A férfi meddőség vizsgálata és kezelése

A meddő párok sterilitása kb. 40%-ban férfi eredetű. Ennek számos jele lehet, mint például erekciós problémák, csökkenő nemi vágy, testszőrzet- és szakállnövekedés, vagy épp fejletlen pénisz és herék. Ha felmerül mindezek alapján a gyanú, hogy a pár férfi tagja meddő, szükséges az orvosi kivizsgálás. Ennek során ugyanis kiderülhet, mi áll valójában a terméketlenség hátterében, és az is, hogy milyen módon orvosolható.

Milyen okai lehetnek az infertilitásnak, és hogyan történik a férfi meddőség kivizsgálása, majd kezelése? Cikkünkből minden kiderül!

Ha a férfi a meddő… 

A fogantatás sikere ugyanúgy múlik a pár férfi és női tagjának egészségén, étrendjén és életmódján. Éppen ezért fontos, hogy a férfiak is felkészüljenek az apává válásra – és a lehető legjobban elősegítsék ennek bekövetkeztét, azaz megőrizzék spermiumaik minőségét és mennyiségét. Ebben az alábbiak figyelembevétele lehet nagy segítségünkre.

 • Káros szokások elhagyása: a dohányzás, a nem orvosi előírásra szedett gyógyszerek, szteroidok, a túlzott alkohol- illetve az esetleges drogfogyasztás mellőzésével máris sokat tehetünk nemzőképességünk növeléséért. Az alkoholról nem kell ugyanakkor száz százalékosan lemondanunk, de tény, hogy érdemes kevesebbet fogyasztanunk belőle. Emellett fontos, hogy eleget aludjunk, és egy kialakult, helyes alvási rutinnal rendelkezzünk, hogy képesek legyünk a regenerálódásra és megőrizzük egészségünket.
 • Sport, sport, sport: a testmozgás nemcsak hangulatunkat, közérzetünket javítja, hanem segít az esetleges feleslegünk leadásában is. Így, ha túlsúllyal rendelkezünk, érdemes belekezdenünk a sportolásba, hiszen a súlyfelesleg csökkentheti a tesztoszteronszintünket, valamint a hímivarsejtek számát is. Ám korántsem mindegy, milyen sportot választunk: a herék hőmérsékletét megemelő, megerőltető ülő mozgásformákat (pl. biciklizés, lovaglás) érdemes kerülnünk.
 • A szűrővizsgálatok fontossága: az általános egészségügyi állapotunkról, problémáinkról és a gyermeknemzés esetleges kockázatairól mind képet kaphatunk, ha ellátogatunk orvosunkhoz. Tőle számos hasznos tanácsot is kaphatunk, hogy leendő babánk egészséges legyen.
 • Pótoljuk a vitaminokat és az ásványi anyagokat: ma már sokféle férfivitamin kapható, amelyben komplexen is megtalálhatóak mindazon vitaminok, amiket szükséges pótolnunk – így az E-vitamint, a folsavat, a szelént, az A-, a C- és a B-vitaminokat.
 • Élvezzük azt, hogy együtt lehetünk: attól, hogy próbálkozunk, nem szabad hagynunk, hogy kivesszen az öröm az összebújásokból. Őrizzük meg a tüzet a kapcsolatunkban, és ne csak a fogantatás miatt kerítsünk sort az intim percekre.

Ha mindezeket betartjuk, nagyobb eséllyel nézhetünk gyermekáldás elé – ám ettől sajnos még adódhatnak problémák. Az esetek ugyanis majdnem felében, 40%-ában a pár férfi tagja révén nem jön létre a teherbeesés.

A férfi meddőség okai és jelei

Milyen jelek utalhatnak meddőségre?

