Az embrió fejlődése a három trimeszterben

A várandósság kilenc hónapja rengeteg örömöt és kérdést hoz magával, az első terhesség idején pedig sok meglepetés is érheti a kismamát. A három trimeszter során a leendő édesanya más-más tünetekkel, testi változásokkal találkozhat, miközben a magzat a legfontosabb fejlődési mérföldköveket éli meg az anyaméhben. Végigkövetni egy magzat fejlődését egyszerre izgalmas és titokzatos. Nézzük, melyek az embrió fejlődésének legmeghatározóbb pontjai, és miképpen készülhet ezekre a várandós nő!

A három trimeszter: az embrió fejlődése lépésről-lépésre 

A pozitív terhességi tesztet sokféle érzés kísérheti egy pár életében: kinek eufóriát, kinek meglepetést, kinek a hosszú küzdelmet követő teljes megkönnyebbülést, kinek pedig az örömmel vegyített kétségeket hozza. Egy biztos, ha a történet már hosszú ideje íródik is, a legmozgalmasabb és legvarázslatosabb része csak most következik: a várandósság időszaka. 

Az első, amit egy kismama megtanul a várandóssággal, hogy az időt innentől kezdve kevésbé napokban vagy hónapokban, sokkal inkább hetekben számolja majd. A nagyobb fejlődési szakaszokat, vizsgálatokat is hetek alapján határozzák meg az orvosok, ő pedig egy idő után már nem a kilencedik hónaphoz, hanem a negyvenedik betöltött héthez alkalmazkodva mérlegel.

A terhesség kezdetét mindig az utolsó menstruáció elejétől számolják: mivel a megtermékenyítés ebben a ciklusban zajlott le, matematikailag így határozzák meg a várandósság első napjait. A 9 hónapot három egyidejű részre osztják fel: a három-három hónap pedig egy-egy trimesztert jelképez. Ezek a szakaszok ugyanis nagyjából (persze nem percre pontosan) mind a kismama állapotában, mind a magzat fejlődésében elkülöníthetőek egymástól.

A három szakasz

  • Az első trimeszterben zigótából embrió fejlődik, a szakasz második felében pedig már hallható a magzat szívhangja. Bár utóbbi még egészen apró, így a kismama egyelőre titkolhatja, hogy gyermeket hord a szíve alatt, a 12 hét alatt lezajló változások hatalmas fordulatokat hoznak: például a központi idegrendszer kialakulását.
  • A második trimeszter a 12-28. hét közötti időszakra tehető: kialakulnak a belső szervek, a kismama már boldogan vállalja gömbölyödő pocakját, miközben érzékelheti a magzat mozgását is. Ebben a periódusban minden apró részlet kialakul, csak még nem a végleges formájában.
  • Végül a harmadik trimeszter a növekedés és a finomhangolás időszaka: a baba hízik, erősödik, miközben a tüdő elnyeri végső fejlettségi fokát és a baba felkészül a kinti életre.

A fenti lényegre törő összefoglaló után, nézzük részletesen, mire számíthatunk a különböző fejlődési szakaszokban!

Az első trimeszter: embrióból magzat 

A terhesség első hónapjaiban sok minden történik láthatatlan módon és meglepő gyorsasággal: ez a szakasz lehetőséget ad arra a kismamának, hogy feldolgozza a tényt, anya lesz. A teste még segít őrizni a titkot, bár az embrió fejlődése a trimeszter második felében már járhat árulkodó tünetekkel is. Nézzük, mi jellemzi pontosan az első három hónapot.

Az embriókorszak

A megtermékenyülés pillanatától a nyolcadik hét befejezéséig nevezhetjük embriónak a fejlődő magzatot, ez pedig körülbelül a 10-11. terhességi hetet jelenti. Az embriókorszak kezdete, amikor a megtermékenyített petesejt osztódni kezd, amelynek következményeként létrejön a szedercsíra, majd a hólyagcsíra. Ezután érkezik meg 3-5 napon át a zigóta a méhbe, majd megtapadva a méh megvastagodott falán, végbemegy a beágyazódás. Utóbbi hatására a hólyagcsíra belső sejtrétegeiből kialakul az embrió, míg a külső sejtek létrehozzák a méhlepényt, valamint az embriót körülvevő magzatburkot. A beágyazódás után a fejlődés azonnal megindul. Talán meglepő, de nagyon korán kialakul a testforma: az embrió fejlődése gyors és lenyűgöző, hiszen az első hetekben létrejön a gerincvelő, az agyvelő, valamint a szív

Az embrió fejlődésének hatodik és a nyolcadik hete között tovább körvonalazódnak az ember testének alapjai: bezáródik a velőcső, a kezek és lábak formája is alakulni kezd, csak úgy, mint a fül, a szem, a száj. Majd pedig megszületik a csigolyasor és a test csontváza.  A 12. hét végére a magzat szinte minden szerve, végtagja kész: mérete pedig körülbelül 5 cm hosszú.

