Milyen segítséget nyújtanak a meddőségi központok?

Meddőségi központok

A meddőség közismert kifejezés azzal kapcsolatban, amikor egy pár hiába tervez babát, a fogantatás nem sikerül. A hivatalos WHO-definíció szerint meddőség akkor áll fenn, ha egy év fogamzásgátlás nélküli rendszeres szexuális élet mellett sem történik meg a teherbeesés. A hasonló kihívásokkal küzdő párok számára több lehetőség is adott, hogy teljesüljön az álmuk és szülőkké váljanak. Előfordul, amikor a szakemberek egy egyszerűbb gyógyszeres kezeléssel gyógyírt találnak a problémára, de megtörténhet az is, hogy az inszemináció vagy a lombikmódszer nyújt megoldást a nehézségekre.  

A cseh meddőségi központokban komplex módon vizsgálják a háttérben meghúzódó lehetséges okokat, ezért érdemes ezeket az intézményeket felkeresni, ha a pár nem pontosan tudja, miért sikertelen a teherbeesés, valamint, ha nincs tisztában vele, miképp orvosolhatóak az őket érintő nehézségek. 

Amikor nem jön a baba 

A menstruációs ciklus során általában csak néhány nap termékeny, de előfordulhat, hogy még ennél is kevesebb az idő a fogantatásra. A folyamatot számos tényező befolyásolja, a megérett és kilökődött petesejtek száma, a velük összetalálkozó spermium minősége, valamint egyéb egészségügyi jellemzők. Tévhit, hogy a spontán teherbeesés esélye a ciklus 14. napján a legnagyobb, ugyanis adott ciklus hosszától függ az ovuláció ideje.

Hogyan legyünk előrelátóak?

Ha a pár úgy dönt, jöhet a baba, érdemes már a kezdetekkor nagy figyelmet fordítani a megfelelő életmódra: egészségesen étkezni, mozogni, illetve a szükséges vitaminokat bevinni a szervezetbe. A folsav szedését ajánlott már a gyerektervezéskor elkezdeni, hiszen nemcsak a várandósság alatt fontos nyomelem a szervezet számára. Emellett bizonyos vitaminok, például a C, E, B-vitamin, segítenek az embrió megtapadásában. A táplálkozás pedig azért fontos szempont, mert az elhízás hátráltatja a teherbeesést: a zsírszövet ugyanis hozzájárul az ösztrogéntermeléshez, emiatt pedig a súlytöbblet könnyen okozhat hormonzavart. 

A lelki felkészülésnek szintén szerepe lehet a fogantatásban, azonban fontos, hogy a babavárással kapcsolatos információgyűjtés ne okozzon felesleges szorongást. A készülődést nem csak a témával való foglalkozás jelentheti: a relaxálás, a nyugtató zenék hallgatása, a megfelelő mennyiségű pihenés mind jótékony hatású.

Milyen jelek utalnak a meddőségre?

A menstruációs ciklus rendezetlensége, gyakori elmaradása nagy valószínűséggel együtt járhat a peteérés elmaradásával. A túl erős, vagy túl rövid havi vérzés szintén utalhat a jövőbeli fogantatás nehézségeire. Az ovuláció meglétét egyébként könnyen ellenőrizhetjük erre alkalmas otthoni tesztekkel, így már egy fontos információ birtokában kereshetünk szakembert, meddősségi központot.

A szervezet vércukorszintjével kapcsolatos problémák, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, valamint a cukorra is kiható alapvetően nőgyógyászati betegség, a PCOS megléte, szintén hátráltathatja a teherbeesést. Emellett, ha korábban volt már vetéléssel végződött terhesség, annak hátterében szintén állhat meddőséggel kapcsolatos gond.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Mivel a teherbeesésre való esély szorosan összefügg a babát tervező nő életkorával, ezért orvosi szempontból ennek kapcsán is elkülöníthető, hogy mikor érdemes elkezdeni a meddőségi vizsgálatokat. 