Ha már több mint egy éve törekszünk a gyermekáldásra, óhatatlanul is felmerül bennünk, van-e komolyabb, szervi vagy hormonális oka a sikertelen próbálkozásainknak. A sorozatosan eredménytelen szexuális együttlét a meddőség egyik legszembetűnőbb jele lehet. Emellett azonban még bőven más tüneteket is észlelhetünk, ha probléma van a nemzőképességünkkel. Ezek lehetnek a következők:

 • Láz: a különfélelázas megbetegedések után 1-3 hónappal rosszabb lehet a spermiumok minősége és mennyisége is.
 • Fájdalom, gyulladás: a férfi ivarcsatorna gyulladásos megbetegedését gyakran klamídia okozza, amelyet csak antibiotikummal lehet hatékonyan kezelni, legalább 6 hétig. Bizonyos esetekben azonban ez 6-12 hónapot is igénybe vehet.
 • Hasi hízás: ha az étkezésünk minimálisan tartalmaz csak zsíros, alkoholos vagy cukorban gazdag ételeket, akkor hormonális zavar, például pajzsmirigybetegség, vagy inzulinrezisztencia következtében nőhet meg a hasunk.
 • Megnövekedett mellek: a férfiak esetében a szokatlanul nagy melleketa prolaktin hormon termelődése okozhatja. Ez önmagában még nem jelent meddőséget, de figyelmet, kivizsgálást kívánó probléma.

A meddőség lehetséges okai

 • Genetikai okok: előfordulhat, hogy minden probléma a kromoszómakészletünkben keresendő. Ha eltérés adódik ezekben (szerkezetileg vagy számban), akkor a férfi nemi szervek, jellegek nem egészséges módon alakulnak ki az anyaméhben, ez pedig nemzőképtelenséghez vezethet. Ez azonban szerencsére igen ritkán fordul elő.
 • Hormonális okok: ha az agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz megbetegszik, akkor a tesztoszteronszintünkkel (mivel ezek a szervek termelik) is problémáink adódhatnak. A hormonegyensúlyunk ilyenkor felborul, kialakulhat hormonális alapú sterilitás.
 • Gyulladás, daganat: ha heréink, mellékheréink begyulladnak vagy daganatosan megbetegednek, esetleg volt korábban fültőgyulladásunk, amelynek szövődményeként heregyulladás lépett fel, okozhat spermakiürülési problémát. 
 • Fizikai hatások: a gerinc sérülése miatt idegi alapú merevedési zavar is kialakulhat, ez pedig a sikeres aktust gátolhatja.
 • Kémiai hatások: számos gyógyszer (pl. a kemoterápiában alkalmazottak),a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, illetve a daganat elleni besugárzás is okozhatja azt, hogy sterillé válunk.
 • Stressz, pszichés okok: amennyiben túl sok stressz ér minket a mindennapokban, szorongunk egzisztenciánk, szociális helyzetünk vagy párkapcsolatunk miatt, esetleg alkoholproblémákkal küzdünk, ez mind-mind erekciós problémákban nyilvánulhat meg.
 • Túl meleg környezet a heréknek: mind a rejtett heréjűség (amikor születéstől fogva a hasüregben, nem a herezacskóban található a here), mind a herezacskó gyűjtőereinek tágulata okozhat meddőséget. Mindez annak köszönhető, hogy mindkét állapot sokkal magasabb hőmérsékletet teremt a herék számára, mint az ideális lenne.
 • Ismeretlen ok: vannak olyan esetek is, amelyekben nem egyértelmű, miért is áll fenn a meddőség; ez az idiopátiás, azaz ismeretlen okú meddőség. Ekkor lehetséges, hogy több, kisebb eltérés összeadódásából alakul ki egy nagyobb probléma.

Milyen lépésekből áll a férfi meddőség vizsgálata?

