Termékeny napok: tippek a sikeres fogantatáshoz

Termékeny napok

Ha már egy jó ideje arról álmodozunk, hogy bővülhetne a család, akkor természetes, hogy rengeteg kérdés felmerül bennünk. Mikor érdemes próbálkoznunk? Vajon alkalmasak vagyunk a szülőségre? Ha tudjuk, mikor vagyunk termékenyek – tehát az ovuláció és a termékeny napok számunkra sem ismeretlen fogalmak –, akkor még könnyebb dolgunk lesz. Mit kell e két fogalom alatt érteni, és mi minden szükséges a sikeres teherbeeséshez? Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan érdemes felkészülnünk az anyaságra, mit szükséges tudnunk a termékeny napokról és azok kiszámításáról.

Hogyan készüljön a terhességre?

Napjainkban a tudatos családtervezés a legtökéletesebb lehetőség arra, hogy pont a legjobbkor érkezzen hozzánk a baba. Ehhez azonban kulcsfontosságúak a megfelelő előkészületek.

Teendők a sikeres fogantatás érdekében

A sikeres teherbeesés érdekében érdemes feltenni magunknak a következő kérdéseket:

Alkalmasak vagyunk a szülőségre?

Szülész-nőgyógyász szakorvosunkkal érdemes részt vennünk egy genetikai tanácsadáson, valamint egy egészségügyi felmérésen, amelyeken kiszűrhető minden olyan probléma, ami befolyásolná a leendő édesanya és édesapa egészségi alkalmasságát. Ez nőknél nőgyógyászati vizsgálatot, rákszűrést, az esetlegesen fennálló pajzsmirigy rendellenesség, cukorbetegség, PCOS vagy bármilyen más, kardiológiai, vérképzéssel kapcsolatos vagy onkológiai betegség kiderítését jelenti, férfiaknál pedig a nemzőképesség ellenőrzését. 

Mindemellett mindkét nemnél fontos a pszichés és pszichoszexuális alkalmasság. Párunkkal anyagilag is felkészültünk a babára? Ismerjük családunk szokásait és múltját? Mindazonáltal, ha bármilyen probléma felmerül a szexuális életünkben, még a teherbeesés előtt célszerű felkeresnünk egy szexuálpszichológust. 

Egészséges életmódot folytatunk? Mennyi stressz ér minket a mindennapokban?

Egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, a stressz lehető legteljesebb elkerülése – ez lenne a teherbeesés „tökéletes hármasa”. A mai világban azonban a stressz szinte kikerülhetetlen faktor: fontos, hogy jógával, meditációval, vagy akár egy jó beszélgetéssel oldjuk a feszültségünket. 

Egészségesen táplálkozunk?

Az orvosok az úgynevezett mediterrán étrendet és az egészséges, napi 2-3 liternyi folyadékfogyasztást szokták javasolni a leendő kismamáknak, már a felkészülési időszaktól kezdve. Ez a zöldségek és gyümölcsök, a halak és fehér húsok, valamint a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek előtérbe helyezését jelenti, a finomított cukros és fehér lisztből készült termékekkel szemben. A várandósság a fogínybetegségekre is hajlamosíthat: fontos ezért, hogy már a teherbeesés tervezésekor is ellátogassunk egy fogászati szűrésre. 

Megfelelő a testsúlyunk?

Általánosságban elmondható, hogy normál BMI (testtömeg-index) esetén vannak a legjobb esélyeink a teherbeesésre. Az ideális a 18,5 és 24,99 közé eső BMI-érték, melynek kiszámításához számos online kalkulátort találhatunk az interneten. Ha híznunk vagy fogynunk kell a vágyott értékhez, mindenképp konzultáljunk róla orvosunkkal.

Van valamilyen káros szenvedélyünk?

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a droghasználat már jóval a teherbeesés tervezése előtt is kerülendő. A dohányzás a termékenységet csökkentheti, az alkohol pedig nőknél a terhességet megtartó progeszteron hormon termelődését gátolja, férfiaknál pedig az ondósejtek mozgását. 

Milyen tápanyagokat kell majd pótolnunk?

Többek között a fejlődési rendellenességeket megelőző folátot és folsavat, a normál izomműködéshez elengedhetetlen magnéziumot, valamint az Omega-3, a D3-, a K2- és a B6-vitamint kell majd ételekkel vagy étrend kiegészítőkkel a szervezetünkbe juttatnunk.

