Melyek a sikeres beágyazódás jelei és mivel segítheted elő?

Beágyazódás jelei

Bár maga a természet alkotta meg, ezért nem is lehetne kézenfekvőbb és magától értetődőbb folyamat nála, a fogantatás mégsem mindig egyszerű, hiszen számos tényező együttállása szükséges a sikeréhez. Utolsó állomása a beágyazódás eseménye, amelynek megtörténte után a HCG hormon megemelkedik a szervezetben, így a terhesség már nemcsak remény lesz, hanem teszttel igazolható ténnyé válik. 

A terhesség kialakulásában a női test számos mozzanata jelentős szerepet játszik: a petesejt és a hímivarsejt találkozása előtt épp úgy, mint az azt követő szakaszban. A havonta egyszer végbemenő peteérés nyomán a sikeres fogantatás esélye egy ciklusban 20-30 százalék, míg egy év alatt védekezés nélkül körülbelül 80-90 százalék esély lehet a teherbeesésre, ha nem áll fenn bármilyen egészségügyi, vagy lelki nehézség.  

A test – mialatt kiválasztja az érett petesejtet, amely kilökődik, és találkozik a hímivarsejttel, majd jó esetben megtermékenyül – már a beágyazódás folyamatát is előkészíti. Ennek során kialakul a méhet kibélelő vastag nyálkahártya, amely így alkalmassá válik arra, hogy az 5-7 napot vándorló zigóta – azaz a megtermékenyített petesejt – megérkezése után hozzátapadjon a méh falához, tehát megtörténjen a beágyazódás. Vajon milyen jelei lehetnek annak, hogy ez a folyamat sikeresen megtörtént? 

Mikor beszélünk beágyazódásról? 

Beágyazódásról akkor beszélhetünk, amikor a méhbe jutó zigóta megtapad annak megvastagodott falán. A zigóta amíg ideérkezik, – a megtermékenyülés után 5-7 nappal, – folyamatosan osztódik tovább: végül a hólyagcsíra, vagy más néven blasztociszta állapotot éri el, és ebben a formájában történik a megtapadás is. Utóbbira azonban 2-3 napot várni kell: a beágyazódás idejére már 70-100 sejt is alkotja a hólyagcsírát, amelyet a méh fala nemcsak megvastagodott, de tápanyagokkal megtelt nyálkahártyával vár. Miután lezajlott a beágyazódás, a blasztociszta rákapcsolódik az anya vérkeringésére. 

Mivel a zigóta útja néhány napig tart, a beágyazódás folyamata az ovulációt követően 8-10. napon valósul meg általában. A megtapadást körülbelül ötnapos eseménynek tekintjük, bekövetkezte után pedig a szervezet elkezdi a terhességi hormon – a HCG – termelését. Ezért lehetséges, hogy a sikeres fogantatás akár a megtermékenyülés utáni 14. napon már kimutatható.  

A beágyazódás folyamata másféle hormonokat is beindít: többek között a progeszteron hormon termelődését, amely gátolja a menstruációt, valamint tápanyaghoz juttatja a méhnyálkahártyát. Szintén rögtön a megtapadás után kezd termelődni a humán koriális gonadotropin, más néven a méhlepény. Orvosi szempontból a sikeres beágyazódás a terhesség első hivatalos lépése: a megtermékenyített petesejt a 8. hétig zigóta, a 9. héttől azonban magzat státuszba lép. 

Így segítheted elő a sikeres beágyazódást! 

Természetesen a sikeres teherbeesést tekintve bizonyos részleteket a természet kezébe kell adni, abban az esetben is, ha orvosi segítség szükséges a fogantatáshoz. Azonban mindenképpen jó hír, hogy a gyermekvállalásért tett lépéseket – köztük a beágyazódást is – támogathatjuk teljesen természetes módokon. Vajon mely tényezőket érdemes figyelembe venni, milyen szabályokat tanácsos betartani, ha növelni szeretnénk utóbbi folyamat esélyét? Az életmódbeli változtatások, amelyeket segítségül hívhatunk, több komponensből állnak össze. Nézzük, melyek ezek! 

