Hogyan zajlik a petesejtleszívás?

A petesejtleszívás a lombik eljárás egyik legfontosabb lépése, hiszen ennek segítségével nyílik lehetőség az “in vitro” megtermékenyítésre, azaz a petesejt és a hímivarsejt egyesítésére laboratóriumi körülmények között. A petesejtleszívást számos vizsgálat, valamint gyógyszeres előkészítés előzi meg, időpontja pedig erősen meghatározott. A sikeres megterményekítésben ugyanis lényeges tényező az időzítés: a megfelelő időben, a lehető legjobb állapotban lévő petesejtekhez kell hozzájutni. Nézzük, miképpen zajlik ez a folyamat!

Így érdemes felkészülni a lombikeljárásra 

A fogantatás momentumairól ma már rengeteget tud az orvostudomány, éppen ezért egyre inkább segítséget tud adni azoknak a pároknak, akiknek természetes úton nehezített vagy nem lehetséges a teherbeesés. A mesterséges fogantatás kicsi, de annál fontosabb lépésekből áll össze, amelyeket alaposan ellenőriznek a szakemberek, hiszen éppen úgy, ahogy a természetes teherbeesés esetében, itt is a legapróbb tényezőknek kell összeállni a sikerhez. 

A WHO definíciója szerint egy pár akkor tekinthető meddőnek, ha egy év természetes úton való próbálkozást követően, védekezés nélkül, rendszeres szexuális élet mellett sem történik meg a teherbeesés. A meddőség férfi és női oldalról is kialakulhat, valamint megtörténhet az is, hogy a pár mindkét tagja számára nehezített a természetes úton való fogantatás.
A meddőség egyre több embert érint a világon, a szülőségre vágyó párok 15-20 százaléka küzd a babáért világviszonylatban vizsgálva az arányokat. Amennyiben a gyógyszeres kezelés, illetve az inszemináció – amikor a hímivarsejteket a méhbe fecskendezik – sem hoz sikert, a lombikeljárás lehet a következő út. A világon jelenleg körülbelül 6 millió ember él, aki lombikprogram útján született. 

Milyen lépésekből áll a lombikkezelés?

A lombikeljárás hosszú folyamat, éppen ezért fizikailag, mentálisan, illetve lelkileg nem könnyű időszak egy párnak, hiszen a remény mellett az izgalom is munkál, a sikerre való várakozás pedig nagy türelmet igényel a leendő szülőktől. A kezelés körülbelül öt hetet ölel fel. Ez idő alatt öt lépésben történik a mesterséges megtermékenyítés előkészítése és megvalósítása.

  • Stimuláció
  • Petesejtleszívás 
  • Megtermékenyítés 
  • Embriókultiváció 
  • Beültetés

Miért fontos része a lombik programnak a petesejtleszívás?

A sikeres petesejtleszívás az egyik kulcsmomentuma a lombik eljárásban, hiszen a megfelelően érett petesejtek jelentik a fogantatás alapját. Ha a petesejtekhez a lehető legjobb állapotban és időben jutnak hozzá, akkor igazán nagy az esély a sikeres megtermékenyítésre, valamint az embriók megfelelő fejlődésére.

A beavatkozás hüvelyi ultrahanggal történik, ennek fejére egy tűt helyeznek, majd ezzel szívják le a tüszőfolyadékot, vele együtt pedig a petesejteket. Utóbbiakat különleges tápoldatba helyszik, hogy létrehozzák az anyaméhhez hasonlatos környezetet.

Petesejtleszívás előtt

A sikeres leszívást alapos, megfontolt előkészítés előzi meg, hiszen a megfelelő érést is számos tényező befolyásolja: ezt nevezzük stimulációnak. A szakemberek hormontartalmú gyógyszerek, valamint injekciók segítségével igyekeznek befolyásolni és ezzel követhetővé tenni a ciklust, illetve arra ösztönözni a petefészket, hogy több tüsző induljon fejlődésnek. A babára vágyó pár hölgy tagja a ciklus 2-3. napjától kapja az injekciókat, valamint folyamatosan ellenőrzik a tüszők számát, illetve igyekeznek optimalizálni a tüszőrepedés idejét.

