Asszisztált reprodukció (mesterséges megtermékenyítés)

Ha a terhesség az azonosított okok kiküszöbölése után sem következik be, vagy olyan rendellenességek esetén, amelyek más módon nem oldhatók meg, az orvos az asszisztált reprodukciós (mesterséges megtermékenyítési) módszerek egyikét fogja javasolni.

A mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó hatályos jogszabályok a Cseh Köztársaságban

Mesterséges megtermékenyítés

Asszisztált reprodukció (mesterséges megtermékenyítés)

Az asszisztált reprodukció (mesterséges megtermékenyítés) tág értelemben a nemi sejtek (ivarsejtek) bármilyen manipulációja, amelynek célja a fogamzás esélyének növelése meddő pároknál.

Szűkebb értelemben a kifejezést a laboratóriumban végzett mesterséges megtermékenyítéshez vezető eljárásokra – in vitro megtermékenyítés (IVF) – használják. A meddőség kezelésében mindig az egyszerűbb eljárásokat ajánlják és alkalmazzák először; sikertelenség esetén a bonyolultabb eljárásokra térnek át.

Az első lépés

Előkészítő szakasz

Az asszisztált reprodukciós kezelés a klinikán egy IVF-specialistával folytatott konzultációval kezdődik, amelynek során részletesen elemzik a pár reprodukciós képességeit és a korábbi kezelések történetét. Az elemzés alapján konkrét módszereket és kezelési tervet ajánlanak.

Foglaljon időpontot konzultációra IVF-specialistáinkkal még ma!

0. nap

Petesejtek

A nő vizsgálatával kiderítjük, hogy milyen erősek a petefészkei, és felmérjük a petesejtek minőségét. A vizsgálat részeként a nő ultrahangos kismedencei vizsgálaton, hormonszint-vizsgálaton, illetve genetikai és immunológiai vizsgálaton vesz részt, ahol elemezzük reprodukciós képességét. Ha a nő petesejtjeit gond nélkül fel lehet használni a kezeléshez, akkor azokat rövid ideig tartó általános érzéstelenítésben a petefészekből történő szúrással és leszívással nyerik ki.

Ha olyan probléma merül fel, amely nem teszi lehetővé a saját petesejtek használatát a sikeres kezeléshez, akkor adományozott petesejtek használatát javasoljuk.Ebben az esetben széles körű adatbázisunkból kiválasztható a megfelelő donor, a kezelés pedig késedelem nélkül folytatódhat.

A SPERMIUMOK

A férfi alapvető vizsgálata a spermiogram. A spermiogram eredménye alapján határozzák meg a petesejt megtermékenyítésének megfelelő módszerét. Jó spermiogram eredmény esetén a sperma lefagyasztható és tárolható későbbi felhasználás céljából. Ha az ejakulátumban nincs megtermékenyítésre alkalmas spermium, ajánlott a spermiumok műtéti kinyerése a herékből MESA vagy TESE módszerrel, amelyet urológus szakorvos végez általános érzéstelenítésben. Ha azonban még ez a módszer sem eredményez minőségi spermiumokat, akkor a pár kérésére adományozott sperma is felhasználható.

A PETESEJTEK MEGTERMÉKENYÍTÉSE ÉS AZ EMBRIÓKÉPZŐDÉS

A petesejt megtermékenyítése vagy spontán történik a nő szervezetében (IUI), vagy testen kívül. Ez utóbbi esetben asszisztált reprodukcióról (IVF) van szó. Az in vitro fertilizáció a testen kívüli megtermékenyítés egyszerű, hagyományos módszere. Az IVF-módszer elve a hímivarsejtek (spermiumok) és a női nemi sejtek (petesejt) spontán összeolvadása egy táptalajon szigorúan meghatározott és ellenőrzött körülmények között. Gyakran azonban a spermiogram paraméterei (spermiumok mozgékonysága, spermiumok morfológiája stb.) nem teszik lehetővé e hagyományos módszer alkalmazását.

A megtermékenyítés sikere növelhető a spermiumok a petesejtbe történő befecskendezésével, ez az úgynevezett ICSI módszer, azaz az intracitoplazmatikus spermiuminjekció.

További módszerek, amelyek növelik a terhesség és az egészséges utód születésének esélyét, a speciális andrológiai módszerek (MSS és MACS), amelyek lehetővé teszik az életképes és érett spermiumok kiválasztását, így csökken a valószínűsége annak, hogy a spermium magjában genetikai DNS-károsodás keletkezik.

1-5. nap

Embriók tenyésztése

A petesejt megtermékenyítésével embrió keletkezik. Sajnos nem lehet biztosítani, hogy a spermium és a petesejt egyesüléséből csak tökéletes embriók szülessenek. Azt, hogy az anyai és apai oldalról származó genetikai információ hogyan keveredik a petesejtben, a tudomány nem tudja ellenőrizni. Ez a véletlen műve.

