A terhességi cukorbetegség okai és kezelése

PCOS, hormontúltengés, magas vérnyomás vagy túlsúly: a terhességi cukorbetegségnek számos oka lehet. A rizikófaktorokkal hasznos még a terhesség előtt tisztába kerülnünk, ugyanis, ha nem kezelik időben, a terhességi cukorbetegség akár koraszülést vagy légzési nehézségeket is okozhat a babánál. Mi ez az állapot, hogyan lehet kiszűrni és megelőzni – vagy épp kezelni, ha már benne vagyunk? Cikkünkben elmondjuk!

Mi pontosan a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegséget más néven gesztációs (várandóssági) diabétesznek is szokás nevezni. Ez egy olyan anyagcsere állapot, amely során a várandós hölgyek vércukorszintje megemelkedik. Bár ez önmagában nem jelent mást, mint egy várandósság ideje alatti problémát, ám hosszú távon sajnos fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. 

A betegség felismerése, tünetei

A terhességi cukorbetegség alattomosan, szinte észrevétlenül alakulhat ki, hiszen a tünetei rendkívül enyhék. Ám ha az alábbiakat tapasztaljuk magunkon, nagy valószínűséggel mi is ezzel a problémával küzdünk:

 • nagymértékű szomjúságérzés
 • homályosabb látás
 • gyakoribb, erős vizelési inger
 • szájszárazság
 • fáradtság (ha nem csökken az első trimeszter után)
 • ha a vizelet nagy mennyiségű ketont tartalmaz (vizeletvizsgálat mutathatja ki)
 • gombás nőgyógyászati fertőzések

A szűrővizsgálatok ezért is létfontosságúak: van, akinek annyira tünetszegény a betegsége, hogy csak ezek során derül fény. Ám ha egyszer kiderült, attól kezdve folyamatos figyelemmel kell kísérni.

Így néz ki egy általános diabéteszszűrés kismamáknak 

Az általános diabéteszszűrés várandósoknak egy terhességi protokoll alapján történik. Az orvosok más protokollt követnek, ha inzulinrezisztenciában szenvedünk, vagy ha volt már ilyen problémánk, és mást akkor, ha nincsenek nálunk rizikófaktorok. Abban az esetben, ha a vérvizsgálatok nem mutatnak emelkedett vércukorszintet, és nem tartozunk a rizikócsoportokba sem, akkor a cukorterhelést a 24-28. hét között végzik el. Ám ha volt már gesztációs diabéteszünk, akkor még a 10-12. héten, a terhesség igen korai szakaszában megtörténik ez. Ha itt nincs lényegi eltérés, akkor legközelebb a második trimeszterben kerül sor a vizsgálat ismétlésére.

A vizsgálat két vérvételből és egy standard orális terhelésből (OGTT) áll. A terheléses vércukormérés az első vérvétel után kezdődik, mely után a kismama elfogyaszt egy 75 grammos glukózoldatot. Ezt követően 120 perccel később ismét vért vesznek tőle, az eredményeket pedig a szakorvos kiértékelésére bízzák. (A kétórányi várakozási idő közben nem lehet sem fizikai aktivitást végezni, sem enni.)

Milyen értékekre kell figyelnünk a terhesség során?

Alapvetően kétféle értéket kell figyelembe vennünk: az éhomit és a 120. perc utánit

 • A vércukor normális értéke éhomra 4,1-5,6 mmol/l, a 120. perc után pedig <5,6 mmol/l.
 • Amennyiben az éhomi szint emelkedettebb (>5,6 mmol/l), de nem éri el a 7,0 mmol/l-t, és a 120 perces érték is 7,8 mmol/l alatti, az még terhességi hiperglikémiának tekinthető. Ez már figyelmet, életmódváltást és többszöri vércukorvizsgálatot igényel, de még nem jelez komolyabb bajt. 
 • Terhességi diabétesz esetén viszont fontos mihamarabb elmennünk egy diabetológus szakorvoshoz: bármely két, tetszőleges időpontban mért 11,1 mmol/l felett ugyanis már nem kérdéses a diagnózis.

Ezek az okok vezetnek terhességi cukorbetegséghez

Mi minden vezethet terhességi cukorbetegséghez?

Hormontúltermelés

Bizonyos hormonok túltermelődése – pl. a human placentaris lactogéné (hPL) illetve egyéb, inzulinrezisztenciát növelőké – a terhesség idején nem meglepő. Azonban, ha miattuk a szervezetünk idővel már ellenáll majd az inzulinnak, a vércukorszintünket nem lesz, ami szabályozza. Ez pedig egyenes utat jelenthet a terhességi cukorbetegséghez.

