Veszélyeztetett terhesség: kockázatok és vizsgálatok

A veszélyeztetett terhesség nem egyszerű állapot és sok odafigyelést igényel, azonban a megfelelő tanácsok betartásával megelőzhető a baj. Fontos tudni, hogy ebben a helyzetben nem a fejlődő magzat állapota kritikus. Sokkal inkább a testben kialakult körülmények nem a legmegfelelőbbek, ezért a kismamának elsősorban saját fizikai állapotát kell óvnia, hogy a szülés megfelelő időben és helyzetben történjen. A veszélyeztetett terhesség fogalma elsőre ijesztő lehet és természetesen fokozott figyelmet, tudatosságot és együttműködést igényel, azonban az orvostudománynak hála, ma már a legtöbb nehézségre rendkívül korán fény derül. Ebből eredően pedig időben megtanulhatja a kismama, hogy melyek a legfőbb óvintézkedések, amelyeket be kell tartani, így várandóssága akár zavartalan is lehet. A veszélyeztetett terhes kategória célja lehet a megelőzés, amennyiben korábbi problémák miatt szükséges a nagyobb figyelem, illetve történhet az aktuálisan magasabb kockázati tényezők jelenléte okán is. Miből adódhat a veszélyeztetett terhesség? Ki mondja ki a végső szót, és mire kell figyelni ebben az esetben? Cikkünkből kiderül!

Mikor válik veszélyeztetetté a terhesség?

Orvosi szempontból a veszélyeztetett terhességek közé soroljuk a vártnál magasabb kockázattal járó várandósságokat. Utóbbi arra utal, hogy nagyobb az esély egyes szövődmények, problémák kialakulására, mivel adott tényezők, körülmények nem a legmegfelelőbbek. Számos kismamát már az első védőnői vagy szülész-nőgyógyásznál tett látogatás során veszélyeztetett kategóriába sorolnak, hiszen adataikat felvéve egyértelművé válik a kockázat ténye. Bizonyos kórelőzmények, fizikai vagy életkori jellemzők akkor is indokolják a döntést, ha nincsenek olyan tünetek, amelyek problémát sejtetnének.

A veszélyeztetett terhesség okai

Amikor igazolódik a terhesség ténye, a kismamának sokféle kérdésre választ kell adni az életmódjával, egészségével, korábbi orvosi beavatkozásaival, gyógyszerallergiáival kapcsolatban. Ennek egyik oka többek között felmérni, hogy a kockázati tényezők alapján szükséges-e a várandósság figyelmesebb gondozása. Milyen okai lehetnek annak, ha egy teljesen egészséges, jó közérzetű kismamát veszélyeztetett terhessé nyilvánítanak?

Életkor

35 éves kor felett a várandós nő automatikusan ebbe a kategóriába kerül. A szervezetet a 30-as évek második felében már jobban igénybe veszi egy várandósság, több a genetikai rendellenesség, valamint nagyobb a komplikáció esélye. A kockázati arányt befolyásolja az is, hogy hányadik gyermekét várja a kismama, hiszen a szervezet emlékszik a megelőző szülésekre, ezért ebben a korosztályban előnyben lehet az, aki nem az első terhességét éli meg. Az életkor kapcsán a másik veszélyeztetett korosztály a kamasz, serdülő anyák csoportja: ők több esetben nemkívánt terhességgel találják szemben magukat, emellett szervezetük még kevésbé érett egy magzat kihordására és világra hozására, ezért is igényelnek nagyobb figyelmet.

Előző terhességek

Ha a kismamának volt egy, vagy több vetélése, netán magzatkori szülése, halva szülése, abban az esetben szintén az első perctől a veszélyeztetett kategóriába kerül. Szintén ez történik, ha koraszülés, vagy hosszan tartó meddőségi kezelés, illetve nehéz teherbeesés előzte meg a várandósságot. Magas kockázati tényezőnek minősülhet egy korábbi császármetszés, valamint öt vagy több megelőző terhesség, szülés is.

Kórtörténet

A kismama krónikus, veleszületett betegségei, más egészségügyi problémái, a korábbi daganatos megbetegedések és azok kezelési módjai, vagy egyes régebben, illetve jelenleg szedett gyógyszerek mind előidézhetik, hogy az orvos úgy vélje, odaadóbb figyelmet kell fordítania a várandós nőre. 