A meghosszabbított embriótenyésztés a legalapvetőbb módja annak, hogy elkülönítsünk egy egészséges embriót egy tökéletlen embriótól. A teljesen hibás embriók fejlődése a laboratóriumban az első öt napon belül leáll. Azok az embriók, amelyek az 5. napon még fejlődnek, jónak tekinthetők. Egy, legfeljebb két embriót ültetünk be a méhbe, a többi jó minőségű embriót pedig lefagyasztjuk.

Természetes terhesség esetén a méhben megnő a hialuronsav koncentrációja.  Az asszisztált reprodukcióban célszerű ezt az anyagot biztosítani.Egyszerűbben fogalmazva, az EmbryoGlue® magas hialuronsav-tartalmának köszönhetően „odaragasztja” az embriót a méhfalhoz. A hialuronsav besűríti az EmbryoGlue® oldatot is, amely így a méhfolyadékhoz hasonló állagú lesz. Ez minimálisra csökkenti az embrió nem kívánt mozgását.

A megtermékenyített petesejtek beültetéséhez az EmbryoGlue® készítményt használjuk, amely bizonyítottan növeli a terhességek és a megszületett babák számát. Az EmbryoGlue egy olyan szövetragasztó, amely természetes módon utánozza a méhben lévő környezetet az embrió természetes beágyazódása során. Egyszerűen fogalmazva – az EmbryoGlue® segít a megtermékenyített petesejtnek jól rögzülni a méhfalhoz.

2008-ban közzétették egy vizsgálat eredményéit, melyet 2006 és 2007 között több mint 1200 nő bevonásával végeztek; hagyományos átültető közeggel a páciensek 48%-a esett teherbe. Amikor a nők EmbryoGlue®-t kaptak, a terhességi arány 54,6%-ra nőtt.Dr. Basak Balaban tanulmányának eredményei szerint, amelyet 2011-ben a European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) konferencián mutattak be, az EmbryoGlue® használatával született babák száma 11,2%-kal nőtt.

Az EmbryoGlue olyan szénhidrátokat és aminosavakat tartalmaz, amelyek támogatják az embriót az átültetés és a méhnyálkahártyában való rögzülés során, valamint hialuronsavat, egy rekombináns albumint, amely minimalizálja a keresztkontamináció kockázatát.

Az embriók fejlődésének elemzésére az  EmbryoScope nevű eszközt használjuk. Ez a nem invazív módszer lehetővé teszi az embrionális fejlődés folyamatos képalkotását és elemzését anélkül, hogy az embriókat a tenyésztési környezeten kívül ismételten ki kellene vizsgálni.A testen kívüli embriófejlődés folyamatos képalkotása a legkorszerűbb in vitro tenyésztési módszerA leképezett fejlődés objektív elemzése biztosítja a transzferre alkalmas embriók leghatékonyabb kiválasztását, és kizárja a rendellenes fejlődésű embriókat.

Ha a veleszületett genetikai betegségek fokozott kockázata áll fenn, a PGD (preimplantációs genetikai diagnosztika) módszerrel felmérhetjük az embrió kromoszómális genetikai állományát, és előfordulhat, hogy az érintett embriót nem ültetjük át.

5. nap

Az embrió átültetése a méhbe

A sikeres tenyésztés után a megfelelő embriót átültetik a méhbe (transzfer). Az embriótranszfer, vagyis az embriók méhüregbe történő beültetése a meddőségi kezelés utolsó lépése.Maga a folyamat, amelyet egy vékony átültető katéter segítségével végeznek, egyszerű és fájdalommentes eljárás.Annak érdekében, hogy megbízhatóan biztosítsák az embrió pontos elhelyezését a méhben, az egész eljárást közvetlen ultrahangos ellenőrzés mellett végzik.

Az át nem ültetett fejlődő embriókat le lehet fagyasztani, és a felolvasztott embriók későbbi átültetéséből (KET) újabb gyermek foganhat.

6-7. nap

Az embrió beágyazódása

Az embriófejlődés hatodik-hetedik napján, azaz egy-két nappal a transzfer után az embrió beágyazódik a méhnyálkahártyába. A beágyazódást számos olyan tényező és közvetítő tényező befolyásolja, amelyek egyetlen képalkotó technikával sem láthatók. Az ultrahanggal is látható endometriummagasság az egyik segédtényező.

A sikeres embrióbeágyazódás esélyének növelésére használható az EmbryoGlueAz EmbryoGlue egy olyan közeg, amely elősegíti az embrió beültetését.A fehérje nagy koncentrációban történő hozzáadása ebben a közegben növeli az élve születések számát az IVF után.Az EmbryoGlue így minden szükséges tápanyagot és energiaforrást tartalmaz, ami az embrió optimális fejlődéséhez szükséges az embrióátültetést követően.A beültetést elősegítő fehérje magas koncentrációja, amelynek szintézise a beültetés napján fiziológiailag fokozott, ideális feltételeket teremt a sikeres embrióbeágyazódáshoz.

Űrlap

Kérjen szakértőt