A korai menopauza és a gyermekvállalás

A korai menopauza nehézségeiről nem esik elég szó a közbeszédben, pedig ez is azok közé a jelenségek közé tartozik, amelyet nem érdemes tabuként kezelni. Hiszen a tünetek időben való felismerése, illetve a háttérben meghúzódó okok feltárása nagy segítség lehet azok számára, akik éppen aktuálisan terveznének gyermeket. Miért fontos időben lépni a korai menopauzával kapcsolatban, milyen szakaszokat különböztetünk meg benne és mikor kell segítséget kérnünk a teherbeeséshez? Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe!

Mi pontosan a korai menopauza?

A korai menopauza, vagy más néven korai klimax azt jelenti, hogy a petefészek működése még 40 éves kor előtt leáll: mivel elfogynak a tüszők és a hormonok aránya is megváltozik, a menstruáció nagy valószínűséggel elmarad. A tünetek felismerése és diagnosztizálása rendkívül fontos, mivel az alacsony ösztrogénszint ebben az életkorban még nem természetes velejárója a női test változásainak, a problémát így mindenképpen orvosolni kell.

Természetesen különösen igaz ez akkor, ha az érintett nő még saját gyermeken gondolkodik, vagy éppen gyermekvállalás előtt áll, hiszen a női hormonok megfelelő aránya, a tüszők hiánya, valamint a menstruáció elmaradása gátolja a sikeres fogantatást. A korai menopauza azonban nem azonnal, hanem szakaszokban következik be, így a megfelelő tájékozottsággal és szakemberi támogatással a teherbeesés lehetséges.

Ha idő előtt érkezik

A korai klimax első jeleiben nincs különbség a menopauzához képest, a fő ismérve ezért az idő előtti érkezése. Tünetei akár még a terhesség jeleivel is összekeverhetőek, hiszen a kimaradt menstruáció, ingerlékenység, hangulatingadozás mind utalhat erre. A korai menopauza során általában a menstruáció először csak rendszertelenné válik, – éppen emiatt már ekkor tanácsos orvoshoz fordulni – és csak később szűnik meg, de akár az is előfordulhat, hogy egyik napról a másikra szakad vége a rendszeres havi ciklusnak.

A korai menopauzára emellett még utalhat a hüvelyszárazság, a csökkenő libidó, a bőr, szem és hajszárazság, valamint az álmatlanság, a hőhullámok és a depresszió közeli állapot is. A nehézség tünetei között megjelenhet még továbbá a gyakori vizelési inger, a testsúly növekedése főként a hason, combon, valamint az emlők méretében is változás tapasztalható. A hőhullámok gyakran éjszakai izzadással járhatnak, a haj szárazsága pedig hajhullásban fokozódhat. Ezzel szemben az arcon, hason például sűrűsödhet a szőrzet: a közérzet a hormonháztartás felborulása és a külső jegyek változásai miatt egyaránt romlik, a stressztűrőképesség pedig csökken. Emellett komolyabb egészségügyi panaszok is jelentkezhetnek, mint például szívpanaszok, gyakori görcsök a végtagokban. 

A probléma már akár a 30-as évek elején is megjelenhet elvétve. Jelenleg a nők mintegy 1-3 százalékát érinti ez a nehézség. Mivel a menopauza önmagában a természetes öregedési folyamat része, a korai menopauzával akkor is foglalkozni kell, ha nem tervezett a gyermekvállalás, hiszen a női test számára semmiképpen nem egészséges állapot tíz-tizenöt évvel későbbre várható változásokat átélni. Amennyiben az érintett nő még a teherbeesés előtt áll, fontos a minél gyorsabb, alaposabb diagnózis, hogy megkezdődhessen a tünetek enyhítése, az okok feltárása, valamint a sikeres fogantatás megtámogatása.