Egy cukorbeteg páciens például biztosan ebbe a kategóriába sorolható, az anya vércukorszintjének emelkedése ugyanis több szövődményhez vezethet, mint például koraszüléshez, a magzat nagy súlyához, vagy az első trimeszterben korai vetéléshez. 

Napjainkban nagyon gyakori betegség a PCOS, amely szintén nehezíti a fogantatást, illetve magas kockázatú tényezőt jelent. A nők körülbelül tizedét érintő probléma, a policisztás oválium szindróma azért veszélyes, mert megnöveli a korai vetélés esélyét. Körülbelül 35 százalék azok aránya, akik az első időszakban elvesztik a magzatot ezzel a problémával.

Terhesség állapota

Amennyiben a kismama ikreket vár, szintén kiterjedtebb gondozást igényel. Az egypetéjű ikreknél közös a méhlepény, míg a kétpetéjű magzatok esetében, bár különálló burokban növekednek, szintén előbb elöregszenek a méhlepények. Ha öröklődő genetikai betegség lehetősége áll fenn, vagy az orvosi vizsgálatok meglévő genetikai rendellenességet mutattak, szintén veszélyeztetett terhességről beszélünk.

Terhesség alatt kialakult problémák

Terhességi diabétesz esetén a cukorbetegséghez hasonló állapotok a várandósság alatt alakultak ki, és általában a szülés után nem is tapasztalhatóak. A magas vérnyomás szintén lehet várandósság alatt kibontakozó probléma, amely indokolja az odafigyelést. Emellett a jelentős túlsúly miatt is érdemes lehet aggódni, hiszen számos szövődményt okozhat.

Káros szenvedélyek

Természetesen a dohányzás, az alkohol, a drog tiltott szerek a várandósság alatt, aki azonban nem hagy fel ezek használatával, vagy a terhesség korai szakaszában nagy mennyiségben és gyakran fogyasztotta őket, szintén veszélyeztetett kategóriába sorolódik.

Mi a teendő veszélyeztetett terhesség esetén? 

Előfordulhat, hogy a veszélyeztetett terhességre a kezdeti időszakban elvégzett szűrővizsgálatok hívják fel a figyelmet: lehet ez az első testsúlymérés, vagy épp az első trimeszterben zajló kötelező vér-vizeletvizsgálat eredménye.

Pozitív terhességi teszt után érdemes minél előbb felkeresni a nőgyógyászt, hiszen már az első ultrahang is ad információt arról, hol tart a várandósság, és minden a megfelelő ütemben zajlik-e. Minden trimeszterben, így az első három hónapban is vannak kötelező vizsgálatok, amelyeket el kell végeztetni, ezekből kiszűrhető például egy esetlegesen a szervezetben jelenlévő fertőzés, kezdődő cukorbetegség, vagy akár vashiány, vérszegénység. Ezek a prevenció szempontjából is rendkívül fontosak, hiszen ha tudomást szerzünk az apróbb eltérésekről is, nagyobb szövődményeket előzhetünk meg vele.

Az első trimeszter végén magánúton elvégezhető szűrővizsgálatokat is kérhetünk, amelyek az egyes genetikai rendellenességek valószínűségét becsülik meg adott magzatnál, és esetlegesen további vizsgálatok, vagy magzatvízminta levételének szükségét vetíthetik elő. 

A védőnőnél tett látogatások szintén kötelező jellegűek, ezek során mindig lezajlik a testsúlymérés, a vérnyomás ellenőrzése, a vizelet ph-jának vizsgálata, valamint a későbbiekben akár a magzat szívhangjának ellenőrzése. A szülész-nőgyógyásznál végzett havi ultrahang során pedig a méhszáj vizsgálatára is sor kerül. A korán nyíló méhszáj ugyanis szintén veszélyeztetett terhességet eredményez. 

Ajánlott szűrővizsgálatok veszélyeztetett terheseknek

Amennyiben megállapították a veszélyeztetett terhességet gyakoribb, többféle vizsgálatra is szükség lehet, mint egy zavartalan várandósság esetén. Nézzük, melyek azok az értékek, amelyeket érdemes folyamatosan ellenőrizni.

Súly-és vérnyomáskontroll

Bár alapvetően a protokoll része, akár alapvető vérnyomásproblémák, akár túlzott vizesedés, vagy cukorbetegség esetén érdemes a terhességi hízást folyamatosan követni, valamint a vérnyomásértékeket gyakran szemmel tartani. Ha kifejezetten ez a nehézség, otthonra is mindenképp szerezzünk be vérnyomásmérő készüléket.