Előfordul, hogy a stimuláció lépése kimarad a lombikeljárás folyamatából: ekkor a természetes ciklus mentén követik végig a szakemberek a peteérést. Ebben az esetben egyetlen petesejt nyerhető ki, éppen ezért kevesebb az esély a sikeres fogantatásra, hiszen egy embrió visszaültetésére nyílik majd lehetőség. A stimulációt a páciens kérésére szokták elhagyni, amennyiben a meddőség fő oka nem az érés során mutatkozik meg. Valamint idősebb hölgyek esetében alkalmazzák, amikor alapvetően kevesebb petesejt áll rendelkezésre.

A petesejtleszívás folyamata 

Gyakori, hogy a leendő édesanya tart a leszívás folyamatától, esetleg félelmei vannak ezzel kapcsolatban, ami teljesen érthető. Ezért is nagyon fontos, hogy pontos ismeretei legyenek arról, hogy mi vár rá. A fentiekben röviden szó esett a folyamatról: nézzük, hogyan is zajlik részleteiben ez a lépés a lombikeljárás során.

Mi történik a petesejtleszívás alkalmával?

A petesejtleszívás altatásban történő műtéti beavatkozás, és ennek köszönhetően minimális kellemetlenséggel jár. Miután a leszívást megelőző időszakban a petesejtek végső érését egy hCG-injekcióval biztosítják, ennek beadása után 36 órával megtörténhet a műtét

A hüvelyi ultrahangra egy úgynevezett punkciós tűt helyezve, az orvos a hátsó hüvelyboltozaton keresztül egyesével szúrja meg a megérett tüszőket, miközben ultrahanggal ellenőrzi azok állapotát és helyét. Ezután a felszabadult tüszőfolyadékot szívják le a szakemberek, ebből nyerik ki a petesejteket

A tüszőfolyadékkal teli kémcsövek az embriológiai laboratóriumba érkeznek, itt férnek hozzá a biológusok egyesével a petesejtekhez, majd helyezik őket speciális környezetbe, hogy az anyaméh adta állapotokat hozzák létre. A fejlődő embriókat a petesejtleszívást követő ötödik napon helyezik vissza a méh üregébe.

A petesejtleszívás biztonságos eljárás: ehhez mérten a legtöbb esetben a páciens a leszívás napján, 2-3 órával a műtétet követően már elhagyhatja a kórházat és kísérővel otthonába távozhat. Enyhébb alhasi fájdalom a műtétet követően előfordulhat.

Felkészülés a petesejtleszívásra

Mivel altatásban történő műtéti eljárásról van szó, a páciens a műtét napján éjféltől kezdve már nem ihat és nem ehet semmit. Természetesen a műtétet aneszteziológiai vizsgálat előzi meg, az altatás miatt pedig a beavatkozást általában a reggeli, délelőtti órákra időzítik.
A lombikbébi eljárás során, bár nagyon nehéz, de egyben nagyon lényeges a stressz-szint csökkentése, hiszen a kortizol hormon negatívan befolyásolja a test működését, a hormonháztartást. Ennek érdekében a kellemes, nem megerőltető, örömet adó mozgás kifejezetten ajánlott, valamint az egészséges táplálkozás is sokat segíthet a jó közérzet létrejöttében, valamint a megfelelő hormonháztartás alakulásában. A dohányzás, a túl sok koffein, az alkoholfogyasztás, valamint a túl megerőltető edzés mindenképp kerülendő.

Szövődmények a petesejtleszívás alatt és utána

Mivel a petesejtleszívás rutineljárásnak számít, nagyon ritkán fordul elő szövődmény vele kapcsolatban. Ha mégis, azok többsége jól kezelhető. A korai szakaszban – akár a műtét után közvetlenül – a leggyakoribb szövődmény a vérzés lehet. Amennyiben az alhasi fájdalom tartós, nem csökken, valamint rossz közérzet, hányinger, hányás, esetleges alacsony vérnyomás, vagy szapora szívverés kíséri, akkor azonnal sürgősségi ambulanciára kell menni. 

Nagyon ritkán az eljárás alatt a környező szervek sérülhetnek, mint a húgyhólyag vagy a bélhólyag. Ekkor szintén előfordulhat vérzés, amely általában a gyulladás miatt lázzal párosul. A tünetek szintén azonnali orvosi vizsgálatot igényelnek.

Mi történik a petesejtleszívás után?

