A sperma vizsgálat célja és folyamata

Manapság minden hatodik pár meddő Európában, illetve Magyarországon is. Ha azonban felmerül a meddőség gyanúja, elsőként ma már mindig a férfiak nemzőképességét veszik górcső alá az orvosok, amikor a pár több mint egy éves próbálkozása után sem esik teherbe a nő. Ilyenkor egy ún. sperma vizsgálat elvégzése válik szükségessé. Erre a férfinak öt napos önmegtartóztatás után kell érkeznie, alapos tisztálkodás után; a folyamat mindössze ennyi előkészületet igényel. 

Ám az ismeretlentől való félelemtől sokakban idézhet elő idegenkedést a vizsgálattól – cikkünkben ezért most összefoglaltuk, mik a legfontosabb tudnivalók a spermáról, hogy zajlik egy spermavizsgálat, valamint eláruljuk azt is, mi a teendő, ha a spermakép nem megfelelő.

Sperma vizsgálat: mikor kerülhet a képbe?

Mit érdemes tudnunk a spermáról?

Az ondó összetételének csupán 0,5%-a spermium – a „maradék” mintegy 95%-ban spermaplazma. A spermiumok 45-80%-ban az ondóhólyagban, 2-5%-ban a Cowper-féle mirigyekben, míg 10-30%-ban a prosztatában keletkeznek, és mindössze 3-5%-ban a herékben és a mellékherékben. A spermiumok mozgásához szükséges tápanyagok az ondóhólyagok, a sperma oldódásához kellő váladék pedig a prosztatában termelődik. A sperma termelődése folyamatos: kb. 70-90 nap szükséges a spermiumok kifejlődéséhez és megéréséhez.  

Erre jó a spermavizsgálat 

Egy ejakulációkor 3-7 ml sperma lövell ki átlagosan a péniszen keresztül. Az ejakulációban kb. 40-400 millió spermium található – az összetétel alapos vizsgálatával pedig pontos képet kaphatunk a férfi termékenységéről. Többek között megtudhatjuk

 • a spermaszámot: normálisnak 15 millió spermium/ml-től tekinthető. 10-15 millió spermium oligozoospermiát (alacsony spermiumszámot), 5-10 millió/ml enyhe oligozoospermiát, 5 millió/ml alatti pedig súlyos oligozoospermiát jelez. Extrém esetekben pedig az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs is hímivarsejt az ondóban – ez az azoospermia jelensége.
 • a spermiumok mozgékonyságát: egészséges esetben minimum 40-50%-a mozog az összes spermiumnak, ebből 32% célirányosan, egyenesen.
 • a spermiumok alakját és morfológiáját: legalább 4%-ban normális alakú minden teljesen egészséges, nemzőképes férfi spermiuma – így válik hatékonnyá a megtermékenyítés.

A sperma minőségét befolyásoló tényezők

 • Túlsúly: kutatások kimutatták, hogy – mivel a herék körüli zsírpárnák állandóan melegen tartják a spermát – az elhízás kategóriájába eső BMI-értékkel rendelkező férfiaknak kevesebb az egészséges spermájuk. Viszont minél kórosabb mértékű a túlsúly, annál több a beteg spermium.
 • Káros szenvedélyek: a dohányzás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás is okozhatja a spermiumok számának redukálódását.
 • Betegségek: a herevisszér, a rosszindulatú betegségek (hererák),bizonyos fertőzések (pl. mumpsz), genetikai problémák (pl. Klinefelter-szindróma), valamint hormonzavarok is okozhatnak csökkent spermamennyiséget.
 • Genetika: az anya problémás életmódja a várandósság idején (alkoholfogyasztás, elhízás, dohányzás), illetve a herékben lévő Sertoli-sejtek száma (a spermiumok fejlődését segítő sejtek) is okozhat termékenységproblémát.
 • Életkor: ahogy haladunk előre az időben, úgy csökken nemcsak a nők, de a férfiak termékenysége is.

Milyen okokból merülhet fel sperma vizsgálat szükségessége?

