Méhen belüli megtermékenyítés

A méhen belüli megtermékenyítés az asszisztált reprodukció legegyszerűbb és legkevésbé invazív módszere.

A megtermékenyítés elve

Az inszemináció (IUI) elve a spermiumok laboratóriumban történő előkészítése úgy, hogy a legmozgékonyabb spermiumokat kiválasztják, majd egy katéteren (csőben) közvetlenül a méh üregébe juttatják. Ez lerövidíti a petesejthez vezető útjukat, és növeli a fogamzás valószínűségét. A megtermékenyítés a partner spermájával vagy donor spermiumokkal történik.

A spermium behelyezésének eljárása hasonló a normál nőgyógyászati vizsgálathoz, a spermiumkatéter behelyezése fájdalommentes és nem igényel ágynyugalmat.

Az IUI-folyamat:

Fájdalommentes eljárásról van szó, amelyet ambulánsan, érzéstelenítés nélkül végeznek. Akkor alkalmazható, ha a nőnek legalább 1 petevezetéke van. Az inszemináció elvégzésének okai a nőknél a peteérési zavarok vagy a férfiak termékenységének enyhébb rendellenességei, illetve a rendszeres nemi közösüléssel nem rendelkező párok esetén, és a nő hormonális stimulációjával együtt járhat. E módszer sikerességi aránya nem haladja meg a 12%-ot, és a meddőség okától és a spermiumok minőségétől függ.

Megtermékenyítés a partner spermiumaival:

A megtermékenyítés napján a partner maszturbációval spermamintát vesz, és elküldi a laboratóriumba. A mintát azonnal feldolgozzák, hogy kiválasszák a legmozgékonyabb spermiumokat (leggyakrabban a swim-up módszerrel, felúsztatással választják ki őket). Körülbelül 2 óra múlva a minta készen áll, és a tényleges megtermékenyítés elvégezhető.

Megtermékenyítés donor spermiummal:

Azon párok esetén, ahol a férfinak nincsenek vagy nagyon rossz minőségűek a spermiumai az ejakulátumban, a méhen belüli megtermékenyítéshez donor spermát lehet használni. A donor inszemináció előkészítése körülbelül 2 órát vesz igénybe.

Az IUI indikációi

Az UI elvégezhető azoknál a nőknél, akiknek spontán, a természetes menstruációs ciklusban van peteérésük. Ezt az eljárást akkor is elvégzik, ha a nő peteérési zavarokban szenved, itt a petefészkek hormonális stimulációjára van szükség, amely során egyszerre több petesejt is kifejlődhet a petefészkekben.

Az IUI teljesen egyértelmű indikációja a meddőség immunológiai oka, amikor a nő szervezetében a spermiumok elleni antitestek mutatkoznak, amelyek akadályt jelentenek a méhnyakon át vezető úton.

Ennél a módszernél előre előkészített és megmosott spermiumokat juttatnak egy speciális katéteren keresztül a nő méhüregébe, így küzdve le a szervezet természetes akadályait, amelyek a pár természetes úton történő fogamzóképtelenségét okozhatják. Ez egy egyszerű és fájdalommentes eljárás, amelyet ambulánsan, általános érzéstelenítés nélkül végeznek.

Űrlap

Kérjen szakértőt