Így néz ki a mintaadás és a diagnosztizáció

Azt, hogy szükség van-e a férfi meddőség kezelésére, első körben az ondó vizsgálatával lehet kideríteni. Ez 3-7 napos önmegtartóztatás utáni mintaadással, maszturbációval történik, egy steril, tiszta mintatartó edénybe. Az edényt ezután alufóliába csomagolva, testmelegen tartva kell a laboratóriumba szállítani. A mintaadás előtti önmegtartóztatáshoz fontos kiegészítés, hogy kerülni kell mindent, ami befolyásolhatja a spermák minőségét, így az alkoholfogyasztást, a szaunát és a forró fürdőt is.

A vizsgálatok során az első az úgynevezett spermatogram vizsgálat, más néven a mikroszkópos spermaanalízis. Ezt követhetően rendelheti el az andrológus vagy a kezelőorvos a továbbiak vizsgálatát is. Rossz spermakép esetén a herevisszeresség, a DNS-töredezettség vagy a fehérvérsejtek ondóbeli jelenlétének a vizsgálatát, valamint további speciális spermiumvizsgálatokat.

Milyen paramétereket mérnek a hagyományos spermatogram vizsgálaton?

A férfi meddőség vizsgálata egy spermaanalízissel indul, a spermakép ellenőrzésével. Ezen az alábbiakat mérik:

 • hímivarsejti mozgékonyság (a normál arány 50-70%; egy 0-4-es fokozatú skálán mérik, ahol minimum 3-asnak kell lenniük a spermáknak)
 • a sperma mennyiségét (2-5 ml-nyi ondó az optimális)
 • spermiumalak (ha már 30%-a a hímivarsejteknek megfelelő formájú, és a töredezettségük 30% alatti, az normálisnak tekinthető) 
 • az ondó kémhatását (az optimális az enyhén lúgos)
 • a spermiumok számát (20-300 millió/ml a normál tartomány; <10 millió: kóros)
 • az ejakulátum cukortartalmát (fontos lehet, mivel cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia is állhat a meddőség hátterében)

A speciális spermiumvizsgálatok típusai

HBA teszt

A szakember ezzel a teszttel a hímivarsejtek arányát méri, így képes megbecsülni, mennyi azok megtermékenyítő képessége. Emellett azt is megfigyelik a vizsgálat során, hogy mennyi spermium kapcsolódik némi hialuronsavhoz (ez van ugyanis a petesejt burkában). Ennek elvégzése különösen többszöri vetélés után javasolt.

Halosperm teszt

A teszt képes kimutatni a sperma DNS-károsodását, töredezettségét. Ha 30% fölötti a töredezettségük, akkor még normál spermiumszám és morfológia mellett is kicsi a spontán teherbeesés esélye.

Oxisperm teszt

A sejtek anyagcseréje során létrejövő, reaktív oxigén- vagy szabadgyökök mennyisége, ha meghalad egy bizonyos mértéket, az a hímivarsejtek DNS-károsodását okozhatja. Ezzel a vizsgálattal kimutathatóak ezek a szabadgyökök.

Spermium elleni antitest

Létezhet olyan eset is, amikor a spermiumban magában termelődik antitest – a spermák ellen. Így azok nem tudnak eljutni a petesejthez. Ezzel a vizsgálattal kideríthető, fennáll-e ez a helyzet. Amennyiben igen, azt gyakran a mellékhere sérülése vagy fertőzése okozza. 

Összeférhetetlenségi vizsgálat

Megeshet ugyanakkor az is, hogy valójában a nő méhszájából származó nyákkal nem kompatibilisek a spermiumok – ugyanis lebénulnak vele érintkezve. Ennek kivizsgálására az ovulációhoz közeli napokban kell elvégezni az összeférhetetlenségi vizsgálatot.

STD vizsgálat

A nemi betegségek kizárására is nagy hangsúlyt fektetnek a meddőség kivizsgálása során.