Vérkép, vérszegénység, vércukorszint

Egy zavartalan várandósság esetén minden trimeszterben egy vérvétellel számolhat a kismama, valamint a második trimeszter során a terhességi cukorszint ellenőrzésére. Amennyiben súlyosabb probléma, kórelőzmény áll fenn, az orvos kérheti a sűrűbben végzett laborvizsgálatokat. Például a vérszegénység esetén a vas szintjét figyelik a vérben, terhességi diabétesz esetén pedig az inzulinszintet.

Vizeletvizsgálat

A különböző fertőzések esetén is indokolt lehet a gyakoribb vizeletkontroll, ez segít például megóvni a magzatot, valamint a hüvelyt a felszálló fertőzésektől.

A méh, méhnyak vizsgálata

A méhnyak és a méhszáj állapotát számokkal írja le a szülész-nőgyógyász. Az első szám a méhnyak vastagságát, a második, harmadik, negyedik szám pedig a külső, középső és belső méhszáj nyitottságát. Amennyiben a méhszáj előbb nyílik, vagy a méhnyak gyorsabban rövidül, az orvos megállapíthatja a veszélyeztetett terhességet, és elrendelheti a gyakoribb nőgyógyászati kontrollt.

Szívhang, magzati mozgás ellenőrzése

Ha a magzat elhelyezkedésével, a köldökzsinór helyzetével, a méhlepény állapotával merül fel probléma, akkor a magzati szívhangvizsgálatot gyakrabban javasolják majd, akár szakrendelőben, védőnőnél, akár otthoni körülmények között is. A magzatmozgásokat az NST – azaz nonstressz teszt – segítségével követik nyomon. Erre zavartalan esetben a 37. héttől kerül sor, veszélyeztetett terhesség során azonban előbb is indokolt lehet.

Magzati szívultrahang

A magzat esetében már az ultrahang során látható szívprobléma áll fenn, vagy genetikailag indokolt, a magzati szívultrahangot is elrendelheti a szakorvos akár több alkalommal is a várandósság alatt.

Terhesség idején fellépő tünetek, amelyeket szükséges kivizsgáltatni

Előfordulhatnak persze akut tünetek, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni és ezek megjelenése alapján állapít meg veszélyeztetett terhességet az orvos. Melyek a hasonló jelzések?

Vérzés

Amennyiben vérzést tapasztalunk, nem biztos, hogy súlyos probléma áll fenn, mégis minden esetben orvost kell keresni. A háttérben állhat ártalmatlan jelenség, azonban komoly probléma is, ezért mielőbb tisztázni kell, igényel-e plusz óvatosságot a terhesség.

Végtagok dagadása

Bár a terhességgel főleg az utolsó időszakban járhat kismértékű vizesedés, azonban, ha nagy mértékben, visszerekkel együtt tapasztalható, szintén konzultálni kell szakemberrel. Emellett intő jelnek kell tekinteni, ha csak az egyik végtag dagad, mert a háttérben sok esetben állhat mélyvénás trombózis. Amennyiben az arcok, a test is dagadni kezd, azonnal segítséget kell hívni, mert a magas vérnyomás is eredményezheti ezt a reakciót.

Görcsök, méhösszehúzódások

Bár lehetnek ártalmatlan tünetek, a görcsöket és összehúzódásokat is komolyan kell venni. Amennyiben korai szakaszban jelentkezik, tehát vetélés vagy koraszülés lehetősége áll fenn, és rendszeres, erős fájdalmak tapasztalhatóak, azonnal szükséges segítség. A várandósság elején a beágyazódást is kísérhetik apróbb görcsök, valamint az anyagcserefolyamatok lassulása is okozhatja a görcsszerű kellemetlen fájdalmat. Később a méh tartószalagjainak nyújtása, majd a szülés előtt jelentkező előkészítő fájdalmak is járhatnak hasonló érzéssel: ami fontos, hogy rendszertelennek kell lenniük és naponta 10-nél kevesebbszer érezze a kismama.

Kockázatok és kezelések

A veszélyeztetett terhesség legfőbb kockázata a koraszülés, amely általában kis súlyú újszülött világra jöttével jár, és további orvosi segítséget igényel a kisbaba számára. Az édesanya egészségére a magas vérnyomás a legveszélyesebb, ez bizonyos esetekben elvezethet például a terhességi toxémiához is, amely életveszélyes állapotot eredményezhet. 

