centrifugálás során (nagyon nagy sebességű fordulatszámon) károsíthatják a spermiumokat.

A mikrofluidikus chipek segítségével történő spermaválogatás során nem használnak centrifugálást. A spermiumválogatási folyamat kizárólag a spermiumok saját mozgását használja, és az egész folyamat a lehető legjobban szimulálja a legjobb minőségű spermiumok természetes kiválasztását. Így nagyon alacsony reaktív oxidatív stressz-szint mellett is ép DNS-sel és a legjobb epigenetikai tulajdonságokkal rendelkező spermiumokat kapunk. Ennek eredményeképpen a teherbeesés sikerrátája jelentősen megnő. A mikrofluidikus chipek használata jelentősen csökkenti a vetélések számát az IVF és az inszemináció során.

A

Mikrofluidic Sperm Sorting chip rendelkezik egy minta bemeneti porttal, amely egy mikrofluidikus csatornán keresztül kapcsolódik a kimeneti gyűjtőporthoz. A kezeletlen spermamintát a bemeneti nyílásba pipettázzák, ahol a folyadék mozgása ellenében és a fent említett mikrobarriereken keresztül a jelen lévő spermiumoknak aktívan el kell jutniuk a kimeneti nyílásba. A spermiumok így oly módon szelektálódnak, hogy a kilépőnyílásban lévő egészséges, mozgékony spermiumokat elválasztják a csatornában rekedt, rossz minőségű spermiumoktól.

A mikrofluidikus spermaválogatási módszer alkalmazásának javallatai

Űrlap

Kérjen szakértőt