Egészségtelen étrend

A cukros sütemények, üdítők és a fehérlisztből készült pékáruk hirtelen „dobják meg” a vércukorszintünket – aztán amilyen gyorsan energiát nyerünk belőlük, olyan hamar el is erőtlenedünk utána. Az egészségünknek a napi 1-2-szeri, véletlenszerű időpontokban történő étkezések sem kedveznek; főleg, ha ezek egyszerre nagyobb adag étel magunkhoz vételét jelentik. 

Mozgásszegény életmód

Még ha az étkezésünk viszonylag rendszeres, akkor is fontos odafigyelnünk arra, hogy lemenjünk étkezés után sétálni, a vércukorszint csökkentése céljából. Ha nem tesszük, több kiló fog ránk rakódni, mint szükséges lenne, ami túlsúlyhoz és további problémákhoz vezethet.

Túlsúly

Testtömegünk gyorsan, rövid időn belüli megváltozik, ami terhesség idején, a baba növekedésével normális jelenség. Ám ha ez a gyarapodás egyszerre nagyobb súlytöbbletet jelent, az is emeli a kockázatát a gesztációs diabétesznek. 

Genetikai hajlam

Ha családon belül kezeltek már cukorbetegséggel valakit, az további rizikófaktort jelenthet a betegség szempontjából.

Terhességi cukorbetegség: kik a leginkább veszélyeztetettek?

Bár szinte bárkinél előfordulhat, a terhességi diabétesz mégis az alábbi kategóriáknál gyakrabban fordul elő:

 • túlsúllyal küzdő nők (akiknek a BMI-értékük 30-nál magasabb),
 • meddőségi kezelésbenrésztvevők
 • akik nemcsak a várandósságuk alatt, hanem már előtte is inzulinrezisztensek voltak
 • akiknek a családi kórtörténetében jelen van a cukorbetegség
 • akik az előző terhességük során is terhességi cukorbetegségben szenvedtek
 • 35 évesnél idősebbek

Ezért fontos időben kezelni a gesztációs diabéteszt

Ha a terhességi cukorbetegség nincs időben kikezelve, az számos problémát okozhat a magzatnál és a leendő édesanya szervezetében is.

A várandós kismama többek között a terhességi toxémiát, a magas vérnyomást, a spontán abortuszt és a koraszülést is kockáztatja, ha nem tesz a terhességi cukorbetegség ellen. A babánál azonban ez jóval több, súlyos következményt is okozhat.

 • Problémásabb alkalmazkodás az anyaméhen kívüli élethez. Nagy ilyenkor az esélye annak, hogy a baba betegen születik: lép-, máj- vagy szívmegnagyobbodással. Utóbbi akár szívelégtelenséget, ezáltal korai halálozást is eredményezhet.
 • A magzat hajlamosabb lehet a cukorbetegségre. A méhlepény sejtjei károsodhatnak, ezáltal egyszerre csökkenhet babánk tápanyag- és oxigénellátottsága, miközben cukorból sokkal többhöz jut, mint kellene. Felléphet magzati ödéma is, és a születendő csecsemők sérülékenyebbek lehetnek.
 • A gyermek nagyobb súllyal születhet. A túl sok cukor miatt a baba hasnyálmirigye több inzulint fog termelni. Így kialakulhat még az anyaméhben a túlsúly: akár 4000 g-nál is nagyobb lehet megszületendő magzatunk súlya.

A terhességi cukorbetegség kezelése

Terhességi cukorbetegség: így kezelhető hatékonyan

Diéta és a kerülendő ételek köre

Első körben az ingadozó, naponta más-más időpontokban történő étkezést kell kiiktatnunk a napjainkból. Emellett az étkezések tápanyagtartalma is mindig fix: a gesztációs diabétesz diétája ugyanis egy mennyiségi diéta. A dietetikus ilyenkor előírja, a nap melyik időszakában mennyi szénhidrátot kell elfogyasztanunk. Ez esetben fontos az étkezés gyakorisága is: kialakítható akár egy napi ötszörire tervezett, háromóránként történő étkezési menetrend is. 

A dietetikus átbeszéli majd velünk, hogyan kell kiszámolni a megfelelő értékeket, mik a speciális főzés praktikái. A diéta legfőbb előnye, hogy a vércukorszintet képes normalizálni, akár az inzulinkezelés helyett is.