Egészséges táplálkozás 

A termékenységre jótékonyan ható étrenddel nem kell a gyermekvállalásig várni, tanácsos minél előbb elkezdeni, hiszen szervezetünk annál előbb a lehető legmegfelelőbb állapotba kerülhet. Hogy mire kell ügyelnünk ehhez? 

  • Méregtelenítés. Egy kezdeti salaktalanítás mindig jól jön, ehhez alkalmazhatunk különböző természetes összetevőkből elkészített méregtelenítő teákat, folyadékokat, amelyeket bioboltokban megtalálunk. Emellett kiváló salaktalanítók az olajos magvak, amelyek bár nagy kalóriatartalommal bírnak, a reggeli órákban, vagy uzsonnaidőben egy kis maroknyit elfogyasztva, hozzájárulnak egészségünkhöz. 
  • Megfelelő tápanyagok, megfelelő arányban. Az egészséges étkezés fontos része, hogy változatosan együnk, mindenféle tápanyagot fogyasszunk, azonban figyelmet fordítsunk arra, milyen formában visszük be ezeket a szervezetbe. A zsírok közül érdemes a telítetlen, illetve a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó fajtákat választani: előbbiek az olívaolaj, a diófélék, utóbbiak a növényi olajok, tengeri halak olajai. A szénhidrátok közül a lassan felszívódó típusokat ajánlatos fogyasztani: a teljes kiőrlésű pékárukat, a hüvelyeseket vagy a gyümölcsöket. Utóbbiakat cukortartalmuk miatt inkább a délelőtti órákban, vagy sportolás előtt. A fehérjék fontos építőelemei csontjainknak, izmainknak: a fehér húsok, a halak, a zsírszegény tejtermékek mind fontos fehérjeforrások. 

Rendszeres mozgás, megfelelő testsúly 

A rendszeres sportolás, legyen az valamilyen edzés, vagy a gyakori hosszabb séta, fontos szerepet játszik abban, hogy megfelelően felkészítsük a szervezetet az embrió befogadására. A mozgás emellett a túlsúly megelőzésében is rendkívül lényeges, hiszen a plusz kilók gyakran hormonproblémákhoz vezetnek, ami igazán megnehezíti a sikeres fogantatást. 

Káros szenvedélyek mellőzése 

Az alkoholfogyasztás és a túlzott koffein sem ajánlott a babavárás időszakában, illetve az arra való készülődés alatt is érdemes húzni egy határt ezekkel kapcsolatban. Például napi egy csésze kávéban maximalizálni a koffeinfogyasztást. A dohányzást jobb teljesen mellőzni: egyrészt rossz hatással van a hormonrendszerre, emellett negatívan befolyásolja a pajzsmirigy működését, amely igazán megnehezítheti a teherbeesést. Ezen kívül pedig még a vérnyomásra és a vérerekre is káros

Tápanyagok pótlása 

Természetesen fontos a vitaminfogyasztás, az A-, C-, E-, B-vitaminok mind segíthetik az embrió megtapadását, csakúgy, mint a leglényegesebb nyomelemek: a folsav, a magnézium, a vas, a cink vagy a szelén. Orvosi javaslatra szükséges lehet speciálisabb étrendkiegészítő, mint a melatonin, amely nem csupán az alvásra gyakorol jótékony hatást, de szabályozza a vérnyomást, valamint antioxidáns hatású. A legtöbb fontos tápanyag megtalálható a terhesvitaminokban, így akár azok között is lehet keresgélni a várandósságra készülve. 

Gyógynövények 

Számos gyógynövény támogatja a peteérést, valamint a beágyazódást. Teaként elkészíthető a cickafark, a málnalevél, valamint a palástfű: előbbit a peteérés előtt kell inni éhgyomorra, a palástfű a beágyazódást, a málnalevél az érést támogatja. Hasznos tápanyagot szolgáltat még a méhpempő, valamint a barátcserje. Utóbbit ne teaként készítsük el, hanem a termését fogyasszuk. 

Ismerd meg a beágyazódás jeleit! 

Nem alapszabály, hogy a teherbeesést követően tapasztaljuk a beágyazódás jeleit magunkon, de előfordulhat, hogy már egész korán érzékeljük a sikeres fogantatást. Nézzük, mely tünetek utalhatnak arra, hogy a babavárás időszakába léptünk! 