Ultrahang

A spermiumképződés problémái mögött gyakran állhat hormonzavar, de herevisszértágulat is. Utóbbi gyanúja esetén – amennyiben még enyhe, és nem kitapintható vagy szabad szemmel is látható – lehet hatékony az ún. doppler ultrahangos vizsgálat. Ez segít abban, hogy bármilyen káros besugárzás nélkül is megállapítható legyen a páciens heretágulatának mértéke.

Genetikai vizsgálat

Ritkán, de előfordulhat az is, hogy a férfi genetikai okokból meddő, ugyanis kromoszóma-rendellenességgel rendelkezik. Ez úgy jöhet létre, hogy a DNS-molekulái hibásan osztódtak: létrejött az Y-kromoszóma mikrodeléciója, amit az automatikus javítómechanizmusok sem tudtak kijavítani. A vizsgálat erre a genetikai nemzőképtelenségre világíthat rá.

Hogyan kezelhető a férfi terméketlenség?

Ahogy fentebb már rávilágítottunk, a férfiak sterilitásának számos oka lehet: a szexualitásban, a spermiumok hiányában vagy épp a genetikai rendellenességekben gyökerező. Eltérő jellegüknél fogva mindegyiket más módon kell kezelni – amennyiben kezelhetőek.

A szexuális problémákat, ha szervi eredetűek vagy fertőzésből adódnak, gyógyszeresen lehet a leghatékonyabban kezelni. Amennyiben pszichések, akkor pedig hasznos szexuálpszichológushoz vagy párterapeutához fordulnunk a belső blokkok feloldásáért, párkapcsolati gondjaink megoldásáért.  

A spermiumok hiányatöbbféleképpen is megjelenhet: teljes (azoospermia) vagy részleges hiányban (oligozoospermia), illetve a spermiumok gyenge mozgásában (asztenozoospermia). Mivel nem mindegyik jelenségnek ugyanaz az oka, ezért a probléma is számos úton orvosolható:

 • Megfelelő hormon pótlásával – amennyiben a herék épek, a meddőség, így a herék hormontermelő funkciója hormonpótlással visszafordítható.
 • Műtéttel – esettől függően a hereszövet mélyfagyasztásával, a herevisszér-tágulat megműtésével, herebiopsziával, a hereszövet mesterséges megtermékenyítésre történő felhasználásával. 
 • Mesterséges megtermékenyítésselin vitro (méhen kívüli) vagy méhen belüli megtermékenyítéssel, embriótenyésztéssel, minimális stimulációval, natív IVF-ciklussal és még számos, korszerű módszerrel.

A genetikai rendellenességek általában nem kezelhetőek. A kisebb problémákra (pl. húgycsőzáródási zavar) egy korrekciós műtét jelenthet megoldást, vagy a férj ondójával történő mesterséges megtermékenyítés. A veleszületett rendellenességekre (pl. génhibák, Klinefelter-szindróma, Ivemark-szindróma, Sertoli cell only-szindróma, ivarcsatorna-fertőzés) jelenleg az orvostudomány sem tud más megoldást javasolni, mint a spermadonációt(idegen ondóval történő megtermékenyítés), vagy az örökbefogadást. 

A férfi meddőség okainak tehát számos típusa lehet. Mihelyt felmerül a meddőség gyanúja, egy alapos kivizsgálás mindenképp indokolt. Ha pedig beigazolódik sejtésünk, akkor sem szabad elkeserednünk! Ma már számos módszerrel elérhető a meddőség kezelése, hogy mihamarabb megvalósuljon vágyunk, a gyermekáldás. A ReproGenesis klinika a legkorszerűbb módszerekkel segítheti ezt a folyamatot: választhatunk a méhen belüli megtermékenyítéstől kezdve (intrauterin inszemináció), a méhen kívüli megtermékenyítésen át (in vitro fertilizáció – IVF) az embriók tenyésztéséig számos eljárás közül. Minden csak azon múlik, hozzánk és partnerünkhöz mi áll a legközelebb. Merjünk belevágni, adjunk egy esélyt álmunk megvalósulására!