Terhesség idején: fontos a vércukor rendszeres ellenőrzése

A szakorvosunktól kapott utasításoknak megfelelően, egy speciális műszerrel kell majd megmérnünk vércukorszintünket, naponta 3-5-ször. Ettől azonban nem kell tartanunk: egy pici szúrásból áll az egész, hiszen az eszköznek csak egy csepp vér kell a vércukorszint megállapításához. Nem hagy heget sem, minden szúrásnyom maradandó sérülés nélkül begyógyul. Az eredményeket az egyes mérések után rögzítenünk kell egy naplóba, a napi étrendünkkel együtt.

Az ideális vércukorszint terhességi diabéteszkor az alábbiak szerint alakul:

 • étkezést megelőzően: 3,5- 5,4 mmol/l
 • étkezést követően (1 óra múlva): <7,0 mmol/l
 • étkezést követően (2 óra múlva): <6,1 mmol/l

Terhesség után: így néz ki a nyomon követés

A szülést követően 6 hétig még mindent a „régi kerékvágásban” kell tartanunk – azaz folytatnunk kell a diétát. Az idő letelte után következik ismét a terheléses vizsgálat, melynek eredményétől függ, hogy folytatni kell-e a diétát, illetve szükséges-e bármilyen további kezelés. A vizsgálatot ezután 1 év múlva, később kétévente meg kell ismételni. Ha a terhesség alatt volt inzulinkezelésünk, az babánk születésétől fogva többnyire elhagyhatóvá válik; amennyiben nem, akkor valószínűleg már a terhesség előtt is cukorbetegek lehettünk, csak nem tudtunk róla.

Gyermekünk esetében a szülés utáni napokban ellenőrzik a vércukorszintjét: ha normál, akkor csak rendszeres ellenőrzés, ha kóros, akkor azonnali gyermekdiabetológiai kezelés szükséges. Fontos még, hogy legalább fél évig anyatejjel tápláljuk őt.

Cukorbetegség a terhesség előttről

Ha cukorbetegen lettünk várandósak, a következő értékeinket különösen fontos, hogy ellenőrizzék szakorvosaink – hiszen csak így kerülhetőek el a szövődmények:

 • a cukoranyagcserénket,
 • a pajzsmirigyfunkciónkat,
 • a veseműködésünket (nem biztonságos a terhesség, ha nem megfelelőek veséink),
 • a szemfenék ereit (kialakulhat zöldhályog),
 • valamint az inzulinszintünket.

Így előzzük meg az inzulinrezisztenciát

Ha a vércukorszint értékek rendben vannak a terhesség alatt, ügyelnünk kell arra, hogy ez így is maradjon. Ezt kétféleképpen biztosíthatjuk:

Rendszeres testmozgás

Ha csak nem ellenzi kezelőorvosunk, érdemes valamilyen könnyebb sportot, mozgásformát beiktatnunk napjainkba. Ez lehet akár csak egy kis séta is naponta, az étkezések után, vagy más, kevéssé megerőltető testmozgás. A sport nemcsak, hogy segít rendben tartani vércukorszintünket, de megakadályozza a fölösleges plusz kilók felszaladását is. Emellett segít a könnyebb elalvásban és a normál vérkeringés fenntartásában, a szorulás megszüntetésében, és jobb lesz tőle a közérzetünk is.

A legjobb mozgásforma ilyenkor az úszás, a kismamajóga, az intimtorna, a tánc, a terhestorna, a tajcsi, a vízi fitnesz (aquanatal) vagy a kismamamasszázs lehet. A futás is hozzájárulhat mentális feszültségeink oldásához és fittségünk fenntartásához. Ugyanakkor érdemes azt szem előtt tartani, hogy ha nem sportoltunk terhességünk előtt rendszeresen, akkor csak óvatosan, lassan szoktassuk hozzá a szervezetünket!

Egészséges, megfelelő étrend

Ahhoz, hogy egész nap egyenletesen tarthassuk vércukorszintünket, együnk minél több, lassan felszívódó ételt: teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat és rostokat (zöldségeket, gyümölcsöket).

A terhességi cukorbetegség, amilyen alattomosan jelentkezik, olyan veszélyes lehet – ám szerencsére könnyen elkerülhető és kezelhető, ha időben felismerik. Megfelelő tájékozódással, rendszeres szűrővizsgálatokkal azonban biztosítható, hogy minden rendben legyen. Ám ha a terhesség alatt bármilyen gond adódna, akkor sincs ok a kétségbeesésre – amennyiben a megfelelő szakemberekre bíztuk magunkat. Mi a ReproGenesis Klinikánál azon vagyunk, hogy minél gyorsabban segítsük megoldani a kismama bármilyen problémáját. Elkötelezett, professzionális csapattal, a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel várjuk a hozzánk fordulókat, akik saját családra vágynak. Velünk megvalósulhat az álma!