Ezért fontos a megfelelő progeszteronszint terhesség alatt

A progeszteron, vagy más nevén sárgatesthormon, rendkívül lényeges a női szervezet számára, hiszen az ösztrogénnel együtt tulajdonképpen ők teremtik meg annak egyensúlyát. Amennyiben mértéke túl alacsony az a ciklus nem rendszeres működését, a pajzsmirigy rosszul funkcionálását, hangulatingadozást, depressziót okozhat, valamint negatívan hat a női termékenységre. Szerepe pedig még inkább jelentőséget kap a terhességet megelőzően, illetve a várandósság alatt. Nézzük meg, miért különösen fontos a megfelelő progeszteronszint, ha gyermeket tervezünk, illetve, ha már boldogan várjuk az újszülöttet.

Mi a progeszteron szerepe a női szervezetben? 

A sárgatesthormon megfelelő esetben a tüszőrepedést követően termelődni kezd a petefészekben, mégpedig az LH-hormon, azaz luteinizáló hormon hatására. A progeszteronszint emelkedése elősegíti a méhnyálkahártyát abban, hogy elérje a kellő vastagságot, illetve megfelelő mennyiségű tápanyagot termeljen, ezzel pedig lehetővé tegye az éppen odaérkező megtermékenyített petesejt megtapadását. A sárgatest hormon továbbá a mirigyek fejlődéséért és az új erek kialakulásáért is felelős. A progeszteron emellett nem csupán a várandósság létrejöttében, de a terhesség fenntartásában is kiemelt szerepet játszik, hiszen védelmet biztosít a méhnyálkahártya számára.

Mit érdemes tudni a progeszteronszint változásáról?

A progeszteronszint terhesség alatt épp úgy változik, mint a menstruációs ciklus során. Utóbbi esetén széles skálán mozognak az értékek, amelyeket egy-egy szakaszban megfelelőnek tarthatunk. Ha a női test jól működik, a progeszteronszint a tüszőrepedés időszakában emelkedni kezd, néhány napig magasabb arányban van jelen a szervezetben, majd – ha nem történik meg a beágyazódás -, mértéke csökkenésnek indul. Ennek eredményeként lökődik ki aztán a méhnyálkahártya és kezdődik meg egy újabb menstruáció.

Más a helyzet, ha sikerül a megtermékenyített petesejt megtapadása: ebben az esetben a progeszteronszint nem indul csökkenésnek, hiszen a terhesség első trimeszterében különösen fontos feladata van. Segít a várandósság fennmaradásában, a korai vetélés elkerülésében. Emellett a mellszövetet is stimulálja arra, hogy felkészüljön a tejtermelésre, valamint a szoptatásra, miközben gátolja a várandósság alatti tejtermelődést. Éppen emiatt szintjének megfelelő időben való csökkenése nagyban szerepet játszik a sikeres tejbelövellésben.

Mennyi a normál érték nők számára?

A progeszteronszint a terhesség alatti három trimeszterben nem azonos: az első trimeszterben 10-44 ng/ml, a másodikban a 19.5-82.5 ng/ml, míg a harmadikban 65-290 ng/ml közötti értékeket kell mutatnia, tehát mértéke folyamatosan emelkedik. A sárgatest hormon mértékét a vérből tudják mérni, elsősorban pedig veszélyeztetett terhesség kapcsán figyelik fokozottan: esetleges vetélési előzmények, vagy nehezebb teherbeesés után, illetve meddőségi kezelés vagy asszisztált reprodukciós eljárások során. 

A progeszteronszint meghatározásának több oka is lehet, egyrészt annak megállapítása, hogy rendben lezajlik-e az ovuláció, másrészt a sikertelen terhesség okainak diagnosztizálásban is segíthet. Például értékei segítségével kikövetkeztethető, hogy méhen kívüli terhesség, vagy korai vetélést állt-e a háttérben. A progeszteronszint mértéke emellett a mellékvesével kapcsolatos rendellenességek diagnosztizálásában is segítséget nyújthat.