Ismerjük a menstruációs ciklusunkat és a ciklus hosszát?

A tervezést jócskán megkönnyítheti, ha tudjuk, mikor van a legnagyobb esély a teherbeesésre. Ez az úgynevezett ovulációs cikluson belüli időszak; az ovuláció után 24 órával már csökken az esély.

Miért fontos, hogy ismerje az ovulációs ciklusát? 

A 21-35 napig tartó menstruációs ciklus három szakaszból áll. A follikuláris periódusban havonta megérik egy petesejt a petefészek több százezre közül, a tüszőérlelő FSH hormon és az ösztrogén hatására. Az ovulációs szakaszban a tüszőrepedéssel kilökődik a petefészekből az érett petesejt –a luteinizáló hormon, vagyis az LH hatására. Végül, a luteális szakaszban a tüsző sárgatesthormont kezd el termelni. A méhnyálkahártya közben tovább vastagodik, az üres tüsző pedig zsugorodásnak indul. Ha pedig nem találkozik a spermiummal, akkor leválik a méhnyálkahártya – és menstruálunk.

Az ovuláció tehát a petesejt kilökődésének időpontja.  Ez a nap ciklusonként változik, de mindig a következő menstruációs ciklus előtt történik, kb. 12-16 nappal – és azért fontos, mert az ovuláció napjáig eső 3-5 napban a legnagyobb a fogamzóképességünk. Tehát ebben a néhány napban érdemes párunkkal szexuális életet élnünk, ha babát akarunk, mivel ekkorra tehető az LH csúcsa (a luteinizáló hormon szintje) a szervezetünkben. Az ovuláció után, ha megtermékenyült a petesejt, bekövetkezik a terhesség; ha nem, akkor leválik a nyálkahártya és menstruálunk. 

Ha azonban valami miatt nem következik be az ovuláció, azt onnan tudhatjuk, ha elmarad a vérzésünk, vagy épp, ha túl hosszúra, esetleg rövidre nyúlt a ciklusunk. Amennyiben ez rendszeressé válik, mindenképp érdemes szakorvossal konzultálnunk.

„Termékenységi ablak”, avagy tudja meg, melyek a termékeny napok 

Módszerek a termékeny napok kiszámolásához

Ezek a napok, melyeken a legtermékenyebbek vagyunk – melyek szerencsére már számos jellel „üzennek”. Elsődleges tünetnek számít például, hogy a hüvelyváladék nagyobb mennyiségben termelődik, és ragacsosabbá válik, valamint a magasabb ébredés utáni alaphőmérséklet, szemben a többi nappal. Ezek mellett a méhnyak helyzete is megváltozik: magasabbra kerül. Másodlagos tünet lehet az alhasi, enyhe fájdalom, a köztes vagy pecsételő vérzés (a „barnázás”), a megnövekedett szexuális vágy vagy épp az érzékenyebb szaglás.

A legtermékenyebb napok pontos kiszámítására már több technika is ismert:

 • Hőmérsékleti görbe

A hőmérőzés azt jelenti, hogy minden nap, közvetlenül ébredés után, a nyelvünk alatt megmérjünk hőmérsékletünket, lehetőleg mindig ugyanabban az órában; a pontosabb adatokért legalább 3 hónapig. Így jobban láthatjuk, mennyire dolgoznak megfelelően hormonjaink, illetve, hogy mikorra várható nálunk az ovuláció – amely előtt 1-3 nappal érdemes együtt lennünk kedvesünkkel. A módszer megbízhatóságát leginkább bizonyos betegségek befolyásolhatják negatívan (pajzsmirigy-gondok, láz, stb.).

 • Ovulációs tesztek vagy LH teszt

Egy ilyen teszt a szervezetünkben jelen lévő luteinizáló hormonok szintjét méri. Pozitív eredmény esetén a tesztelés idejétől számítva 24-36 óráig tart a petesejt termékeny időszaka – tehát ebben az időben eshetünk a legnagyobb eséllyel teherbe. Ez a módszer akkor is megbízható, ha rendszertelenebb a ciklusunk: ilyenkor az utolsó ciklusunk havi vérzésének első napjától számított 14. napon célszerű elkezdeni használni.