Alhasi fájdalom, görcsölés 

Mivel a női test nem csupán az aktuális eseményeket kíséri végig, de a következő hónapok változásaira is készül, a méh növekedése miatt előfordulhat, hogy a friss várandós az alhasi tájékon, valamint a derék környékén fájdalmat érez. Ezek az érzések, ha hirtelen jelennek meg, és hasonló gyorsan távoznak, az ijedtség ellenére sem jelentenek bajt. 

A testhőmérséklet változása 

Igazán precíz és érzékletes mutatója lehet szervezetünk jelenlegi állapotának a testünk hőmérséklete. Köztudott, hogy a női test hője az ovuláció utáni napokban magasabb lesz. Kevésbé ismert tény azonban, hogy a beágyazódás jele is lehet az egy-két tizedfokkal nagyobb testhő.  

Pecsételő vérzés 

Amikor a gyermeket tervezzük és a sikeres fogantatásban, a menstruáció elmaradásában bízunk, nagyon rémisztő lehet, ha pecsételő vérzést tapasztalunk, azonban nem kell feltétlenül rosszra gondolni. Az enyhén rózsaszín pecsételő vérzés a terhesség egyik első jele is lehet. Ha erősebb, menstruációs vérzéshez hasonlító jelenséget tapasztalunk, inkább forduljunk orvoshoz. 

Szédülés 

Mivel a beágyazódást követően progeszteron hormon termelődik, amely hozzásegít a menstruáció elmaradásához, valamint a méh táplálásához, gyakran találkozhatunk a szédülés tünetével is. Az említett hormon nagy mennyiségben való jelenléte ugyanis könnyen vezethet vérnyomáscsökkenéshez, ami nemcsak szédülést, de émelygést, hányingert, az úgynevezett reggeli rosszullét jelenségét is előidézheti. 

Emésztés lassulása 

Szintén a hormonok változásaira fogható a bélműködés módosulása, mivel az emésztési folyamatok lassulnak, gyakori a puffadás, valamint az emésztési nehézségek megjelenése. Egyes esetekben a terhesség korai szakaszában a gyomorsavval kapcsolatos kellemetlenségeket is tapasztalhatunk: ez esetben törekedjünk a természetes megoldásokra – Salvus-víz lassú kortyolgatása – és orvosi hozzájárulás nélkül ne nyúljunk gyógyszer után. 

Méhnyaknyák változása 

A beágyazódás jele lehet a hüvelyváladék megjelenése, ennek kapcsán inkább átlátszó színű, nem szagos váladékra kell számítani. 

Mellérzékenység 

A mellben feszítő érzést tapasztalhatunk már a beágyazódást követő első napokban, emellett a bimbó körüli rész – az úgynevezett bimbóudvar – sötétebbé színeződhet. A mellérzékenységet sokszor nehéz a beágyazódás korai jeleként kezelni, hiszen a menstruáció előtt is tapasztalhatunk hasonlót. 

Fejfájás 

Ez a fajta tünet szintén a hormonváltozások számlájára írható a korai terhesség idején. Kevésbé lehet feltűnő, akinél alapvetően a frontváltozás hajlamosít a fejfájásra. Ha még tapasztaljuk, érdemes ügyelni a gyakori vízivásra. Amennyiben ezek után is hosszú távon fennáll a probléma, forduljunk orvoshoz, hiszen vérszegénység is állhat a háttérben. 

Hangulatingadozás 

A humor egyik alapvető forrása a terhességről szóló filmekben a várandós nő hangulatingadozása. Nem véletlen ennek gyakori ábrázolása, a jelenség pedig már az első napokban is a sikeres beágyazódás egyértelmű jele lehet: az ösztrogén és a progeszteron hormonok nagy számú jelenléte ugyanis könnyen okozza az érzelmek hullámzását. 

Mi okozhat beágyazódási problémákat? 

Amikor egy gyermeket tervező párnak nem sikerül a fogantatás, számos ok húzódhat meg a háttérben, mind a női, mind a férfi oldalon. Szerencsére napjainkban már az orvostudomány igazán hatékony abban, hogy felfedje a probléma gyökerét és megkeresse a megoldást. A beágyazódással kapcsolatos nehézségeket is több tényező alakíthatja. Nézzük, melyek azok a momentumok, amelyeket érdemes vizsgálni, ha ez a fajta nehézség áll fenn. 

