Ezek a pár napos terhesség jelei!

Egy kisbaba fogantatásához számos tényező összehangolódására van szükség. A természet, az emberi test pedig szerencsére nagyon gyakran képes produkálni ezt a fajta szerencsés együttállást. Amennyiben azonban mégsem így történik, a sok apró összetevő ismerete segít abban, hogy a leendő szülők szakemberi segítséggel megoldják az adott problémát. Így a fogantatástól a beágyazódásig minden rendben megvalósul, és a kismama nemsokára már a terhesség első jeleit tapasztalhatja magán.

Átlagosan a női testben 400 petesejt érik meg a menstruáció megszűnéséig, azt pedig, hogy ebből mennyi termékenyül meg, számos tényező befolyásolja. Ezek nagyban összefüggnek a női ciklus alakulásával, ezért is lehet nagy segítség, ha a babát tervező párok figyelemmel követik ennek folyamatát. A peteérést követően döntő jelentőségű a sikeres beágyazódás: amikor is a megtermékenyített petesejt körülbelül öt nap leforgása alatt a méh falához tapad. Ennek sikerét a szervezetben megnövekedett HCG hormon jelzi, amely már a terhességi tesztek segítségével is kimutatható.

A teherbeeséshez vezető úton

A teherbeesés folyamata nem magával a fogantatással kezdődik, hiszen sokféle folyamat zajlik a testben, amely lehetővé teszi annak sikerét. Kezdve a hormonális jellemzőkkel: a petesejtek és spermiumok termelését szabályozó hormonok megfelelő működése például nagyon fontos szempont. A női ciklus sokat elárulhat erről, hiszen az említett hormonok rendszeres változásai befolyásolják és teremtik meg a menstruációs ciklus alakulását. 

Amennyiben megvan a szándék a teherbeesésre, az elsődleges feladat minél pontosabb képet kapni a női ciklusról. Az első nap mindig a menstruációs vérzés kezdete, az ovuláció pedig általában a ciklus felénél valósul meg. 

Az ovuláció időpontja azért rendkívül fontos a fogantatás szempontjából, mert ez az a folyamat, amikor az érett petesejt kijut a tüszőből, és készen áll rá, hogy megtermékenyüljön. Bár az említett petesejt általában egy napig él, mivel a hímivarsejtek több napig képesek megmaradni, ezért a megtermékenyülés esélye 4-5 nap is lehet. A legtermékenyebb napoknak az ovuláció előtti 2-3 napot tekinthetjük. 

A fogantatásra való felkészülést tehát érdemes időben megkezdeni: ebben nagyban segíthet az ovulációs tesztek használata és a női ciklus minél részletesebb ismerete. Emellett fontos tisztában lenni azzal, hogy az említett napokban történő gyakori szexuális együttlét nem növeli, sokkal inkább csökkenti a fogantatás esélyét, ugyanis a spermiumok minősége a minél többszöri ejakulációval romlik. Ebből fakadóan termékeny napokban kétnaponta javasolt próbálkozni a gyermeket tervező pároknak.

Mi pontosan a beágyazódás?

A női ciklus részét képezi, hogy mire a megtermékenyített petesejt a méhbe érkezik, abban kialakul a megvastagodott nyálkahártya, ezzel helyet biztosítva a leendő embriónak. A beágyazódás több napig tartó folyamat, és azt a történést írja le, amikor a zigóta hozzátapad a méh falához. Ez leggyakrabban az ovulációt követő 8-10. napon történik meg. 

Amennyiben ez lezajlott, onnantól fogva megtermékenyített petesejt helyett már embrióról beszélhetünk. A beágyazódást követően a testben megkezdődnek a hormonális változások: így az úgynevezett terhességi hormon, a HCG fokozott termelődése.

Hogyan lehet elősegíteni a sikeres beágyazódást?

Jó hír, hogy a beágyazódás folyamatát a leendő édesanya maga is támogathatja a következő módokon:

 • Egészséges életmód: bár a mozgást mindig az egészség egyik fő tényezőjeként emlegetjük, a beágyazódás, megtapadás idején érdemes a kismamának megkímélni magát a megerőltető tevékenységektől. Nagyobb súly emelése, erőlködés, rázkódás nem javasolt, főként azok számára, akik lombikeljárásban vettek részt. 
 • Megfelelő táplálkozás: abban az időszakban, amikor lehetségesnek véljük, hogy épp a beágyazódás zajlik, érdemes sok folyadékot és fehérjét fogyasztani, emellett előtérbe helyezni a zöldségeket és a gyümölcsöket.
 • Megfelelő testsúly: az ideális súly lényeges szempont, hiszen a zsírszövet hozzájárul az ösztrogéntermeléshez, ezáltal a súlytöbblet könnyen okozhat hormonzavart, amellyel a női ciklus megfelelő működését is gátolhatja.
 • Káros szenvedélyek mellőzése: a túlzott koffeinfogyasztás és az egyéb káros szenvedélyek, mint a cigaretta, alkohol szintén nem jó irányba befolyásolhatják a beágyazódás esélyeit, így érdemes mellőzni őket.
 • Tápanyagok pótlása: a C-, E-, B-vitaminok, valamint a folsav fontos étrendkiegészítők lehetnek, hiszen ezek mind segítik az embrió megtapadását. A folsavat azonnal érdemes elkezdeni szedni, ahogy felmerül a gyermekvállalás szándéka. A legtöbb fontos tápanyag megtalálható a terhesvitaminokban, így tanácsos azok között keresgélni.

