A leggyakoribb kérdések és válaszok

Gyakran ismételt kérdések az adományozott petesejtekkel történő kezeléssel kapcsolatban.

Miért választják a fiatal nők a petesejt-adományozást?

A petesejt-, vér- és plazmaadományozás a segítségnyújtás módjai közé tartozik. A potenciális adományozókat a személyes interjú során a motivációjukról is megkérdezik, és a leggyakoribb válaszok a következők:

1) Segíteni szeretnék.
2) Van valaki a közvetlen környezetemben, akinek adományozott petesejtekre van szüksége a teherbeeséshez, vagy akinek gondjai vannak a teherbeeséssel.
3) Ha most segítek, nagy az esélye annak, hogy ha nekem is segítségre lesz szükségem, lesz valaki, aki hajlandó segíteni.

Hogyan választják ki a donorokat?

A potenciális donorokkal szemben támasztott követelményeink az összes negatív vizsgálaton kívül (vérvizsgálat a fertőző betegségek kizárására – HIV, szifilisz, hepatitis B és C, citomegalovírus, genetikai vizsgálatok – kariotípus és cisztás fibrózis, SMA, Connexin 26, vérvizsgálat a vércsoport és Rh-faktor meghatározására, hormonális vizsgálatok, ultrahangvizsgálat) a következők:

Női életkor – 18 és 32 év között, BMI – legfeljebb 25, nemdohányzó, legalább befejezett középfokú végzettséggel, a következők történetének kizárásával: korábbi drogfogyasztás, tartós gyógyszerhasználat, pszichiátriai rendellenességek vagy betegségek személyes és családi kórtörténete, valamint ismert örökletes betegségek.

Az adományozás névtelen?

A petesejtadományozás mindkét fél számára névtelen.

Hogyan találja meg a ReproGenesis klinika a donorokat?

Klinikánk széles donoradatbázissal rendelkezik, és szinte 100%-ban ki tudjuk elégíteni a kezelt párok igényeit. Minél több információt kapunk a kezelt párról, annál pontosabban tudja csapatunk kiválasztani az adott donort.

Lehetséges-e más etnikumú donort rendelni a kezelt párhoz?

A ReproGenesis klinika petesejtdonor-adatbázisában fiatal nők is szerepelnek – olyan potenciális (cseh állampolgárságú) donorok, akiknek a gyökerei más nemzetiségűek.

Mikor történik a donor kiválasztása?

A megfelelő donort 6 héttel a petesejtek kinyerése előtt választják ki.

Mikor kapok tájékoztatást a donorról?

A donorral kapcsolatos információkat (például életkor és vércsoport) 2-3 héttel a petesejt-begyűjtés előtt kapja meg.

Mi a recipiens maximális életkora?

A kezelés a recipiens 49 éves koráig végezhető el.

Jogilag ki a szülője az adományozott spermával és adományozott petesejtekkel végzett kezelés után született gyermeknek?

A jelenlegi jogszabályok szerint a Cseh Köztársaságban a meddőségi kezelés csak heteroszexuális párok számára lehetséges. Az a nő és az a férfi, akik aláírták a kezeléshez való tájékozott hozzájárulást, jogilag a gyermek/gyermekek anyjává és apjává válnak, minden kapcsolódó szülői joggal és kötelezettséggel.

Milyen vizsgálatokon kell részt vennem a kezelés előtt?

A 45 év feletti nőknek mammográfiás vizsgálatot és nőgyógyász ajánlását javasoljuk a teherbeesés lehetőségéről. Önnek és partnerének 6 hónapnál nem régebbi STD-tesztekkel (szexuális úton terjedő betegségek vizsgálata) kell rendelkeznie.Partnerétől a spermatogram eredményére is szükség lesz.

Mi számít a menstruációm első napjának, ha már az elején véres váladék jelenik meg?

A sötét folyás nem tekinthető a menstruáció kezdetének. A menstruáció első napjának az erős menstruációs vérzés első napját tekintse, ha a menstruáció este 8 óra után kezdődik, a következő napot tekintse a menstruáció első napjának.

Hány napnyi partneri önmegtartóztatás (absztinencia) a legjobb a sperma minősége szempontjából?

3 napos szexuális absztinencia ajánlott, különösen a laboratóriumi feldolgozáshoz elegendő mennyiségű ejakulátum biztosítása érdekében. Hosszú távú absztinencia nem szükséges, mivel ez negatív hatással lehet a spermiumok morfológiájára.

