Meddőségkezelés petesejtdonor felhasználásával

Női meddőség vizsgálata: ismerje meg a kivizsgálás menetét!

A meddőségkezelés egyik formájának számít a petesejt-donáció. Ez abban az esetben jelenthet megoldást a párok számára, ha a női félnél a petefészek nem képes megtermékenyítésre alkalmas petesejtet termelni, avagy valamilyen okból kifolyólag eltávolították a petefészket. A petesejt-adományozás révén a donor petesejtjét termékenyítik meg a pár férfi tagjának hímivarsejtjével, az így létrejövő embriókat pedig visszaültetik a pár nőtagjának méhébe. Milyen feltételekkel válhat valakiből petesejtdonor? Hogyan zajlik a petesejt-adományozás? Cikkünkből megismerheti az eljárás lépéseit, a donor kiválasztásának folyamatát.

Mi pontosan a petesejt-donáció?

A nők egy részénél a teherbeeséshez vezető úton a gátat a petefészek elégtelensége jelenti, illetve, hogy nem képesek megtermékenyítésre alkalmas petesejtet termelni. A megoldást az jelentheti, hogy a pár férfi tagjának hímivarsejtjével egy „donor” petesejtjét termékenyítik meg mesterséges módon – hasonlóan a lombikbébi-eljáráshoz -, és az így létrejövő embriókat ültetik vissza a nő méhébe.

Kinek jelenthet megoldást a petesejt-adományozás?

Számos oka lehet annak, hogy a nő nem képes megtermékenyítésre alkalmas petesejt termelésére. Ide sorolható az előrehaladottabb életkor, amikor már kisebb az esélye a teherbeesésnek, a korai menopauza, azaz a korai petefészekkimerülés-szindróma, amely a fiatalabb korú nőket érinti, a petesejtek rossz minősége.

A petesejt-donáció jelenthet megoldást azok számára is, akiknél valamilyen súlyos betegségek következtében eltávolították a petefészket, kemoterápia és sugárterápia kezelést kaptak, súlyos endometriózisban szenvednek, valamely örökletes betegség továbbörökítésének nagy a kockázata, illetve már többszöri sikertelen mesterséges megtermékenyítésük volt.

Milyen feltételekkel válhat valakiből petesejtdonor?

Az európai jogszabályok által előírt szigorú vizsgálatokon kell átesnie azoknak a nőknek, akik petesejtdonornak jelentkeznek. Ide tartoznak a nőgyógyászati, ultrahangos, genetikai vizsgálatok, pszichológiai tesztek, kizáró ok a különböző addiktív szerek használata, a nemi úton terjedő betegségek jelenléte.

A ReproGenesis Klinikán a petesejtdonorok fiatal, egészséges, 18 és 34 év közötti nők. Több éves tapasztalatunk alapján a 32 éves korhatár az optimális, az életkor előrehaladtával a petesejtek száma és minősége csökken.

A petesejt-adományozás anonim módon működik Csehországban, amit törvény szabályoz.

A petesejt-adományozás menete?

Hogyan történik a petesejtdonor kiválasztása?

A ReproGenesis Klinika Csehország legjobb minőségű donoradatbázisával rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a pár részére a legmegfelelőbb petesejtdonort válasszuk ki rövid időn belül.

A kiterjedt donoradatbázisunk lehetővé teszi, hogy minden párhoz megtaláljuk a lehető legideálisabb adományozót, mind külső tulajdonságait (szem- és hajszín, testalkat), mind jellemvonásait illetően. A kiválasztás során fontos szempont többek között a vércsoport, az Rh-faktor is.

Milyen lépésekből áll a petesejt-donáció?

A kapcsolatfelvételt követően – még a kezelések előtt – az első lépés a petesejtdonor kiválasztása. A petesejt-adományozó nőnél ezt követően hormonális előkezelést végeznek, hogy a petesejtnyerés időpontjában több érett petesejt is legyen. Annak érdekében, hogy a donor és pár női tagjának havi ciklusa összhangba kerüljön, hormonális kezelésben részesül az utóbbi fél. A petesejtek leszívását követően történik meg a mesterséges megtermékenyítés, majd az embrió azonnal beültethető. Két héten belül pedig kiderül, eredményes volt-e az eljárás.

Lehetőség van a fel nem használt embriók lefagyasztására, és azok egy későbbi ciklusban történő beültetésére. Ezáltal a család bővítésekor valódi testvérrokonság jöhet létre.

A ReproGenesis adományozási programja

A ReproGenesis Klinika teljes körű adományozási programot kínál: a petesejtdonor mellett spermadonor, illetve adományozott embrió beültetésére is lehetőség van.

A spermadonor akkor jelenthet megoldást, ha a férfi spermája nem alkalmas a petesejt megtermékenyítésre, illetve valamilyen örökletes betegség kockázata miatt egészséges utód születésére nincs esély. A spermadonorok fiatal, 18 és 35 év közötti egészséges férfiak. Kiterjedt donoradatbázisunk lehetővé teszi, hogy a pár részére a legmegfelelőbb spermadonort válasszuk ki, méghozzá várakozási idő nélkül.

Amikor a pár mindkét tagjánál valamilyen rendellenesség áll fenn, akkor az adományozott embrió beültetése az egyetlen megoldás arra, hogy gyermekáldás elé nézzenek. Mind a petesejt, mind a spermadonor kiválasztásánál igyekszünk a legideálisabbat kiválasztani, arra törekszünk, hogy mind a külső tulajdonságokat (szem- és hajszín, testalkat), mind jellemvonásokat illetően közelítsen a pár tagjaihoz.

A ReproGenesis Klinika alapítása óta az a küldetésünk, hogy minden segítséget megadjunk az egészséges babák fogantatásához. Fontosnak tartjuk, hogy a legjobb minőségű orvosi ellátásban, kiszolgálásban részesüljön, az Ön számára legmegfelelőbb és leghatékonyabb kezelési eljárást kapja.

Kedves páciensek és érdeklődők!

Nemzeti ünnep miatt klinikánk 2024. július 5-én zárva tart. 2024. július 8-án hétfőn ismét szeretettel várjuk Önöket.

Megértésüket köszönjük.