Termékenység megőrzése (Social freezing)

Social freezing – más szóval a termékenység megőrzését szolgáló preventív kezelési program lehetővé teszi a petesejtek és spermiumok fagyasztását későbbi megtermékenyítés céljából.

A fagyasztás után a petesejteket és a spermiumokat folyékony nitrogénben tárolják. Ez biztosítja, hogy a reproduktív sejtekben leállnak a biológiai folyamatok, és így az öregedésük is, amely a kromoszóma-mutációk nagyobb gyakoriságát és fogyatékos gyermek születésének kockázatát hozza magával (Down-szindróma, Patau-szindróma, Edwards-szindróma stb.).

A reproduktív sejtek lefagyasztása akkor célszerű, ha a gyermekvállalást egészségügyi okokból (rákkezelés, petefészekműtét, kockázatos környezetben történő munkavégzés, stb.) vagy társadalmi és gazdasági okokból (tanulmányok, karrierépítés, megfelelő élettársra várás) későbbi korra halasztják.

Annak érdekében, hogy elegendő számú petesejtet nyerjenek, nőknél a social freezing program esetén a petefészkek hormonális stimulációjára és a petesejteket tartalmazó tüszők altatásban történő leszívására kerül sor. A petesejtek nagyon érzékeny sejtek, s az embriókkal összehasonlítva nagyobb a kockázata annak, hogy a felolvasztás után megállnak a fejlődésben. Ezért célszerű folyékony nitrogénben nagyobb számú petesejtet tárolni még akkor is, ha maga a fagyasztás a nagyon kíméletes vitrifikáció módszerével történik, amely kiküszöböli a sejtek fagyasztásból eredő lehetséges károsodást.