Van-e mód arra, hogy elősegítsük a spermium jobb minőségét a begyűjtés előtt?

A spermiumok minőségét minden olyan hatás befolyásolja, amellyel a férfi a begyűjtést megelőző 3 hónapban kapcsolatba került. Ezért az ejakulátum begyűjtése előtti rövid idő alatt nincs szükség különleges kezelésre.

Mikor kerül sor az embrióátültetésre?

Az embrióátültetés tervezését az orvos az embriológussal és a pácienssel együttműködve végzi.Az átültetésre a donor petesejt kinyerését követő 3. vagy 5. napon kerül sor.A koordinátor tájékoztatja Önt az embrióátültetés időpontjáról.

Hány embrió kerül átültetésre?

Általában egy, legfeljebb két embrió.A többlet jó minőségű embriókat ajánlott lefagyasztani.

Milyen minőségűnek kell lennie az embrióknak az egyes napokon?

Az embriók minőségét a fejlődés második napjától lehet értékelni. A kétnapos embriónak lehetőleg 3-4 sejtet kell tartalmaznia. A háromnapos embriónak pedig 6-8 sejtet. A fejlődés negyedik napján az embrió morulává válik, és minőségét nagyon nehéz megítélni. A fejlődés 5. napján az embrió blasztocisztává válik.

Mit hozzak magammal az embrióátültetésre?

Az embrióátültetésre nem kell semmi különlegeset magával hoznia.

Hozzon magával minden aláírt hozzájárulást a kezeléshez, valamint, ha a felesleges embriókat le kívánja fagyasztani, egy aláírt hozzájárulást az embriók lefagyasztásához.

Legyen tele a húgyhólyagom az átültetés előtt?

Az embrióátültetéshez nem szükséges rendkívül telt hólyaggal rendelkezni. Javasoljuk, hogy közvetlenül az embrióátültetés előtt ne menjen vécére, hogy kiürítse a hólyagot.A közepesen teli hólyag segíti a méh alátámasztását, és így megkönnyíti az embriók méhbe juttatását.

Mennyi ideig tart maga az átültetés?

A komplikációktól mentes transzfer 3-5 percig tart. A transzfer után Ön körülbelül 10-15 percig marad a transzferteremben. Ezt követően hazamehet.

Jelen lehet-e a partner az embrióátültetés során?

Partnere jelenléte az embrióátültetés során magától értetődő (kivéve, ha Ön másképp kívánja).

Szükséges számomra az ágynyugalom az átültetést követően?

Az embrióátültetés után nincs szükség teljes nyugalomra. Normál napi rutint ajánlunk, az olyan stresszhatások, mint például a fizikailag megterhelő sport vagy nehéz fizikai munka korlátozásával. Nem szükséges a munkaképtelenségi szabadság.

Mikor utazhatok haza az átültetés után?

Az embrióátültetés után nincs utazási korlátozás.A betegek általában az embrióátültetés napján, legkésőbb a következő napon bármely közlekedési eszközzel hazautazhatnak.

Mikor ágyazódnak be az embriók a méhbe?

Az embriók általában a megtermékenyítést követő 6-8. napon, azaz az embrióátültetést követő 24-48 órában ágyazódnak be (nidálódnak) a méh nyálkahártyájában.

Véres váladékom kezdődött, ez normális?

Az embrióátültetést követő 10 napban előfordulhat véres váladékozás.Ezt a méhnyak kisebb sérülése okozza a transzfer során, és az azt követő embrió beágyazódás. Ez a váladékozás nincs hatással a kezelés eredményére. Erős vagy elhúzódó vérzés esetén forduljon orvoshoz.

Folytatnom kell az összes gyógyszerem szedését?

Igen, folytassa az összes olyan gyógyszer szedését, amelyet az embrióátültetés előtt szedett.

Rosszul érzem magam az Utrogestan szedése után, mit tegyek?

Ha szájon keresztül szedi az Utrogestant, kezdje úgy, hogy naponta kétszer (reggel és este) bevezeti a hüvelyébe (ugyanabban az adagban). Ha jelenleg is bevezeti, akkor áttérhet progeszterongélre (Crinone) vagy injekcióra.

Mikor kell elvégezni a tesztet?

Két héttel az embrióátültetés után végezzen terhességi tesztet, a pontos dátumot a zárójelentés tartalmazza.