Vizsgálatok az első trimeszterben

Az első (hüvelyi) ultrahang általában a terhesség 5-6. hetében történik, hiszen erre már a kismama érzékeli a kimaradt menstruációt, és elvégzi az első pozitív tesztet. A 6. hetet követően már nagy valószínűséggel hallható a szívhang, így az orvos megállapítja a terhességet, majd az anamnézis alapján tájékoztatja a kismamát, hogy veszélyeztetett kategóriába sorolható-e a várandóssága. Az embrió méretei, állapota alapján a nőgyógyász megállapítja a terhesség korát.

Az első trimeszter során mindenképpen szükséges egy vizeletvizsgálat, valamint egy vérvétel: utóbbi teljes vérképet mutat, megállapítja a vércsoportot, a vércukorszintet, illetve egyes fertőzések meglétét a szervezetben. 

Az első trimeszterben emellett sor kerül a testsúlymérésre, hüvelyváladék ellenőrzésére, vérnyomásmérésre, kötelező elektrokardiográfiára (EKG), valamint a 12. heti ultrahang vizsgálatra. Emellett fogászati vizsgálat is javasolt: a szájban előforduló gyulladások ugyanis komoly szövődményekhez vezethetnek.

Amennyiben a kismama igényli, a 12. héten elvégeztetheti az úgynevezett kombinált tesztet, amely a genetikai rendellenességek meglétét ellenőrzi.

A második trimeszter: gyors növekedés 

A terhesség második szakasza sokak számára nem várt megnyugvást hozhat: akik ugyanis az első trimeszterben nehézségeket éltek meg az émelygés, hányinger, erős fáradékonyság, aluszékonyság miatt, ők általában a kínzó tünetek megszűnését tapasztalhatják. A kismamák közérzete általánosságban ebben az időszakban a legjobb: a terhességi pocak még nem olyan nagy, hogy akadályozza őket a mozgásban, a testük pedig életerővel, várakozással telik meg. 

Nem csoda: a második trimeszterben nemcsak gyors növekedésnek indulnak az eddig kifejlődött szervek, tovább alakul az agy és a gerinc, hanem a kötődés is egyre inkább kibontakozik a magzat és a várandós nő között. A leendő szülők egyre többet beszélnek a pocakban növekvő babához: ő pedig megtanulja és megismeri a hangjukat, emellett már érezhető mozgásával reagálhat a fényekre, vagy épp a testhelyzet megváltoztatására is.

Miben fejlődik a leginkább a magzat?

A második trimeszterben kialakulnak az érzékszervek, valamint hatalmas fejlődésen megy át a tüdő, bár a kinti életre még nem alkalmas. A 3-6. hónap között a kicsi megtanul nyelni, valamint a légzéshez szükséges mozgást is elsajátítja. A baba mérete nagyon sokat nő: ennek következményeként a vizelettartás egyre nehezebb a kismamának, akinek testén előtűnik a linea negra is. Ez a hason végig futó fekete csík az ösztrogénszint növekedése miatt rajzolódik ki, a szülés után pedig magától elmúlik majd.

Milyen vizsgálatokat végeznek ebben az időszakban?

A második trimeszter egyik legfőbb vizsgálata a terhességi cukorterheléses mérés, amely során kiderül, kell-e terhességi diabétesszel számolnia a kismamának. Amennyiben az eredmény ennek meglétét mutatja, az orvosi iránymutatással zajló diéta betartása kötelező. Szintén sor kerül egy teljes laborvizsgálatra, vizeletvizsgálatra, testtömegmérésre, valamint a 24. héttől a medencekörfogat mérésére is. 

Az orvos minden találkozásnál ellenőrzi a vérnyomást, valamint a magzati szívhangot, továbbá erre a trimeszterre tehető az egyik legjelentőségteljesebb vizsgálat: mégpedig a 18-19. terhességi héten zajló genetikai ultrahang. Ennek során a legfejlettebb készülékekkel akár már a magzat arca is kivehető, gyakran ilyenkor derül fény a kisbaba nemére. Emellett, ha bármilyen genetikai eltérés áll fenn, az nagy eséllyel észrevehető.

A harmadik trimeszter: felkészülés a szülésre 

Az utolsó szakasz nagy részét a magzat kinti életre való készülése tölti ki: amellett, hogy növekedik, apró, de jelentőségteljes finomhangolásokat végez. Az édesanya eközben a szülésre és az új életre hangolódik: míg a második trimeszter segített tudatosítani a tényt, hogy anyává válik, a harmadik szakasz egyre inkább elhozza a várakozás érzését a szülés felé. A mozgásban már jobban akadályozott a kismama, aki ezért könnyebben fárad, vizelettartási nehézségek gyötrik, és nehezebben piheni ki magát, mivel az alváshoz megfelelő testhelyzetet sem egyszerű felvennie. Éppen ezért egyre jobban vágyik arra, hogy az újszülöttjét már a karjaiban tartsa.