Mivel a túl alacsony progeszteronszint a tüszőrepedés problémáit jelezheti, fokozottan kell figyelni és támogatni a termelődését. A sikeres teherbeesés után pedig szintén szükséges követni az arányait, hiszen amennyiben nem marad a magasabb szám és szintje csökkeni kezd, a vetélés esélye nő. 

A túl magas progeszteronszint egyébként utalhat többes várandósságra, sikertelen megtermékenyülés esetén pedig komoly egészségügyi problémák tünete is lehet.

A normálistól eltérő progeszteronszint tünetei és kialakulásának okai 

A fentiekből tehát kiderült, mennyire fontos szerepet játszik a progeszteronszint a terhesség alatt, annak létrejöttében, illetve magának a menstruációs ciklusnak a zavartalan működésében. A következményeit már ismerjük az alacsony, illetve a túl magas progeszteronszintnek, azonban nagyon fontos tisztában lenni a kiváltó okokkal, hiszen a megfelelő kezelés csak így lehetséges.

Amikor alacsony a progeszteron szint

Nem mindig egyértelmű jelekkel jár, ha a sárgatest hormon mértéke alacsony. A tüneteket sokszor nehéz észrevenni, gyakori, hogy akkor kerül sor a diagnózisra, ha az érintett már a gyermektervezés szakaszába lépne, de a fogantatás sikertelen. Nézzük, melyek a progeszteronhiány jellemző tünetei:

  • Menstruációs rendellenességek: amennyiben rendszertelen a ciklus több hónapon át, kimarad a menstruáció, vagy annak első napjaiban barnás folyás tapasztalható, az mind utalhat alacsony progeszteronszintre. Érdemes időben orvoshoz fordulni és a legkisebb tüneteket is komolyan venni, hiszen annál előbb megkezdődhet a kezelés.
  • Teherbeesési nehézségek, meddőség, vetélés: sokszor több vetélés után derül fény az alacsony sárgatesthormonszintre, vagy épp a hosszú időn át tartó terméketlenség miatt kezd kivizsgálásba a babát tervező pár. Az alacsony progeszterontszint jól kezelhető probléma, és a meddőségi klinikákon tudnak segíteni rajta, valamint hatékonyan fel tudják térképezni a kiváltó okokat.
  • Pattanások, töredező körmök, száraz, kirepedezett bőr: mivel a női szervezet harmóniája a progeszteron és ösztrogén hormonok egyensúlyának segítségével jön létre, ezért, ha ez megbillen, annak természetesen az egész testet érintő tünetei lehetnek. A hormonrendszer felborulása idővel mindig produkál külső tüneteket is, amelyeket szintén érdemes komolyan venni.
  • Depresszió, szorongás, hangulatingadozás: szintén szorosan összefügg a pszichénk működése a hormonrendszer egyensúlyával. Az alacsony progeszteronszint általában magas ösztrogénszinttel párosul, hormonjaink termelődése teljesen felborul, ez pedig lelki állapotunkon is megmutatkozik. Amennyiben eddig nem tapasztalt hangulatingadozás, valamint a depresszió tünetei jelennek meg, mindenképp érdemes biológiai vizsgálatokat is végeztetni.

Mitől lehet alacsony a progeszteronszint?

Miután a tünetekkel orvoshoz fordulunk és kiderül a diagnózis, a szakemberek feltérképezik az alacsony progeszteronszint hátterét, amely a legfontosabb információ a kezelés felé tartó úton. Milyen okok húzódhatnak meg a probléma mögött?