A vizeletből végzett terhességi teszt negatív, mit tegyek?

Negatív vizeletvizsgálat esetén a biztonság kedvéért elvégezhet egy terhességi vérvizsgálatot. Ha a teszt negatívnak bizonyul, hagyja abba a kezeléssel kapcsolatban szedett összes gyógyszert.

Pozitív a tesztem!

Folytassa az összes gyógyszer szedését. Ha a vizsgálat vizeletvizsgálat, az eredményt vérvizsgálattal is meg lehet erősíteni, de ez nem feltétlenül szükséges. Ezután a pozitív teszt után 14 nappal kérjen időpontot egy ultrahangvizsgálatra.

Véres folyásom kezdődött, mitévő legyek?

Ne hagyja abba egyik gyógyszer szedését sem, ajánlatos betartani a pihenési rendet.  Növelje a progeszteron (Utrogestan) adagját két tablettával délben.Ha a terhességi teszt elvégzésének időpontja előtt kezdődik véres folyása, várjon és végezze el az esedékesség napján. Ha a teszt már megerősítette a pozitív eredményt, kérjen időpontot a három nap különbséggel elvégzendő ellenőrző vérvizsgálatra.

Mikor indokolt az ultrahangos vizsgálat?

Az ultrahangos vizsgálatot legkorábban 3-4 héttel az embrióátültetés után érdemes elvégezni.

Hány hetes terhes vagyok valójában?

A petesejt kinyerésének napja a terhesség 14. napja.

Hogyan folytassam a gyógyszer szedését?

Változatlanul szedjen minden gyógyszert (kivéve, ha orvosa már az átültetés előtt másként rendelkezett) az első ultrahangos vizsgálatig, amelyet a pozitív terhességi teszt után 14 nappal kell beütemeznie.

10 hetes terhes vagyok, továbbra is szednem kell az összes gyógyszeremet?

Javasoljuk, hogy a terhesség 12. hetének végéig minden gyógyszert változatlanul szedjen. Természetesen minden beteg más-más gyógyszert szed, és az abbahagyásuk mindig egyéni. Az ösztrogének és a progeszteron adagja az orvossal konzultálva a 11. hét után megfelezhető, és a kezelés 10 nap után véglegesen abbahagyható. A sikeres IVF-ciklust követően mindig konzultáljon kezelőorvosával a gyógyszeres kezelés abbahagyásának pontos időpontjáról.

Negatív a vizeletvizsgálatom, de nem vérzek, van még remény?

Nem minden vizeletvizsgálat egyformán érzékeny, kérjük, lehetőség szerint 2 nap múlva ismételje meg a vizeletvizsgálatot, és ha az még mindig negatív, és elkezd vérezni, a kezelés sikertelen volt. Ha a teszt negatív, és Ön nem vérzik, vagy csak enyhén vérzik, akkor terhességi vérvizsgálatra van szükség.

Kihez forduljak a további teendőkkel kapcsolatban?

Sikertelen kezelésének értékeléséhez és a következő kezelési stratégia meghatározásához 10-14 napon belül kérjen időpontot a kezelési tervet készítő orvossal.

Folytassam a gyógyszeres kezelésemet?

Ha a terhességi tesztek ismételten negatívak, az összes gyógyszert egyszerre abbahagyhatja. Az egyetlen kivétel a Prednizon napi 10 mg (2 tabletta/kapszula) feletti adagban történő szedése. Konzultáljon az orvosával, aki felírta Önnek, hogy hogyan lehet fokozatosan kivonni.

Mikor vehetek részt további kezelésen?

Ha Ön rendelkezik fagyasztott embriókkal egy korábbi ciklusból származó, nekünk adományozott petesejtekkel, a krioembrió transzfer már a következő ciklusban tervezhető. Ha újabb kezelésre van szüksége adományozott petesejtekkel, a további kezelés megfelelő időpontját orvosa fogja javasolni.

Információk idősebb nők számára

A 40 éves kor nem a meddőségi kezelés határideje. A meddőségi kezelést – a hatályos jogszabályok szerint – 49 éves korig lehet igénybe venni.

A 40 év feletti nők meddőségének saját csírasejtekkel (petesejtekkel) történő kezelése már nem ajánlott az utódok kromoszóma-rendellenességeinek magas előfordulási gyakorisága miatt. Egy 40 év feletti nőnek felajánlható az adományozott petesejtekkel végzett program.