Koraszülésről körülbelül a 36. hétig megszülető babák esetében beszélünk, ez pedig éppen a tüdő fejlettsége miatt alakult így, erre éri el ugyanis végleges formáját a légzőszervünk. A 37. hetet követően már megérkezhet a baba, veszélyben nincs, azonban emésztőrendszere még nem biztos, hogy tökéletesedett, éppen ezért gyakrabban számolhat hasfájással a család a korábban jött kicsik esetén.

A harmadik trimeszter vizsgálatai

Mint minden szakaszban, az utolsó trimeszterben is elengedhetetlen a vizelet-, valamint a vérvizsgálat: a szüléshez közeledve ismét ellenőrzik a kismama vércsoportját, vércukorszintjét, emellett arra is figyelnek, hogy egyes nyomelemekből (például vas) megfelelő mennyiségű fordul-e elő az anyai szervezetben. A szülés után ugyanis az alacsony vasszint vérszegénységet is eredményezhet. Az erős vizesedéssel küzdő kismamák esetében nagyon fontos a vérnyomásmérés, valamint a vizelet fehérjetartalmának ellenőrzése. A terhességi toxémia jele lehet ugyanis, ha ezek értéke magas, mivel ez a magzat és az anya életére is veszélyes, fennállása akár sürgősségi császárt is indokolhat.

Az utolsó trimeszterben zajló ultrahangon a baba súlyát, méreteit, valamint a méhlepény és a magzatvíz jellemzőit vizsgálják. Ezek ugyanis megmutatják: megfelelő-e a magzat fejlődése, illetve minden körülmény biztosított-e számára, hogy még egy ideig az anyaméhben maradjon.

A szülés előtti hetekben kerül sor a heti egyszer zajló NST-vizsgálatokra: a nonstressz állapotban való kontroll lényege, hogy a méhösszehúzódásokat, valamint a fájások erejét mérik. Amennyiben a baba aktív, az megfelelő oxigénellátottságra utal, így a várandósság folytatható, ameddig meg nem indul a szülés.

Erre érdemes odafigyelnie a kismamának a kilenc hónap során! 

A terhességet megélni és végigkövetni egyszerre nagy kihívás ‒ főként a megterhelő tünetek, vagy veszélyeztetett állapot esetén ‒, de rengeteg rácsodálkozás is. Szerencsére a legfontosabb mérföldkövekre mind a magzat, mind az édesanya egészségének szempontjából lehet készülni. 

A terhesség hétről-hétre hoz új felismeréseket, egy-egy testi változást, és bár a magzat fejlődése az első, a kismamának saját magáról sem szabad elfeledkeznie, hiszen saját jólléte a babája érdeke egyben. Nézzük, mivel tudjuk segíteni a problémamentes várandósságot!

  • Egészséges táplálkozás: sok zöldség, teljes kiőrlésű szénhidrátok és a fehér cukor mellőzése jó irányadók a kismamának.
  • Testmozgás: annak érdekében, hogy immunrendszerünket és mentális egészségünket támogassuk, tegyünk nagy sétákat, vagy űzzünk kímélő sportot.
  • Vitaminok: rendkívül fontos a terhesvitaminok szedése végig, a folsav fogyasztása az első trimeszterben, valamint az utolsó szakaszban a vaspótlás.
  • Pihenés és lelki felkészülés: a ráhangolódás testi-lelki oldala is elengedhetetlen. Adjunk időt magunknak az alvásra, feltöltődésre, és ne készüljünk túl sokat a szülői szerepet: elég, ha csak mértékkel tájékozódunk.
  • Káros szenvedélyek mellőzése: az alkohol és a dohányzás egyaránt tilos várandósság alatt, nemcsak károsíthatja a magzat egészségét, de akár nikotinfüggőséget is eredményezhet nála.

A tudatosság, a figyelem az első perctől segít

A terhesség mind a testnek, mind a léleknek hosszú, jól felépített folyamat: az embrió fejlődése, a magzat növekedése, a baba anyaméhben is érzékelhető reakciói mind sok kérdést és izgalmat hoznak magukkal. Amellett, hogy érdemes átadni magunkat az önfeledt örömnek, a tudatossággal megtámogathatjuk a boldog és egészséges babavárást. Ha már az embrió fejlődését a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok fogyasztásával kísérjük végig, ügyelünk a rendszeres mozgásra, az egészséges táplálkozásra, valamint a trimeszterenként szükséges vizsgálatok elvégzésére, akkor hatalmas lépéseket tettünk a problémamentes várandósságért.