Mi történik a beágyazódás folyamatának lezárulásával?

Miután lezajlott a beágyazódás, az embrió körül kifejlődik egy sejtréteg, amely a méhnyálkahártyába behatolva segíti a minél erősebb megtapadást, valamint a méhlepény kifejlődését. Ezután alakulnak ki azok a sejtek is, amelyek a már említett HCG hormon termelődéséért felelnek. Szép lassan pedig megszületik az amnionzsák: ebben foglal helyet a magzat, amelyet folyadék vesz körül. A 20. nap tájékán a szív már plazmát pumpál az embrióban, a szervek legnagyobb része pedig a beágyazódást követő 21-57. nap között alakul ki.

Melyek lehetnek a pár napos terhesség jelei? 

Bár érdemes tisztában lenni azzal, melyek lehetnek a pár napos terhesség első jelei, fontos tudni: nagy egyéni eltérések tapasztalhatóak a tünetek tekintetében. Ez nemcsak azt jelenti, hogy más és más jellemzők utalnak a sikeres beágyazódásra, hanem azt is, hogy könnyen tünetmentes lehet a folyamat. Ezért, ha nagy reményekkel várjuk a baba érkezését, de nem tapasztalunk hasonló jeleket az első napokban, ne keseredjünk el. 

Milyen jelek utalhatnak a sikeres beágyazódásra?

Amennyiben mégis azok közé tartozunk, akiknek korai terhesség esetén is már jelez a teste, a következő tüneteket tapasztalhatjuk:

 • Puffadás: a második héttől már jelentkezhet a puffadás, hiszen a hormonváltozások lelassítják a belek működését, így a terhesség emésztési nehézségekhez is vezethet. Ennek fő okozója egyébként a sárgatesthormon, azaz a progeszteron, amelynek feladata, hogy biztosítsa a terhesség fennmaradását, az emésztőrendszerre viszont lassító hatással bír. 
 • Méhnyaknyák változása: a pár napos terhesség tünete is lehet a hüvelyváladék mennyiségének növekedése. Az átlagosnál ez savasabb váladékot jelent, azonban, ha kellemetlen szagú, vagy nem fehér, átlátszó színű, akkor nem a terhesség velejárója, hanem akár problémára is utalhat.
 • Rosszullét: szintén a terhesség korai tünetei közt jelentkezhet a hányinger, szédülés, émelygés, azaz a reggeli rosszullét. Előbbi okozója lehet a túlzott savképződés, valamint az emésztőrendszer változásai. A szédülésért szintén a progeszteron felelhet: fokozott termelődése a vérnyomás csökkenéséhez vezethet.
 • Mellérzékenység: az első árulkodó jelek között lehet a mell érzékenysége, amelyet gyakran nehéz észrevenni, vagy nagyobb jelentőséget tulajdonítani neki, hiszen a közelgő menstruációt is jelezheti.  A feszítő érzés mellett a bimbó udvara is sötétebbé válhat.
 • Hangulatingadozás: megint csak a hormonális változások eredménye a gyakori vagy intenzív hangulatingadozás, amelyért az ösztrogén és progeszteron hormonok fokozott jelenléte felel. A kismama az érzelmek egész nagy skáláját élheti meg rövid idő leforgása alatt: az indokolatlan örömteli lebegés ugyanúgy előfordulhat, mint a látszólag ok nélküli levertség, szomorúság.
 • A testhőmérséklet változása: a testünk hőmérséklete sok mindent elárul például a női ciklusról is, hiszen az ovulációt követő napokban is megemelkedik. Nincs ez másként a sikeres beágyazódást követően sem: egy-két tized fokkal magasabb lesz a testhőnk, azonban ezt valójában nehéz figyelemmel követni, ezért nem érdemes a fogantatás meglétét erre az információra alapozni.
 • Fejfájás: a vérszegénység, valamint a kevés folyadékbevitel jele is lehet a fejfájás a terhesség korai szakaszában. Azonban előfordul, hogy tényleg csak egy – szintén hormonok által előidézett – tünetről van szó, amely idővel elmúlik, és nem áll más probléma a hátterében.
 • Pecsételő vérzés: bár ijesztő lehet és éppen a valódi ok ellenkezőjére következtethetünk belőle, az enyhe, rózsaszín pecsételő vérzés utalhat a sikeres beágyazódásra. Fontos, hogy ez a menstruációnál mindenképp gyengébb és világosabb színű vérzést jelent.
 • Gyakori vizelési inger: mivel a test a magzat fejlődésére azáltal is felkészül, hogy több vért áramoltat, amely a vesék segítségével tisztul, a tévhitekkel ellentétben a gyakori vizelés nemcsak a növekvő magzat miatt jelentkezhet, hanem már az első hetekben előfordulhat.
 • Görcsölés, alhasi fájdalom, fáradékonyság: a méh növekedése könnyen okozhat hasonló tüneteket, de nem kell megijedni, a tünetek ahogy jönnek, általában úgy mennek. Ezek a jellemzők, csak úgy, mint a gyakori fáradékonyság – éppen arra mutatnak rá, hogy a szervezetünk megkezdte a készülődést a rá váró kilenc hónapra