Veszélyeztetett terhességet az orvos állapíthat meg, ebben az esetben pedig igazolással a munkavégzés alól is felmentheti a kismamát, akinek ágynyugalomra lesz szüksége. Akad, akinek csak visszafogottabban kell élnie a hétköznapokat, más számára folyamatos ágyban maradást rendelnek el, illetve az is előfordulhat, hogy a kórházban kell maradni megfigyelés alatt. Egyes esetekben gyógyszerekkel is segítik a minél egészségesebb állapot fenntartását. Fontos tudni, a veszélyeztetett terhességek nagy része egészséges szüléssel fejeződik be, köszönhetően a vizsgálatok ismétlésének és az odafigyelésnek.

Hogyan lehet megelőzni a veszélyeztetett terhesség kialakulását? 

A veszélyeztetett terhességet természetesen nem minden esetben lehet megelőzni, hiszen akadnak olyan fizikai problémák, amelyekre kevés ráhatásunk van, vagy épp egyáltalán nem tudjuk befolyásolni őket. Azonban vannak tényezők, amelyekre ha odafigyelünk akár már a fogantatás előtt vagy a tervezett teherbeesés idejétől, csökkenthetjük az esélyét a veszélyeztetett terhesség kialakulásának. 

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Megfelelő testsúly 

Igazán fontos összetevő, hogyha ideális testsúllyal vágunk bele a gyermekvállalás időszakába, és nem a várandósság idején kell erőfeszítéseket tennünk, hogy kompenzáljuk a túlsúly okozta nehézségeket. Mind a vérképünkhöz, szervezetünk működéséhez, szöveteink állapotához pozitívan járul hozzá, ha egészséges testsúllyal kezdjük a várandósságot.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Mértéktartó, változatos táplálkozás kulcsfontosságú az anya egészségi állapota, fizikai teherbíróképessége és mentális jólléte kapcsán egyaránt. A megfelelő tápanyagok bevitele, az energiaszerzés, az anyagcsere túlterhelésének elkerülése alapvetően lényeges elemei a jó közérzetnek és az egészségnek, de a terhesség idején még nagyobb hangsúlyt kapnak.

Vitaminok pótlása

Bár a táplálkozás alapvető, ha az egészségről beszélünk, legalább ennyire fontos a vitaminok, ásványi anyagok pótlása. A várandósság alatt egyes elemekből sokkal többet használ el a szervezet: a folsav, a vas, a kalcium, az A, B, C, D-vitaminok, valamint az omega-3 bevitele kulcsfontosságú.

Megfelelő hidratáltság

A rendszeres, nagy mennyiségű folyadékpótlás elengedhetetlen, ezen belül is a víz, vagy a cukrozatlan tea fogyasztása ajánlott. 

Stresszmentes életmód

Kismamaként fontos a rendszeres mozgás, és amennyiben az orvos nem teljes ágynyugalmat rendel el, és engedélyezi a laza sétákat, ezt semmiképpen ne vegyük ki a napi rendünkből. Adjuk meg a testnek, léleknek, amire vágyik: ha több pihenést igénylünk, ne szégyenkezzünk. Testünk nagy feladatot hajt végre, fogadjuk jelzéseit, ha szüksége van egy kis szusszanásra.

Utazás során tartsunk be pár szabályt

Természetesen a terhesség nem azt jelenti, hogy nem élhetünk kedvteléseinknek, csupán elővigyázatosabbnak kell lennünk. Repülni szabad, de 2-3 órás utakat érdemes betervezni inkább, és óránként egy kis sétával frissíteni a keringést. Úti célnak ne a legkalandosabb helyeket válasszuk, bizonyosodjunk meg arról, hogy tudunk kitől és honnan segítséget kérni, ha szükséges lenne. Napon használjunk erős fényvédőkrémet, napolajat, a hasat pedig érdemes letakarni, ugyanis az erős napsugarak felmelegíthetik a magzatvizet.

Megelőzéssel és odafigyeléssel elkerülhető a baj

Az alapos szűrővizsgálatok, kontrollok egyszerre adnak biztonságot és kapaszkodót, hogy megelőzzük és orvosoljuk a problémákat. A ReproGenesis meddőségi kezelései során megbízható és szakmailag hiteles környezetben igyekeznek minimalizálni a veszélyeztetett terhesség kialakulásának esélyét.