 • 35 év alatt: ha nincs egyéb nőgyógyászati tünet, a már említett egyéves időintervallumot ajánlják a szakemberek. Azaz, ha rendszeres szexuális élet mellett ekkor sem történik teherbeesés, tanácsos elkezdeni a vizsgálatokat. 
 • 35 év felett: idővel egyre kevesebb petesejt érik meg a női szervezetben, valamint az is fontos tény, hogy míg 35 éves kor alatt 25-30 százalék a rendellenes petesejtek aránya, addig 37-38 éves kor körül 50 százalék is lehet. Emiatt a 35 évet betöltött párok esetében félévben határozzák meg a spontán teherbeeséssel való próbálkozás idejét. 

Mikor érdemes felkeresni a meddőségi központot? 

Amennyiben a pár nő tagja a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalta, vagy életkortól függően egy, illetve félév próbálkozás után sem sikerült a fogantatás, minél előbb tanácsos szakembert keresni. A legfőbb lépés ugyanis a diagnózis. Kizárólag orvosi eljárások során tudják meghatározni, hogy a pár mely tagja meddő, ezzel kapcsolatosan pedig milyen konkrét probléma merül fel. Nem érdemes barátoktól, internetről tájékozódni az okokat illetően, hiszen teljesen egyéni indokokkal találkozhatunk. Minden fogantatás egyedi, így minden meddőség is: ezért más és más utakat jelölhetnek ki a szakemberek megoldásként.

Milyen segítséget nyújthatnak a cseh meddőségi központok?

A csehországi meddőségi központokkal való együttműködés azért lehet hasznos döntés, mert az érintettek egy átfogó segítségnyújtást kaphatnak a vizsgálatoktól, a diagnózisokon át a lehetséges megoldásokig. 

A csehországi meddőségi központokban a teljes körű kivizsgálások esetében igyekeznek gyorsan támogatást nyújtani a párok számára. A hatályos jogszabályok szerint pedig az olyan eljárások is, mint a mesterséges megtermékenyítés, a donor sperma, petesejt, illetve embrió adományozás is rövid várakozási idővel megoldható. 

A mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó hatályos jogszabályok a Cseh Köztársaságban a következők: 

 • Mesterséges megtermékenyítés csak terméketlen páron végezhető, egyénen nem.
 • A nő életkora az embrióátültetés napján nem haladhatja meg a 48 év + 364 napot.
 • A terméketlen párnak különböző neműnek kell lennie.
 • A mesterséges megtermékenyítés nem használható a nem kiválasztására.
 • Az adományozás mindkét fél számára névtelen.

A Cseh Köztársaságban a sperma- és petesejtadományozás mindkét fél számára névtelenül zajlik. A kezelőorvos megbízhatóan választja ki a párok számára legmegfelelőbb donort. 

A meddőségi vizsgálat lépései

A meddőség lényege, hogy a nő vagy férfi biológiai értelemben nem tud hozzájárulni a fogamzáshoz. Lehet csak egyikük érintett, de előfordul, hogy mindkét oldalon találnak nehézségeket.

Az első konzultációra érdemes úgy készülni, hogy a havi ciklusról hosszabb távon be tud számolni a pár nő tagja: ez ugyanis segíti az orvost abban, hogy milyen irányban induljon el a diagnosztika során. Női oldalról a meddőség oka lehet:

 • hormonális
 • szervi vagy mechanikus
 • életmódbeli és pszichés

A labor- és hormonvizsgálatok során felmérik, hogy a hormonháztartással kapcsolatos-e az alapprobléma: ezeket a nehézségeket előfordulhat, hogy gyógyszeres kezeléssel is tudják orvosolni. Ezekből a vizsgálatokból kiderülhetnek a szervi eltérések is, mint az agyalapi mirigy vagy a mellékvesekéreg nem megfelelő működése. 

