Adományozott petesejtek

A ReproGenesis klinikán a rendelkezésre álló asszisztált reprodukciós módszereken belül donorprogramra is szakosodtunk azon párok számára, akiknek meddőségi kezelésük részeként adományozott petesejtre van szükségük a terhesség elérése és egy egészséges gyermek születése érdekében.

Petesejtek adományozása

A petesejt-adományozás a meddőségi kezelés egyik nagyon sikeres módszere. Az egészséges, névtelen donortól származó petesejteket a recipiens partnerének spermájával termékenyítik meg, majd az így létrejött embriókat a recipiens – a leendő anya – méhébe ültetik be.

Bár a meddőség petesejt-adományozással történő kezelése kihívást jelent a kezelt pár számára, mivel bonyolult érzelmi és lelki terhet hordoz magában, valódi esélyt kínál a gyermekvállalásra azoknak a pároknak is, akiknek enélkül esélyük sem lenne. A petesejt-adományozás lehetővé teszi a recipiens számára, hogy a terhesség kezdetétől fogva megtapasztalja saját terhességét, a szülést és a szoptatás azonnali lehetőségét, ami egyértelmű előny az egész család számára.

A petesejt- és spermadonoráció a Cseh Köztársaságban legális, önkéntes, biztonságos és a donor és az adományozott nemi sejtek címzettjei, valamint a donor és az adományozott nemi sejtekből született gyermek közötti anonimitás elvén alapul.

Átfogó donor-adatbázisunknak köszönhetően azonnal megtaláljuk a legmegfelelőbb donort. Mindig arra törekszünk, hogy a külső jegyek, valamint a donor és a kezelt pár jellemvonásai és érdeklődési köre a lehető legjobban egyezzenek.

Kinek szól az adományozott petesejtekkel történő kezelés:

Párok, ahol a nő nem termel saját petesejteket

A leggyakrabban olyan nőkről van szó, akiknek nem fejlődtek ki a petefészkei, vagy mindkét petefészküket műtétileg eltávolították. A korai petefészek-elégtelenségben szenvedő nőknek is szükségük van adományozott petesejtekre.

Párok számára, ahol a nő nem termel minőségi petesejteket

Ide tartoznak azok a nők, akiket többször is kezeltek méhen kívüli megtermékenyítéssel sterilitásuk miatt, és nem sikerült minőségi petesejtet nyerniük, vagy nem termeltek minőségi embriót. Az idősebb nőknél előfordulhat az is, hogy rosszabb minőségű petesejtek termelődnek, amelyek nem képesek megtermékenyülni, vagy a keletkező embriók nem tudnak beágyazódni a méhbe.

Párok számára, ahol a nő örökletes betegség hordozója

Ezeknél a nőknél a genetikai vizsgálat olyan kromoszómaelváltozást mutatott ki, amely átöröklődhet a jövőbeli utódokra.

A petesejtdonorok

A petesejtdonorok 18 és 34 év közötti fiatal nők. A donorjainkat pszichológiai, genetikai, hormonális és fertőző betegségekre, köztük a HIV-re is teszteljük.

A donorprogramba bevont nők igényes teszteken és vizsgálatokon estek át: pszichológiai interjú, ultrahangos vizsgálat, klinikai vizsgálat, szexuális úton terjedő betegségek (HIV, HBSAG, HCV, SYPHILIS), hormonális profil, vércsoport és Rh-faktor, genetikai vizsgálat (kariotípus, mutációk jelenléte a cisztás fibrózis génben, gerincvelői izomsorvadás, connexin 26 – veleszületett süketség).

A petesejtadományozás a Cseh Köztársaságban a törvényből eredően anonim.

Csak a 2004/23/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek, a Törvénytár 296/2008 sz. törvényének és a 422/2008 sz. rendeletnek megfelelően vizsgált donorok petesejtjeit használják fel az adományozott csírasejtekkel történő kezelés során.

Űrlap

Kérjen szakértőt

Kedves páciensek és érdeklődők!

Nemzeti ünnep miatt klinikánk 2024. július 5-én zárva tart. 2024. július 8-án hétfőn ismét szeretettel várjuk Önöket.

Megértésüket köszönjük.