A terhességi tesztek használata

A terhességi tesztek egy nagyon jó lehetőséget kínálnak arra, hogy mielőbb megtudjuk a jó hírt a saját otthonunk falai között. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy míg a pozitív eredmény biztosan valós tényt jelez, addig a negatív teszt könnyen tévútra vezethet. Mégis mi hozhat hamis eredményt?

 • Túl korai tesztelés: bár nagyon nehéz türelmesnek lenni, a túl korai teszt is okozhat csalódást. Ha rendszeres menstruációval számolhatunk, akkor a következő esedékes menstruáció előtti napon érdemes először teszteléssel próbálkozni. Rendszertelen ciklus esetén a számolt fogantatástól két héttel később.
 • Nem megfelelő érzékenységű teszt: ma már számos teszt kapható a drogériákban, patikákban. Tájékozódjunk ezek érzékenységéről: vannak tesztek, amelyek kifejezetten a korai terhesség kimutatását célozzák meg.
 • Nem jó napszak: a terhességi tesztet érdemes az első reggeli vizelettel elvégezni, hiszen a HCG-tartalom ekkor a legnagyobb.

Mi okozhat beágyazódási problémákat?

A megtermékenyített petesejt az esetek 25-30 százalékában ágyazódik be, ez a sikeres fogantatás igazán lényeges mozzanata, azonban még nem feltétlenül biztosíték a terhesség megvalósulására. Amennyiben már maga a beágyazódás sem történik meg, annak hátterében is számos probléma állhat. Ezeket nehézségeket a szakintézményekben általában tudják orvosolni, és hozzásegíteni a párt a teherbeeséshez. Nézzük, milyen okok húzódhatnak meg a beágyazódási problémák hátterében.

 • Sperma vagy petesejt nem megfelelő minősége: ezt a problémát a meddőségi központokban az inszeminációval, illetve a lombikeljárással tudják segíteni. A petesejt minőségét befolyásolja az édesanya életkora is, 35 év felett nagyban csökken a megtermékenyülésre alkalmas petesejtek száma.
 • PCOS: a policisztásovárium-szindróma megléte szintén gátolja a beágyazódást, hiszen a méhben lévő ciszták magát a peteérést is akadályozzák. 
 • Túlsúly: a súlytöbblet felborítja a hormonháztartás működését, így az ovulációt, a beágyazódást is gátolhatja, és a petesejtek minőségére is negatívan hat.
 • Dohányzás: a cigarettázás fokozza a petesejtek számának csökkenését, emellett DNS-mutációt is előidézhetnek a benne fellelhető káros anyagok.  
 • Progeszteronszint: a sárgatesthormonról már sok szó esett, hiszen rendkívül lényeges szereppel bír a teherbeesés folyamatában. Túl alacsony szintje a szervezetben megakadályozhatja a beágyazódást, hiszen a méhnyálkahártya az ő segítségével készül fel a petesejt befogadására. Együtt járhat például pajzsmirigyproblémával, vagy korai menopauzával is.
 • A méh gyulladásos betegségei, vele született problémák: amennyiben a babát tervező pár esetében nincs sem hormonális, sem életmódbeli gond, illetve a petesejtek minősége is megfelelő, érdemes kivizsgálni a méh állapotát. A különböző gyulladások, vele született rendellenességek ugyanis szintén gátolhatják a beágyazódást.

A pontos diagnózis már fél siker

Amennyiben a női ciklusunkat követve készülünk a fogantatásra, és úgy tapasztaljuk, beágyazódási problémák állhatnak a sikertelenség hátterében: mindenképpen keressünk mielőbb szakembert. A nehézségek feltérképezése, a pontos diagnózis ugyanis már fél siker: hiszen a háttér ismeretében a megoldás is közelebb kerül. 

A ReproGenesisnél az okok mellett a lehetséges lépéseket is megismerhetjük, illetve igénybe vehetjük a támogató, hiteles, képzett szakmai közeg segítségét, amely személyre szabott megoldást nyújt a sikeres beágyazódás, fogantatás megvalósulásához.