A korai menopauza okai

Bár úgy tűnhet egyre gyakoribb a jelenség a fiatal nők körében, valójában a diagnózisok növekvő száma annak is köszönhető, hogy egyre inkább teret kap a közbeszédben a korai menopauzáról szóló párbeszéd. Így a tabusítás feloldódásával egyre több nő ismeri fel a jeleket, valamint mer orvoshoz fordulni. A korai klimax több okból is kialakulhat, és bár nincsen rá egyértelmű válasz, az eddigi orvosi tapasztalatok alapján egyes tényezők biztosan közre játszhatnak benne. Nézzük, melyek ezek!

Genetika

Mivel a korai menopauza kapcsán jelentős arányban előfordul családi halmozódás, a szakemberek feltételezik, hogy valamiféle öröklődő hajlam állhat a háttérben a kialakulásnál. A statisztikák szerint a korai petefészek kimerülés leggyakrabban az ún. FRAXA-szindróma hordozóinál fordul elő.

Immunológiai okok

Az immunrendszer nem megfelelő működése az egész hormonháztartás alakulását befolyásolhatja, ez pedig nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezet kevesebb ösztrogént termel.

Fertőzések, endokrinológiai betegségek, cukorbetegség

Egyes fertőzések, valamint a cukorbetegség is növelheti a korai menopauza kialakulásának esélyét, emellett az endokrinológiai betegségek – mint endometriózis, PCOS – szintén fokozhatják a hajlamot.

Daganatos betegségek

A petefészek eltávolítása, valamint a sugár-és kemoterápiás kezelések hatása szintén felerősítheti a korai menopauza megjelenésének esélyét.

Milyen következményekkel járhat a korai menopauza a termékenységre nézve?

A tünetek mielőbbi felismerése, és a korai diagnózis nagyon fontos, amennyiben a teherbeesés a cél. A menopauzának ugyanis különböző szakaszait különíthetjük el, az első időszakban pedig még van lehetőség a természetes fogantatásra. Amennyiben a diagnózis akkor születik meg, amikor már a tüszők teljes hiánya tapasztalható, a fogantatás mesterséges úton lehetséges kizárólag.

A korai menopauza első szakasza tulajdonképpen a tényleges tüneteket megelőző premenopauza. Itt azokról az évekről beszélünk, amikor a szervezet már elkezdi előkészíteni a változásokat, de ennek kívülről még ritkán tapasztalható jelei vannak. A premenopauza szakasza felölelheti akár az utolsó vérzés előtti éveket is. Gyakran erre a folyamatra a meddőségi kivizsgálások során derül fény: ebben az időszakban ugyanis már megszűnhet az ovuláció, a ciklus elkezdhet rendszertelenné válni. A premenopauza szakasza az utolsó vérzéssel ér véget, hogy elkezdődjenek a már felsorolt menopauzával járó folyamatok.

A posztmenopauza ez utóbbiak lecsengését követi és hasonló tüneteket produkál, mint a kezdetek: hőhullámok, szorongás, ingerlékenység, stressz, hüvelyszárazság mind előfordulhatnak még 1-2 éven át, sőt akár hosszabban is.

Szövődmények és szaksegítség

A menopauza korai megjelenése kapcsán szövődményeket elsősorban az ösztrogénhormon csökkenése okozhat: így előfordulhat például csontritkulás, szívpanaszok, érrendszeri problémák, valamint az egyik legjellemzőbb szövődmény lehet a meddőség. Mivel a gyermekvállalás ideje egyre inkább kitolódik, a korai menopauza okozta nehezített teherbeesés egyre több nőt érint.

A fentiekből következően a legelső tünettel – akár a rendszertelenné váló ciklussal, a fokozódó bőrproblémákkal, hajhullással, hőhullámokkal – érdemes szakemberhez fordulni. A kezdeti vizsgálatok során biztosan sor kerül vérvételre, valamint a hormonrendszer ellenőrzésére, az ösztrogénszint, valamint az FSH (azaz a follikulus stimuláló hormon) mérésére. Utóbbit az agyalapi mirigy termeli és a szaporodási folyamatok szabályozásáért felel. Természetesen a tünetek esetén nőgyógyászati vizsgálatot is alkalmaznak, amellyel igyekeznek felfedni, állhat-e a háttérben például endokrinológiai vagy fertőzéssel kapcsolatos probléma, illetve ellenőrzik a női szervek működését és állapotát.