Amennyiben a petesejtleszívás sikeres, az eljárás után 4-5 órával megtörténik a megtermékenyítés. Ez után következik az asszisztált reprodukció ún. – ICSI eljárás, amely keretein belül a spermiumokat egyesével injektálják petesejtekbe. Ez különösen hatékony lehet azoknál a pároknál, akiknél a spermium gyenge minőségű, és/vagy egy adott mennyiség nem elegendő számú egészséges sejttel bír. 

Az embriók fejlődése speciális tápoldatban történik, a biológusok itt követik nyomon, melyek a leginkább alkalmas embriók a beültetésre. Az embriótranszfer egyébként a petesejtleszívást ötödik napon történik meg, amikor egy speciális katéter segítségével juttatják a hüvelyen keresztül a méhbe az embriókat. Ezt követően körülbelül 14 nappal kerülhet sor az első terhességi teszt elvégzésére.

Mikor nem sikeres a petesejtleszívás?

Előfordulhat persze, hogy a petesejtleszívás sajnos nem sikerül, ennek többféle oka is lehetséges. Az első, amikor maga a tüszőrepedés előbb megtörténik, azaz az ovuláció a petesejtek leszívása előtt végbemegy. Ekkor maga a beavatkozás is meghiúsul, hiszen már a punkcióra sem kerülhet sor. 

Beavatkozás esetén is létezhet több ok, amely meggátolhatja a sikeres megtermékenyülést, vagy fogantatást.

  • Rendellenes petesejtek: a petesejtek nagyon sérülékenyek, a bennük található osztódási orsó sérülése esetén pedig rendellenessé, azaz életképtelenné válhatnak. Emellett az életkor is befolyásolja a rendellenes petesejtek számát: sajnos az idő előrehaladtával egyre több előfordulhat belőlük a női testben.
  • Petesejtek minősége: a nem sérült petesejtek minősége is változik, ezt pedig szintén az idő múlása befolyásolja leginkább. Idősebb korban nemcsak a kevesebb petesejt hátráltató tényező, de azok minősége is negatívan befolyásolhatja a fogantatást.
  • Gyenge petefészekválasz: amennyiben már a stimuláció maga nem elég sikeres, azaz kevés vagy egyetlen leszívható petesejt áll rendelkezésre, az természetesen szintén nehezíti a leszívás és megtermékenyítés folyamatát is.

Kezelések, eljárások sikertelen leszívás után

A petesejtleszívás sikertelensége természetesen nem jelenti azt, hogy a következő alkalommal ne lehetne pozitív kimenetele a beavatkozásnak. Ezzel együtt a háttérben meghúzódó okokat természetesen igyekeznek megállapítani az orvosok, akik javasolhatnak további gyógyszeres, hormonális támogatást, illetve a petesejtek minőségének további vizsgálatait. Amennyiben a sikeres teherbeesést a beültetést követő tényezők befolyásolják, például nem megfelelő beágyazódás, a petesejtleszívás a következő alkalommal is megtörténhet egyéb támogatás nélkül.

Ha azonban a petesejtek minősége vagy mennyisége a legfőbb akadály, akkor lehetőség nyílik petesejtdonációra. Ez esetben a petesejtdonor nagykorú, 34 évnél fiatalabb egészséges nő lehet.

Emellett mára már nemcsak az embriók, de a petesejtek lefagyasztása is lehetséges. Amennyiben valaki aggódik amiatt, hogy csak évek múlva vállalhat majd gyermeket, kérheti a petesejtjei lefagyasztását, hogy esetlegesen jobb minőségű petesejtekkel vágjon neki a mesterséges megtermékenyítésnek. A fagyasztott embriótranszferrel ellentétben a petesejtek esetében nagyobb a kockázat, mivel alapvetően sérülékenyebbek, azonban a modern orvostudomány már lehetővé teszi hatékonyabb megóvásukat a fagyasztás során.

Professzionális segítség meddő pároknak

A meddőséget azok számára, akik átélik, semmiképpen nem lehet számokkal, statisztikákkal kifejezni, ezért elengedhetetlen fontosságú a bizalmas, emberileg és szakmailag hiteles légkör, mely a sikeres teherbeesés reményét megadja nekik. Ezt biztosítják a a Reprogenesis Klinika szakemberei, akik nagy tapasztalattal, tudással és figyelemmel fordulnak a pácienseik felé. A klinikán az első vizsgálatoktól kezdve a lombikeljárás lépésein át az esetleges petesejtdonációig mindenre lehetőség nyílik a párok számára: így a kihívásokkal teli utat biztonságos környezetben járhatják végig.