 • Ovulációs naptár készítése

A módszer alapja a feltételezés, hogy az ovuláció minden hónapban a ciklus 14. napjára tehető minden nőnél. Ez azonban valóban csak egy elképzelés: ahogy nem minden nőnek 28 napos a menstruációs ciklusa, úgy nem mindenkinek esik éppen erre a napra az ovulációja sem. Ez a metódus ezért csak mérsékelten megbízható; gyakorlatilag csak akkor, ha tökéletesen szabályos ciklusokkal rendelkezünk. 

 • Ingyenes online ovulációs kalkulátorok / mobil app-ok

Egy peteérés-kalkulátor is nagyrészt szabályszerűségekre alapozva próbálja kikövetkeztetni, mikor a legnagyobb az esélye a teherbe esésnek. Ezekhez az utolsó menstruációnk első napját és a ciklusunk átlagos hosszát kell megadni ahhoz, hogy megtudjuk, mikorra esik az ovulációnk és – feltételezve, hogy megtörténik a megtermékenyítés – babánk születésének várható időpontja.

Milyen természetes jelekre érdemes odafigyelni? 

Az alábbi tényezőkből tudhatjuk, hogy már közel az ovuláció:

 • az ébredési alaphőmérséklet az ovuláció előtt alacsonyabb lesz, mint máskor
 • a méhnyak feljebb csúszik és puha tapintásúvá válik
 • a méhnyaknyák egyre bőségesebb, áttetszőbb és síkosabb lesz; szinte a tojásfehérjéhez válik hasonlóvá
 • megjelenhetnek kisebb kiütések és pattanások a homlokunkon
 • az ovuláció idején néha megjelenik az ovulációs fájdalom (nem mindenki tapasztalja, általában apró kis szúrásokról van szó)
 • olykor pedig fokozott libidót is tapasztalhatunk a peteérés során

Mikor nem ajánlott a természetes módszerek használata?

Vannak azonban olyan körülmények és életszakaszok, amikor nem javasolt a természetes módszerek alkalmazása. Például:

 • változókorban és a túl fiatalon (pubertáskorban), a nem szabályos menstruációs ciklusok miatt
 • ugyanezen ok miatt cikluszavar esetén
 • betegségek, főként hüvelygyulladás idején, mert a kóros hüvelyváladékból nem lehet reálisan értékelni a fentebb részletezett jeleket; emellett irreális értéket kaphatunk pajzsmirigyproblémákkal küzdve, alkoholfogyasztás, stressz vagy kialvatlanság esetén is
 • fogamzásgátló tabletta szedése mellett, mivel a hormonalapú gyógyszerek általában meggátolják azt, hogy kilökődjön a petesejt, így nem jön létre mellettük peteérés sem.

Amikor nem jön a baba: mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha már pár hónapja tudatosan próbálkozunk, és még mindig nem sikerült teherbe esni, érdemes felkeresnünk szakorvosunkat. Főleg, mert, ha már több mint egy éve (35 évesnél idősebb nők esetében fél éve) nem jön létre a terhesség, fennáll a meddőség lehetősége is.

A meddőséget nők részéről szervi vagy hormonális eltérések, gyógyszerek, férfiaknál hormonális, genetikai és gyulladásos tényezők okozhatják. Meddőségi vizsgálatnála férfiaknál hereultrahangot, valamint spermium- és hormonvizsgálatot, nőknél hüvelyi és hasi ultrahangot végeznek. A vizsgálat során kimutatott eltérésekkel már tud az orvos is dolgozni, azonban, ha nem derül ki ilyesmi, tovább kell lépni az andrológus, illetve egy speciális nőgyógyász irányába. 

A gyermekáldáshoz ritka, hogy órát tudnánk igazítani. Számos tényező sikeres együttállására van szükség ahhoz, hogy pont akkor érkezzen a baba, amikorra mi szeretnénk, de ez ne kedvetlenítsen el minket! Ha odafigyelünk a fenti tippek betartására, testi-lelki egészségünkre, már nagyon sokat tehetünk azért, hogy sikerrel járjanak próbálkozásaink. Ha pedig mi már mindent megtettünk, ne izguljunk rajta túl sokat. Élvezzük, hogy együtt lehetünk szerelmünkkel, és a vele való, stabil kapcsolatunk minden örömét! Hiszen vele együtt könnyebben tudunk majd átlendülni az esetleges nehézségeken is.