IVF – In vitro fertilizáció

A kémcsőben történő megtermékenyítés, technikailag in vitro megtermékenyítés, IVF, egy olyan folyamat, amelynek során egy petesejtet a testen kívül, in vitro megtermékenyítenek spermiummal.

Az IVF-módszer

A meddőség kezelésében alkalmazott asszisztált reprodukciós módszerek egyike.

Az in vitro megtermékenyítés a méhen kívüli megtermékenyítés egyszerű, hagyományos módszere. Az ivf-módszer elve a hím és női nemi sejtek spontán fúziója egy táptalajban, szigorúan meghatározott és ellenőrzött körülmények között.

A kezelt nő petesejtjeit, amelyeket hormonális stimulációt követő petefészekpunkció során nyertek, összekeverik a partner spermájával, amely laboratóriumi feldolgozáson ment keresztül. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha a partner spermatogramja az egészséges, termékeny férfi normál spermatogramjának megfelelő értékeket mutat.

Az egyik legfontosabb kritérium a sperma morfológiája.  Rossz eredmény esetén mindig ajánlott az ICSI módszer alkalmazása, hogy megakadályozzák a rendellenes spermiumok behatolását a petesejtbe, és így minimálisra csökkentsék a rendellenes embrió kialakulását.A megtermékenyített petesejt (zigóta) ezután a méhbe kerül. A „kémcsőben” elnevezés félrevezető, mivel az in vitro megtermékenyítést általában petri-csészében végzik.

Az eljárás menete

Az IVF sikerességének növelése érdekében a folyamat során további technológiákat alkalmaznak, például a petefészek stimulációját, hogy több petesejt fejlődjön és érjen, a petefészekből történő petesejt-kinyerést, a petesejtek spermiummal történő megtermékenyítését és az embriók tenyésztését a méhbe történő beültetés előtt.

Petefészek-stimuláció és petesejt-kinyerés

Normál esetben csak egy petesejt szabadul fel az ovuláció során, ezért az IVF a petefészkek hormonális stimulációjával (technikailag petefészek túlstimulációval) több petesejtet fejleszt a tüszőkben. A cél közben a nő hormonális rendszerébe való beavatkozás minimalizálása. A hormonális stimulációnak három fő protokollja van: a rövid protokoll, a hosszú protokoll és az antagonistákat tartalmazó protokoll.

Az ovumfelvételre (angolul ovum pick up, OPU) azután kerül sor, hogy a legfelső tüsző átmérője elérte a legalább 16 mm-es átmérőt. A nőnek humán koriongonadotropint (hCG) injekcióznak, és körülbelül 35 órával később könnyű érzéstelenítésben ambuláns beavatkozást végeznek.

Megtermékenyítés és embriók tenyésztése

Rövid előinkubáció után a petesejteket spermiummal termékenyítik meg. A spermiumokat intracitoplazmatikus spermiuminjekcióval (ICSI) közvetlenül a petesejtbe juttatják.

Az embriókat öt napon keresztül hosszan tartó tenyésztéssel tenyésztik, ami a jobb minőségű embriók jobb kiválasztását eredményezi, ezáltal növelve a megtermékenyítés sikerességének arányát.

Embrióátvitel

Az embriótranszfer vagy embrióátültetés során egy embriót helyeznek át a páciens méhébe.A beágyazódás valószínűségének növelése érdekében az embrió átültetése előtt asszisztált keltetést (hatching) végeznek, amelynek során az embrió védőburkát megbontják, hogy könnyebben kioldódhasson.

Az IVF indikációi

Az IVF-et meddőségi kezelésként olyan pároknál alkalmazzák, akiknek termékenységi problémáik vannak, például petevezeték-problémák vagy rossz minőségű ejakulátum miatt; ekkor intracitoplazmatikus spermiuminjekciót (ICSI) adnak be, amelynek során egy spermiumot közvetlenül a petesejtbe juttatnak.

Az IVF sikeres végrehajtásához egészséges petesejtre, megtermékenyítésre képes spermiumra és sikeres terhességre képes méhre van szükség.

Űrlap

Kérjen szakértőt

Kedves páciensek és érdeklődők!

Nemzeti ünnep miatt klinikánk 2024. július 5-én zárva tart. 2024. július 8-án hétfőn ismét szeretettel várjuk Önöket.

Megértésüket köszönjük.