A sperma vagy petesejt nem megfelelő minősége 

A meddőségi vizsgálat egyik első lépése a spermiumok és petesejtek minőségének vizsgálata.  Amennyiben ezen a téren ütközik nehézségekbe a fogantatás, úgy vagy az inszeminációt, vagy a lombikeljárást hívják segítségül. Ha a spermium a fő ok, az úgynevezett ICSI eljárást alkalmazzák: tehát nem több, hanem egy kiválasztott – minőségben megfelelő – hímivarsejttel végzik el a megtermékenyítés folyamatát. 

A méh veleszületett, szerzett betegségei vagy gyulladásai 

A mióma több szempontból is nehezítheti a teherbeesést, de ha közvetlenül a méhnyálkahártya alatt vagy a méhüregben helyezkedik el, akkor megakadályozza a beágyazódást. A méhpolipok, azaz az endometrium polipjai, amelyek általában jóindulatú elváltozások, szintén fizikailag akadályozzák a megtapadást, sokszor azonban már a petevezetőkben való átjárást is. Meddőség esetén a különböző gyulladásos betegségeket is érdemes kivizsgálni, ugyanis ezek is problémát jelenthetnek a beágyazódás létrejöttében. 
 

Sárgatest-elégtelenség, vagyis alacsony progeszteronszint 

Mivel a sárgatesthormon készíti elő a méhnyálkahártyát a befogadásra, valamint biztosítja a szükséges tápanyagokat a megvastagodott nyálkahártyában, ezért hiánya szintén meghiúsíthatja a beágyazódást. 

PCOS 

Mivel a méhben lévő ciszták akadályozzák a peteérést, sokszor már a megtapadásig sem jut el a folyamat, ha mégis, fizikai jelenlétük szintén hátráltathatja a zavartalan működést. 

Egészségtelen életmód 

Ahogy a megfelelő életmód segítség, úgy ennek ellentéte könnyen gátló tényező lehet. Így a túlsúly, a dohányzás, a túlzott alkohol-és koffeinfogyasztás szintén nehézséget okozhatnak. 

Korai klimax 

A babát tervező nő életkora alapvetően fontos tényező, hiszen a termékenység az idő előrehaladtával csökken, 35 év felett egyre kevesebb az esély teherbe esni. Azonban még inkább megnehezítheti a fogantatást a korai klimax, a menstruációs ciklus megszűnésével ugyanis a petesejtek érése kerül veszélybe. 

Szülői kromoszomális anomáliák 

Amennyiben a pár valamelyik tagjának megváltozott a kromoszómaállománya, az ivarsejtek kromoszómaeltérésére is nagyobb az esély. Ez pedig nehezebb beágyazódást eredményezhet. 

A megfelelő körülmények megteremtése már fél siker 

Nagyon fontos, hogy bár jó tisztában lenni a lehetséges nehézségekkel, bízzunk abban, hogy minden a lehető legnagyobb rendben zajlik majd. Tegyük meg a legalapvetőbb lépéseket, amelyek az életmódbeli szabályokhoz kapcsolódnak, hiszen ezek nemcsak fizikai jólétet, de lelkierőt is biztosítanak a vágyaink eléréséhez. Ha mégis segítségre van szükségünk, ne féljünk szakemberhez fordulni.  

A ReproGenesisnél nem csak a vizsgálatokat és a kezeléseket tekintve leszünk biztos kezekben, hanem a ránk váró út emberi oldalát tekintve is értő, odafigyelő és empatikus támogatókat tudhatunk magunk körül. Ne feledjük, ha tisztában vagyunk a nehézségeket kiváltó okkal, gyorsabban eljuthatunk a megoldásig: ne féljünk hát szembenézni a kérdésekkel, mert a válaszokat értő közegben, valódi támogatottsággal a hátunk mögött kaphatjuk meg. Kis idő múlva pedig mi is örömmel tapasztalhatjuk majd magunkon a beágyazódás jeleit. 

Kedves páciensek és érdeklődők!

Nemzeti ünnep miatt klinikánk 2024. július 5-én zárva tart. 2024. július 8-án hétfőn ismét szeretettel várjuk Önöket.

Megértésüket köszönjük.