A nők vizsgálatának módszerei

A nők vizsgálatának módszerei

Egy nő termékenységi zavarát számos tényező okozhatja, például endometriózis, genetikai rendellenesség, a petevezetékben gyulladás miatt kialakult összenövések, vagy olyan immunreakció, amelyben a nő szervezete antitesteket termel a partnere spermiumai ellen.

Ezenkívül 35 éves kortól kezdve jelentősen csökken a petesejttermelés, 40 éves kor után pedig a nő gyermekvállalási képessége nagyon korlátozott. A petesejt érésének ez az életkorral összefüggő zavara a női meddőség egyik leggyakoribb oka.

A vizsgálat során kiderítjük az Ön meddőségének okát, és javaslatot teszünk a legmegfelelőbb kezelési módra.

A KISMEDENCE ULTRAHANGOS VIZSGÁLATA

Ez az alapvizsgálat kimutatja a petevezetékek átjárhatóságát vagy áthatolhatatlanságát, és megmutatja a méh üregének alakját. Ez a méh és a petefészkek ultrahangvizsgálata a menstruációs ciklus fázisára tekintettel és az azt követő tapintásos nőgyógyászati vizsgálat. A vizsgálat során felmérik a méh méretét és alakját, az izomcsomók (miómák) jelenlétét, a méhnyálkahártya magasságát és minőségét. A petefészkek állapotát, a tüszők növekedését és a ciszták vagy endometriózis jelenlétét is mutatja.

A HORMONSZINTEK VIZSGÁLATA

Ez a vizsgálat információt ad a petefészkek állapotáról és az érett petesejtek képzésére való képességükről, valamint a stimuláns gyógyszerekre adott lehetséges reakciókról.Egy vérvizsgálatról van szó a menstruáció 1. és 3. napja között. Vizsgálják a tüszőstimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) szintjét. Meghatározható az Anti-Müllerian Hormon (AMH) szintje is, amely a petesejtkészletről tájékoztat. A hormonvizsgálat standard része a prolaktin (PRL) és a pajzsmirigyhormon szintjének meghatározása /TSH, fT4/.

GENETIKAI VIZSGÁLAT

Ez egy kromoszómateszt, amely információt ad a partnerek genetikai összetételéről. A kariotípus (kromoszómaszám) meghatározását ismételt spontán vetélések után vagy az IVF-kezelés ismételt sikertelensége esetén végzik el a nőknél. Azon párok esetén is célszerű vizsgálatot végezni, ahol az embriók nem fejlődnek normálisan.

IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLAT

Immunológiai vizsgálattal mutatják ki a spermiumokkal, petesejtekkel és embriókkal szembeni antitesteket és antifoszfolipid antitesteket. Az immunológiai vizsgálat olyan párok esetében fontos, ahol a páciens ismételt embrióátültetésen esett át nagyon jó minőségű embriókkal, és ahol a kezelés a nagyon jó feltételek ellenére továbbra is sikertelen. Az IUI-kezelés ismételt sikertelenségében szenvedő betegeknek akkor is el kell végezniük a vizsgálatot, ha a partner ismételt spermatogramja teljesen normális. A spermiumok, a trofoblaszt (placenta) és az embrió burkával (zona pellucida) szembeni antitesteket vizsgálják. Indikált esetekben a sejtimmunitás (NK-sejtek) vizsgálatát végzik el.

Űrlap

Kérjen szakértőt