 A rendszertelen menstruációs ciklusok hormonterápiával – kombinált készítményekkel (ösztrogén – gestagén) – korrigálhatók. A ciklus általában 3 hónapon belül beállítható, és ezt követően megkezdődhet az IVF-kezelésre való felkészülés.

A méhmióma sok nőnél 30 éves kor után jelentkezik.Szakszerű orvosi vizsgálaton kell részt venni a tervezett terhesség előtt. Az orvos felméri a mióma méretét és elhelyezkedését. A vizsgálat alapján a myomatosis műtéti kezelése javasolt lehet.  A kis méretű (legfeljebb 3 cm-es) miómákat általában nem kezelik műtéti úton a terhesség előtt.A méh mióma megnagyobbodhat a terhesség alatt, de nem fenyegeti magát a magzatot. A nőket gyakran a nagy kockázatú és patológiás terhességekre szakosodott osztályokon működő ambulanciákon látják el.

Ha a rák kezelése már véglegesen befejeződött, és a citológiai kontroll eredménye negatív, akkor tervezheti a terhességét. A műtét mértékétől függően a méhnyakkonizáción átesett nőknél kissé megnőhet a koraszülés kockázata.

Az ICSI-módszernél (a spermiumok befecskendezése közvetlenül a petesejtbe) mindig a morfológiailag legjobb minőségű spermiumokat választjuk ki mikroszkóp alatt, megfelelő fejjel, megfelelő nyakkal és flagellummal, csak morfológiailag normál spermiumokat vagy a lehető legkisebb eltéréssel rendelkező spermiumokat választjuk ki. Ennél a módszernél a spermiumok legyőzik a sűrű viszkózus környezetet, így csak a megfelelő mozgású spermiumok jutnak el a csésze azon pontjára, ahol az embriológus összegyűjti a spermiumokat.

A fogantatással kapcsolatos problémák különbözőek lehetnek. Ha a spermatogram viszonylag rendben van, javasoljuk a PICSI módszer választását. Ez a módszer lehetővé teszi a spermiumok kiválasztását nem csak morfológiájuk alapján, hanem elsősorban az érett spermiumokat választja ki, amelyeknél lényegesen kisebb a kromoszomális (belső) károsodás valószínűsége. Jobban összpontosíthat a spermiumvizsgálatra is. Manapság már számos olyan genetikai vizsgálat létezik, amely több információval szolgálhat. Az IVF-orvos minden bizonnyal részletesebben fog erről konzultálni Önnel.

Természetesen, ha aggódik a többszörös terhesség miatt, az egy embrió átültetése a megoldás.A leghatékonyabb embrióválasztás érdekében az Embryo Monitoring új módszerét ajánljuk, amelynek során egy speciális kamerarendszer segítségével figyeljük az embrió fejlődését.A készülék lehetővé teszi számunkra, hogy az embrióosztódás minden tökéletlenségét vagy hibás működését észleljük. Az embrió mindvégig az inkubátorban marad, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem zavarjuk meg azt a környezetet, amelyben az embrió fejlődik. Az így kiválasztott embrió esetében nagyobb a beágyazódás és a sikeres teherbeesés valószínűsége.

A PICSI-módszer alkalmazható az embriómegfigyeléssel együtt is.A PICSI módszer lehetővé teszi olyan spermiumok kiválasztását, amelyek nemcsak jó minőségűek, hanem – ami a legfontosabb – képesek megtermékenyíteni egy érett és jó minőségű petesejtet az ICSI módszer során (a spermiumok befecskendezése a petesejt citoplazmájába). Ez a módszer növeli a megtermékenyített petesejtek százalékos arányát. A nagyobb számú petesejt nagyobb számú embrióra ad esélyt, így pedig nagyobb az esély a legjobb minőségű embrió(k) átültetésének sikerességére. Ezt követően a megtermékenyített petesejteket egy speciális tenyészdobozba helyezik, amelyben egy kamerarendszer – Embryo Monitoring – folyamatosan figyeli őket a teljes tenyésztési időszak alatt – egészen a blasztociszta stádiumig. Az embriológusnak folyamatosan rendelkezésére áll a tenyésztett embriók képe a tenyészdoboz monitorján, és azonnal észlelni tudja az embriók fejlődésének még a legkisebb eltéréseit is. Az Embryo Monitoring módszer nagyon alkalmas olyan párok számára, akik biztosak akarnak lenni abban, hogy a „legjobb” embriót/embriókat ültetik át.