Befolyásolja a hátrahajló méh a teherbe esést?

A nők 20-25 százalékát érinti a hátrahajló méh jelensége, amely lehet örökölt jellemző, illetve kialakulhat bizonyos külső tényezők hatására is. A hátrahajló méh valójában nem a szerv bármilyen betegségre utaló állapotát jelöli, sokkal inkább annak anatómiai helyzetét. Ez a fajta eltérés sok esetben nem jár tünetekkel és csak arra utal, hogy a méhtest hátrafelé foglal helyet. Ritkább esetekben ugyanakkor egyéb nőgyógyászati gonddal jár együtt. Gyakori probléma, hogy a diagnosztizált nők nem kapnak részletes magyarázatot, és így a tévhitekre alapozva megijednek: attól félnek, nem lehet gyermekük, esetleg mindenképpen nehezített lesz számukra a teherbeesés folyamata. Írásunkban megnézzük, van-e ennek valóságalapja, illetve mire kell odafigyelni, ha ezzel a problémával találjuk szemben magunkat.

Mit is jelent a hátrahajló méh?

Ha a méhtest átlagos módon helyezkedik el, akkor a hólyag irányába dől, mégpedig a méhnyakhoz képest 45 százalékos szögben. Ennek mértéke, jellege persze személyenként változhat: ezért beszélhetünk egyenes, valamint hátrahajló méhről is. Utóbbi lényege, hogy a méh nem előre a húgyhólyag felé, hanem hátra a végbél irányában helyezkedik el. A nők csaknem negyede találkozhat ezzel a jelenséggel, amely kapcsán nem kell betegségre asszociálni: ez csupán egy fizikai jellemző és nem feltétlenül okoz problémát a női test természetes működésében.

A hátrahajló méh egyrészt lehet genetikai jellemző és kialakulhat öröklés nyomán. Másrészt bizonyos külső tényezők is befolyásolhatják, hogy a méh anatómiája megváltozik. Melyek ezek?

 • Endometriózis: mivel ez a betegség a méhnyálkahártyát érintő gond, annak kórós elburjánzása, illetve a belőle kialakuló ciszták alakíthatják a méh pozícióját.
 • Korábbi műtétek, gyulladások: mind a műtétek okozta hegesedés, mind pedig a régebbi gyulladások által létrejött hegszövetek képesek a méhet hátrahajló helyzetbe mozdítani.
 • Terhességek: a megelőző terhességek is okozhatják a pozíció megváltozását, hiszen a méhszalagok megnyúlhatnak a várandósság idején, azt követően pedig nem húzódnak vissza.
 • Miómák: a jóindulatú cisztákként tömörülő sejtek jelenléte szintén okozhat hátrahajló méhet.
 • Menopauza: a női test ösztrogénszintjének csökkenése egyaránt a méhtestet támasztó szalagok gyengüléséhez vezethet.

A hátrahajló méh tünetei

A hátrahajló méh sok esetben egyáltalán nem okoz tüneteket: ez főleg abban az esetben van így, ha az ok genetikai eredetű. A problémára nagy százalékban rutinszerű ultrahangvizsgálat után derül fény, de előfordulhatnak jelek, amelyek hátrahajló méhre, illetve más, vele összefüggő, háttérben álló nőgyógyászati problémára is utalhatnak. Melyek ezek?

 • Fájdalmas szexuális együttlét: ez érintheti a hüvelyt, járhat derékfájdalommal, és elsősorban akkor jelentkezik, ha a nő van felül az aktus során.
 • Fájdalmas menstruáció, a tampon nehezebb felhelyezése: egyes esetekben a havi vérzéssel járó fokozott, addig szokatlan mértékű fájdalom is utalhat a problémára.
 • Inkontinencia problémák: vizelettartási gondok esetén szintén érdemes ellenőrizni a méh helyzetét, akár terhességet követő időszakban is.
 • Húgyúti fertőzések: visszatérő jelenlétük esetén is gyanakodhatunk a méhtest helyzetének problémájára.
 • Alhas kitüremkedése, gyakoribb vizelési inger: főleg várandósságot követően nehezebb észrevenni a hasonló tüneteket vagy jelentőséget tulajdonítani nekik akár hosszú hónapokon át. Mégis érdemes foglalkozni vele, hiszen hátrahajló méh is állhat a háttérben.

Milyen hatással van a hátrahajló méh a teherbe esésre?

Gyakori tévhit, hogy hátrahajló méh esetén biztosan számítani kell a nehezebb teherbeesésre. A genetikai okok nyomán hátrahajló méhvel született nők esetében az anatómiai helyzet nem hat ki sem a ciklus működésére, sem a termékenységre, vagy a fogantatási képességre.

Amennyiben a jelenség más nőgyógyászati problémával áll összefüggésben, a nehezített fogantatást inkább az azzal összefüggő tünetek okozhatják. Tehát az endometriózis, a hegesedés régi műtétek vagy gyulladások, a hormonproblémák, esetleg miómák jelenléte és az ezek eredményéből létrejövő anatómiai elmozdulás lassíthatja, gátolhatja a teherbeesést. Ebben az esetben azonban a fő tényezőket kell orvosolni.

Mesterséges megtermékenyítés és hátrahajló méh

Amennyiben a hátrahajló méhet és az ezt okozó nőgyógyászati nehézséget diagnosztizálják, a szakemberek javasolhatják a sikertelen próbálkozást követően a mesterséges megtermékenyítés egyes módjait. A hátrahajló méh esetén mind az inszemináció, azaz a hímivarsejt petesejtbe való fecskendezése a női testen belül, mind a lombik, azaz a laboratóriumi körülmények között létrejövő mesterséges megtermékenyítés lehetséges.