Kezelési módszerek korai menopauza esetére

A korai klimax akkor szüntethető meg, ha olyan konkrét betegség áll a háttérben, amely teljesen gyógyítható. Amennyiben komplexebb a diagnózis, a betegség nem tüntethető el teljesen, csupán kezelhető. Utóbbi lehetséges orvosi módszerekkel, valamint ezzel párhuzamosan a hétköznapi életben eszközölt változtatásokkal.

Életmódváltás

A krónikus stressz, illetve a táplálkozási zavarok is állhatnak annak hátterében, hogy a petesejtek minősége romlik, valamint felborul a női hormonrendszer. Ez utóbbi túlsúllyal is járhat, ami már önmagában is nehezíti a teherbeesést. A megfelelő táplálkozás ezért több szempontból is lényeges. Egyrészt a bevitt tápanyagok, vitaminok szempontjából, másrészt a testsúly normalizálásának céljából.

Az életmódváltás magában foglalja a rendszeres testmozgást, a megfelelő étrendet, a stresszoldás különböző módjait, mint például meditáció, jóga. Amennyiben bizonytalanok vagyunk ezek beépítésében, kérjük dietetikus segítséget.

Alternatív gyógymódok

Egyes gyógynövények nagyban támogatják a női hormonrendszer egyensúlyát, női szervek működését. A vöröshere, a poloskafű, illetve a barátcserje például az ösztrogénszint helyreállításában segít, míg az orbáncfű a kellemetlen tünetek enyhítésében: mérsékeli az alvási nehézségeket, valamint szorongáscsökkentő hatással bír.

Kezelések

A hormonrendszer szabályozása, a tünetek enyhítése, valamint a fogamzóképesség támogatása gyógyszerek alkalmazásával is megtörténhet. Az egyik alternatívát a hormonpótló kezelések jelentik, ez azonban alapos orvosi vizsgálathoz kötött, ugyanis nem jelent kockázatmentes beavatkozást.

Milyen lehetőségek maradtak gyerekvállalásra?

Amennyiben a természetes fogantatás nem valósul meg, vagy nehezített, a pároknak esélyt adhat az inszemináció, azaz az orvosi támogatással zajló méhen belüli megtermékenyítés. Ha ez is akadályozott, de a szakemberek úgy látják, vannak kinyerhető érett petesejtek, akkor a lombik módszer segítségével, laboratóriumi körülmények között végbemehet a hímivarsejt és a petesejt találkozása, valamint az embriók kitenyésztése. Előfordulhat, hogy az érintett nő orvosaival konzultálva arra jut, még nem tervez gyermeket, de a korai menopauza okán veszélyben van a fogamzóképessége: ebben az esetben a petesejtek lefagyasztása is egy alternatívát jelenthet számára.

A teherbeesés nehezített, de nem lehetetlen

A korai diagnózissal időt nyer az érintett nő, illetve a pár arra, hogy minél alaposabban feltárják az okokat, a lehetséges kezelési módokat, valamint az esetleges meddőséggel kapcsolatos megoldásokat.

A Reprogenesis meddőség-kezelési klinika orvosai nemcsak szakértelemmel, de megértéssel és empátiával fordulnak a páciensek felé, akik az első vizsgálatoktól kezdve, a diagnózison és a kezelésen át, a mesterséges megtermékenyítés folyamatát is igénybe vehetik a klinika falai között. Ezzel együtt pedig biztosak lehetnek abban: a problémájukat elég mélyen és behatóan ismerik ahhoz, hogy mind emberi, mind szakmai oldalról a lehető legkörültekintőbben járjanak el.

Kedves páciensek és érdeklődők!

Nemzeti ünnep miatt klinikánk 2024. július 5-én zárva tart. 2024. július 8-án hétfőn ismét szeretettel várjuk Önöket.

Megértésüket köszönjük.