  • Krónikus stressz: a stressz szintünk emelkedésével a szervezet kortizol hormont állít elő, ezt pedig a sárgatesthormont felhasználva teszi meg. Annak, hogy testünk kevés progeszteront termel, a túlzott stressz is lehet oka.
  • Környezeti ösztrogének, helytelen táplálkozás: a hormonális egyensúlyt a táplálkozásunk és a külső környezeti tényezők is befolyásolják. Számos olyan tárgy használata, illetve étel fogyasztása jár mesterséges ösztrogén felszabadulásával, amelyre nem is gondolnánk. A műanyagból készült edények például mikrohullámú sütőbe téve hasonló hatást váltanak ki, de egyes lakástextilek is hasonló káros anyagokkal készülnek. Csak úgy, mint a nem termelői, tanyasi hústermékek is, amelyek kifejezetten negatívan hathatnak az ösztrogénszintre, ezen keresztül pedig a progeszteronszint túlzott csökkenéséhez vezethetnek.
  • Túl kevés vagy túl sok testmozgás: a túlzott testmozgás hatására a stresszhez hasonlóan emelkedik a kortizol hormon szintje, csakúgy, mint a mozgásszegény életmód során. Így mindkét véglet csökkenheti a progeszteronszintet.
  • A pajzsmirigy alulműködése: az ösztrogéndominancia a pajzsmirigy problémáihoz vezethet, éppen ezért, ha az alulműködéssel járó izomgyengeséget, fáradtságot, rossz közérzetet tapasztaljuk, mindenképp forduljunk orvoshoz.
  • Szájon át szedhető fogamzásgátlók: mivel ezek a tabletták szintetikus ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, a szervezet nem tudja átalakítani őket és míg utóbbi kiürül, előbbi – a szintetikus ösztrogén – nem, ezért szintén ösztrogéndominancia jöhet létre.
  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS): ennek a problémának az alapja a petefészek rendellenes működése, ezért az nem képes megfelelő mennyiségű sárgatesthormon termelésére sem. Így az alacsony progeszteronszint egy általános velejárója ennek a nehézségnek.

Terhesség alacsony progeszteronszinttel

Bizonyára a fenti információk ismeretében felmerül bennünk a kérdés: mégis hogyan készüljünk fel a terhességre túl alacsony progeszteronszint esetén? Szerencsére az orvostudomány már tájékozott a hasonló problémák terén és ezzel együtt a progeszteron pótlására is vannak módszerei.

Ha a progeszteronszint a terhesség idején alacsony, az első trimeszterben szakszerűen megtámogatják a szervezetet a szükséges mennyiségű sárgatesthormonnal. Emellett így tesznek akkor is, ha a fogantatás akadályozott ugyanebből az okból. A pótlás megvalósulhat hüvelyben alkalmazott készítményekkel, injekció segítségével, valamint szájon át szedhető tablettákkal. Vérzés, erős görcsök esetén az első hetekben mindig mérnek sárgatesthormon szintet és előírják a szükséges készítményeket a kismamának. 

Emellett léteznek a progeszteronpótlást támogató természetes növények is, mint a vad jamgyökér, a macagyökér, vagy a barátcserje. Továbbá bizonyos ételek stimulálják a progeszterontermelést, ilyen például a bab, káposzta, karfiol, kelbimbó, vagy a brokkoli.

Amikor magas a progeszteronszint

A magas progeszteronszint szintén problémákat okoz a szervezetben, hiszen a hormonális egyensúlyra nem megfelelően hat. Terhesség esetén ez lehet többes várandósság jele, de akár mellékvese daganat vagy emlőrák tünete, valamint okozója is. Az alacsony és magas progeszteronszint tünetei között vannak átfedések, ezért is lényeges a vérvizsgálat. A többlet járhat pattanásos arcbőrrel, puffadással, hajhullással, hízással, ödémásodással.

Minél előbb lépünk, annál előbb megoldást találunk

Bár sok esetben a legenyhébb tünetek kapcsán nem fordulunk azonnal orvoshoz, ne féljünk kisebb változásokat észlelve is szakemberrel konzultálni. Minél előbb kerül szakértő kezek közé a problémánk, annál gyorsabban kideríthetjük a háttérben meghúzódó okokat, és kaphatunk megoldást a nehézségeinkre. Ha az említett tünetek bármelyikét észleljük magunkon, vagy babát tervezünk és szeretnénk felkészülten nekivágni, netán egy különösen óvott terhesség elején járunk, a Reprogenesis szakemberei hiteles szakmai és emberi segítséget nyújthatnak számunkra: lehetőség nyílik a hormonpanelek vizsgálatára, ezáltal az alacsony vagy túl magas progeszteronszint feltérképezésére is.