IVF – In vitro fertilizáció

A kémcsőben történő megtermékenyítés, technikailag in vitro megtermékenyítés, IVF, egy olyan folyamat, amelynek során egy petesejtet a testen kívül, in vitro megtermékenyítenek spermiummal.

Az IVF-módszer

A meddőség kezelésében alkalmazott asszisztált reprodukciós módszerek egyike.

Az in vitro megtermékenyítés a méhen kívüli megtermékenyítés egyszerű, hagyományos módszere. Az ivf-módszer elve a hím és női nemi sejtek spontán fúziója egy táptalajban, szigorúan meghatározott és ellenőrzött körülmények között.

A kezelt nő petesejtjeit, amelyeket hormonális stimulációt követő petefészekpunkció során nyertek, összekeverik a partner spermájával, amely laboratóriumi feldolgozáson ment keresztül. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha a partner spermatogramja az egészséges, termékeny férfi normál spermatogramjának megfelelő értékeket mutat.

Az egyik legfontosabb kritérium a sperma morfológiája.  Rossz eredmény esetén mindig ajánlott az ICSI módszer alkalmazása, hogy megakadályozzák a rendellenes spermiumok behatolását a petesejtbe, és így minimálisra csökkentsék a rendellenes embrió kialakulását.A megtermékenyített petesejt (zigóta) ezután a méhbe kerül. A „kémcsőben” elnevezés félrevezető, mivel az in vitro megtermékenyítést általában petri-csészében végzik.

Az eljárás menete

Az IVF sikerességének növelése érdekében a folyamat során további technológiákat alkalmaznak, például a petefészek stimulációját, hogy több petesejt fejlődjön és érjen, a petefészekből történő petesejt-kinyerést, a petesejtek spermiummal történő megtermékenyítését és az embriók tenyésztését a méhbe történő beültetés előtt.

Petefészek-stimuláció és petesejt-kinyerés

Normál esetben csak egy petesejt szabadul fel az ovuláció során, ezért az IVF a petefészkek hormonális stimulációjával (technikailag petefészek túlstimulációval) több petesejtet fejleszt a tüszőkben. A cél közben a nő hormonális rendszerébe való beavatkozás minimalizálása. A hormonális stimulációnak három fő protokollja van: a rövid protokoll, a hosszú protokoll és az antagonistákat tartalmazó protokoll.

Az ovumfelvételre (angolul ovum pick up, OPU) azután kerül sor, hogy a legfelső tüsző átmérője elérte a legalább 16 mm-es átmérőt. A nőnek humán koriongonadotropint (hCG) injekcióznak, és körülbelül 35 órával később könnyű érzéstelenítésben ambuláns beavatkozást végeznek.

Megtermékenyítés és embriók tenyésztése

Rövid előinkubáció után a petesejteket spermiummal termékenyítik meg. A spermiumokat intracitoplazmatikus spermiuminjekcióval (ICSI) közvetlenül a petesejtbe juttatják.

Az embriókat öt napon keresztül hosszan tartó tenyésztéssel tenyésztik, ami a jobb minőségű embriók jobb kiválasztását eredményezi, ezáltal növelve a megtermékenyítés sikerességének arányát.

Embrióátvitel

Az embriótranszfer vagy embrióátültetés során egy embriót helyeznek át a páciens méhébe.A beágyazódás valószínűségének növelése érdekében az embrió átültetése előtt asszisztált keltetést (hatching) végeznek, amelynek során az embrió védőburkát megbontják, hogy könnyebben kioldódhasson.

Az IVF indikációi

Az IVF-et meddőségi kezelésként olyan pároknál alkalmazzák, akiknek termékenységi problémáik vannak, például petevezeték-problémák vagy rossz minőségű ejakulátum miatt; ekkor intracitoplazmatikus spermiuminjekciót (ICSI) adnak be, amelynek során egy spermiumot közvetlenül a petesejtbe juttatnak.

Az IVF sikeres végrehajtásához egészséges petesejtre, megtermékenyítésre képes spermiumra és sikeres terhességre képes méhre van szükség.

Űrlap

Kérjen szakértőt