A nőgyógyászati vizsgálat, valamint a petevezeték átjárhatóságának ellenőrzése olyan gondokra deríthet fényt, mint például a petevezeték elzáródása, vagy a PCOS, amely esetében a petesejtek cisztákká alakulnak a petefészek körül. A különböző anatómiai vizsgálatokkal pedig egyéb szervi problémákat zárhatnak ki, mint egy tumor jelenléte a testben.

A férfi meddőség mögött állhat:

 • genetikai probléma
 • hormonális nehézség
 • pszichés okok

A férfiaknál legfőbb szempontként elsődlegesen a spermák alakját, mozgását, ph-ját és minőségét ellenőrzik.

A meddőség kezelésének első lépése a tévhitekkel ellentétben nem a lombik. Amennyiben a peteérés folyamatában találnak problémát, azt gyógyszerekkel igyekeznek megoldani. A petevezeték átjárhatóságát egy erre alkalmas műtéttel segítik, emellett nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő életmód kialakítására is. 

Férfiak esetében, ha szükséges, szintén operációval orvosolják a szervi problémákat, hormonpótlással, vagy gyógyszeres kezeléssel támogatják a hormonális gondokat, vagy az ICSI-eljárás keretében kiválasztják a legjobb minőségű spermiumot a megtermékenyítéshez. 

A meddőség kezelése közelebbről

A meddőség kezelésének első lépése tehát a peteérés elősegítése: ha nem reped meg a tüsző, azt gyógyszerek segítségével támogatják: ez az ovulációindukció. Ha a meddőség kezelése nem járt sikerrel, akkor az inszemináció következik: ennek során a hímivarsejteket a méhbe fecskendezik, – tehát a lombikprogrammal ellentétben, ahol a hímivarsejt és a petesejt testen kívül egyesül – itt maga a megtermékenyítés még természetes környezetben zajlik.

A beágyazódási problémák mögött számos biológiai ok állhat, ezek vizsgálata, valamint a szervezet regenerálódása egyaránt időt igényel.  

Egyéb lehetőségek

A meddő pár a Cseh Köztársaságban élhet a petesejt-, a sperma- valamint az embriódonáció lehetőségével, azaz adományozás útján juthat a felsoroltak valamelyikéhez.

Egy szakszerű és emberséges meddőségi központ

A Reprogenesis Brno-i meddőségi központja a legfőbb feladatát abban látja, hogy minden meddő párt egyediként kezel, nem csak szakmai, de emberi szempontból is. 

A meddőségi központ egyszerre alkalmazza a nyugati orvoslás legmodernebb technikáit és eredményeit, miközben segítségül hívja a kínai akupunktúra jótékony hatásait. Emellett a komplex segítségnyújtáson túl kifejezetten nagy figyelmet fordít a várakozási idő csökkentésére, és a meddő párok szakszerű, de mégis gyors támogatásra. 

Jól szervezett szakembergárda és kiváló felszereltség, illetve a legújabb technológiák garantálják a kezelések sikerességét: a sikeres terhességek aránya 68%.

Egyedi donor adatbázisuknak köszönhetően képesek a legjobb donor találatot biztosítani a kezelésekben részt vevő párok számára.

A sikerhez kell segítség

A meddőségi vizsgálatokba és kezelésekbe belevágni nemcsak fizikailag jelentős vállalás, de lélek szempontjából is nagy erőt kíván. Éppen ezért tanácsos olyan átfogó szakmai segítséget kérni, amely nemcsak a biológiai háttérrel kapcsolatban ad iránymutatást, reményt és magabiztosságot, de a pár számára emberi oldalról is bizalmat ébreszt.

Az első lépés ezért mindig legyen a tájékozódás: az intézmény kiválasztásában érdemes előtérbe helyezni a szakmaiságot, hitelességet, eredményességet. Azonban ezentúl ne féljünk a szívünkre hallgatni! Elvégre szülőként is ez lesz majd a legfőbb feladatunk.