Krioembrió-transzfer

Ha a friss embrióátültetést követő IVF-kezelés sikertelen, a kezelt pár a következő ciklusban felolvasztott embrióátültetést, úgynevezett krioembrió-átültetést alkalmazhat.

A klasszikus transzferhez hasonlóan ez is egy egyszerű, ambuláns eljárás, amelynek során az embriókat előzetes felolvasztás után a méhüregbe juttatják.

Ma már kizárólag a vitrifikációnak nevezett módszerrel fagyasztjuk le az embriókat. Bár ez a módszer drágább, mint a korábbi lassú fagyasztási módszer, nagyobb valószínűséggel biztosítja az embriók jó túlélését a kiolvasztás után.

Az embriókat elméletileg korlátlan ideig lehet fagyasztani (kriokonzerválni).

A KET előnye az egyszerűségében rejlik, amely kiküszöböli a petefészek-stimulációt és a petesejtek kinyerését, azaz az injekciókat és az általános érzéstelenítést. Ha egy párnak vannak kriokonzervált embriói, akkor van esélyük a KET segítségével teherbe esni, és nem kell egy újabb nehéz IVF-eljáráson keresztülmenniük.

A KET-et úgynevezett natív (természetes) ciklusban, vagy ösztrogénes hormonális támogatással tervezzük.

KET a natív ciklusban

Csak akkor tervezhetünk KET-et egy natív ciklusban, ha a nőnek peteérése van. Ezért az ovulációt ultrahangos vizsgálattal – follikulometriával – kell nyomon követni az ovuláció napjának meghatározásához. Az ovuláció során a tüsző nemcsak a megtermékenyítéshez szükséges petesejtet bocsátja ki, amire ebben az esetben nincs szükség, hanem ez a tüsző hormonálisan aktív, és előkészíti a méhnyálkahártyát az általunk átültetett embrió befogadására. Az embrióátültetésre a peteérés után 2-5 nappal kerül sor, az embrió korától függően.

KET hormonális támogatással

A hormon-asszisztált KET során ösztrogénekkel és gesztagénekkel készítjük elő a méhnyálkahártyát. Ez leggyakrabban csak tabletták és hüvelykapszulák használatát jelenti. A gyógyszereket a terhességi tesztig kell szedni, és ha bekövetkezik a teherbe esés, akkor a hormon-asszisztált KET-ben a gyógyszereket a terhesség 12. hetéig kell szedni, mivel a sárgatest nem alakul ki.

Űrlap

Kérjen szakértőt