Ha a hátrahajló méhre egy rutin ultrahangvizsgálat során derül fény és nem áll betegség a háttérben, illetve az érintett nő még nincs a gyermektervezés szakaszában, nem szükséges tartania a nehezített teherbeeséstől, vagy azonnal mesterséges megtermékenyítéshez folyamodnia. A természetes fogantatásra ugyanis ebben az esetben nincs kisebb esélye, mint egyenes, vagy előre hajló méh esetén.

Hátrahajló méh terhesség szülés idején

A fentiekkel együtt szintén fontos hangsúlyozni, hogy hátrahajló méhvel, ha annak nincs más egyéb oka, nem kell tartani a vetélés nagyobb kockázatától. Azonban járhatnak ezzel együtt olyan tünetek, amelyek kifejezetten a terhesség alatt mutatkoznak meg. Melyek ezek?

 • Erősebb vizelési inger: mivel a méhtest anatómiai helyzete nagyobb nyomást helyez a húgyhólyagra, ez akár állandó vizelési inger érzéséhez is vezethet.
 • Kevésbé vizsgálható méh: az első trimeszter ultrahangvizsgálatain gyakran nehezen látható a méh, ezért az orvos inkább hüvelyi ultrahanggal tudja ellenőrizni a fejlődő magzat és a méh állapotát.
 • Derék- és hátfájdalom: szintén a méh helyzete fokozhatja a gerinc menti, illetve derék fájdalmakat.
 • Húgyúti fertőzések növekvő esélye: bár a vizelésre való inger erősebb, maga az ürítés nehézségekkel járhat, így a pangó vizelet fokozhatja a baktériumok elterjedését.

A hátrahajló méh problémáját a terhesség szinte magától oldja meg, hiszen a várandósság előre haladtával a méh egyre inkább felveszi az előre hajló irányt. Rendkívül ritka jelenség, amikor a méh beszorul a kismedencébe: ebben az esetben az orvos akár manuálisan is helyreállíthatja a megfelelő pozíciót. A szülésre nincs befolyással a méh hasonló helyzete: a szülést követő állapot pedig nagyban függ a szalagok megnyúlásától. Érdemes ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy a további terhességeket a hátrahajló méhvel lezajló várandósság és szülés nem veszélyezteti.

Hogyan lehet kezelni a hátrahajló méhet?

Amennyiben hátrahajló méh a diagnózis, néhány apróságra érdemes odafigyelni a mindennapokban, amelyek megkönnyíthetik a tünetmentességet, valamint az egyéb problémák elkerülését. Nézzük, mit tanácsos szem előtt tartani!

 • Sportolás: a hátrahajló méh nem ok a sportolás elhagyására, viszont tudatosan kell megválasztani az edzés típusát, illetve a mozdulatokat. Az emelő és toló mozdulatokat jobb, ha nem erőltetjük, emellett mértékkel kell végezni a súlyzós feladatokat.
 • Szexuális együttlét: a szexuális aktus ritkán fájdalmas, ha azonban nem csak egy pozícióhoz kötődik, hanem rendszeres problémát jelent, forduljunk orvoshoz. A hátrahajló méh nem csökkenti a fogantatás lehetőségét, de ha mégis fokoznánk a megtermékenyülés esélyét, az aktus után feküdjünk hasra, vagy emeljük meg a csípőnket párnák segítségével.

Hogyan segíthet az intimtorna?

Mivel testünk természetes fizikai és hormonális változásaival együtt jár a méhszalagok lazulása, érdemes figyelmet fordítani arra, hogy megerősítsük őket. Hátrahajló méh esetén különösen jótékony lehet elsajátítani az intimtorna gyakorlatait, amelyek támogatják a szalagok feszességét.

Az intimtorna, amelyen belül egyébként több különböző módszerrel találkozhatunk, továbbá segít a hüvelyfal izomzatának megerősítésében is: ezzel hozzájárul ahhoz, hogy az egész méhszáj megfelelő megtámasztást kapjon. A hasonló gyakorlatok abban is segítenek, hogy megelőzzük a méhsüllyedést: bár közvetlen összefüggés a hátrahajló méh és a méhsüllyedés között nem állapítható meg, a szalagokat érő nagyobb nyomás miatt mindenképp érdemes foglalkozni a prevencióval. Egyes módszerek kapcsán pedig kifejezetten a hátrahajló méhvel összefüggő gyakorlatsorokat is találhatunk.

A hátrahajló méh esetén önmagában nem kell műtéti kezeléssel számolnunk: azonban a méhsüllyedéssel kapcsolatos megelőzés azért is lényeges, mert utóbbi megjelenésekor már lehetséges, hogy csak az operáció hoz megoldást.

Az első lépés a biztonságos szakmai háttér

Amennyiben a fentiek közül bármely tünetet észleljük, vagy nehezített a teherbeesés, esetleg a gyermektervezés időszakában már elvégeztetnénk néhány alapvető vizsgálatot, a Reprogenesis Klinika mindenképpen jó választás lehet a továbblépésre. Az intézményben lehetőség nyílik minden típusú vizsgálatra – az ultrahangos képalkotó eljárásoktól kezdve a laborvizsgálatokig.

A klinikán nemcsak diagnosztizálják a hátra hajló méh meglétét, de kialakulásának okait is feltárják. Továbbá, ha bármely okból gátba ütközik a fogantatás, a mesterséges megtermékenyítés többféle módszerével segítik a szülőségre vágyó párokat.