 • Férfi meddőség kivizsgálásának céljából – amennyibenaz ondó minősége nem kielégítő, elképzelhető, hogy csak a lombikos megtermékenyítés lesz járható út a pár számára.
 • Bizonyos gyógyszerek szedése miatt – egyes gyógyszerek ártalmasak lehetnek a férfipotenciára nézve.
 • Műtétek után – a herefunkció megtartottságának a mértékét így lehet a leghatékonyabban megítélni.
 • Fertőzésgyanú esetén – ha a komolyabb fertőzés lehetősége felmerül, akkor is célszerű lehet elvégeztetni a sperma vizsgálatot.

Mit jelent pontosan a sperma vizsgálat? 

A spermavizsgálattal diagnosztizálható egyrészt a férfi nemzőképességi foka, másrészt a benne lévő kórokozók (a leggyakrabban baktériumok, olykor vírusok) jelenléte az ondóban.  

Ezek az információk két okból is fontosak. Az egyik, hogy mesterséges megtermékenyítés esetén nem mindegy, milyen szintű az ondó termékenysége, vagy épp terméketlensége. Ha az ondó teljesen egészséges – és a pár hölgy tagja is –, akkor elég pusztán az ovuláció időpontjához igazítani a szeretkezést. Ha az adottságok nem ilyen kedvezőek, akkor inszeminációra, vagy, ha igazán nagy a gond (pl. nincs az ondóban abszolút spermium), akkor lombikos megtermékenyítésre lehet szükség. A másik ok pedig, hogy ez döntheti el azt is, milyen (gyógyszeres vagy műtéti) kezelésre lehet szükség a gyógyulás érdekében.

A spermavizsgálat menete

Így zajlik egy spermavizsgálat

A spermavizsgálat előtt kötelezően tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól, a szélsőséges hőhatásoktól és 3-5 napig a nemi élettől (5 napnál hosszabb idő viszont ne legyen, mert az a sperma minőségét ronthatja). Egy tiszta, steril edényben kell gyűjteni maszturbáció útján a mintát, melyet pár órán belül kielemeznek a szakértők. A mintát ezután megvizsgálják: először a színét, szagát, a pH-értékét és a térfogatát, majd a mikroszkópos analízisen a spermiumok mozgékonyságát, a spermaszámot, végül pedig a spermiumok morfológiáját (alakjuk és kinézetük) veszik górcső alá.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

A vizsgálat előtt 5 nappal már nem történhet ejakuláció – így minimum ennyi nap önmegtartóztatásra van ilyenkor szükség, valamint rendkívül alapos altesti mosakodásra. A mintavétel történhet a helyszínen, vagy akár otthon is; az otthoni mintavételnél azonban fontos tudnunk, hogy ahhoz képest egy órán belül már esedékes is a minta leadása. Azért pedig, hogy a vizsgálat napja minél kevesebb feszültséggel járjon, alább összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Fájni fog a vizsgálat?

Egyáltalán nem, hiszen mindössze le kell adni hozzá a spermát. Egyedül az okozhat gondot, ha a férfiak nem tudnak helyben ondót produkálni – ezzel mintegy 10%-nyi érintett küzd.

Ki végzi?

Önálló orvosi szakvizsgával rendelkező andrológusok, vagy reprodukciós biológusok, valamint andrológiai asszisztensek. A diagnózist – mely alapján felmérhetik a helyzetet az andrológusok – a reprodukciós biológusok állítják fel. 

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

A spermavizsgálat mindig előjegyzés alapján történik; onnantól számítva kb. másfél-két órával érdemes számolnunk az alapvizsgálatokra.

Mikor kapjuk kézhez az eredményt?

Akár még aznap, de legkésőbb másnap mindenképp tájékoztat róla szakorvosunk.

Hogyan történik a lelet értékelése?

Ahhoz, hogy tudjuk, pontosan mi áll a leletünkön, néhány fogalommal érdemes tisztába kerülnünk már a spermavizsgálat előtt is. Az alábbiakban felsoroljuk őket, és elmagyarázzuk azt is, melyik mit jelent.

 • Spermatérfogat (ml) – a teljes spermiumszám becslése céljából nézik meg. Normálérték (WHO): kb. 1,5-6,8 ml.
 • Spermiumszám – az ondómintában található spermiumsejtek száma. A teljes spermiumszámot (millió sejt/ejakulátum), vagy a spermium koncentrációt (millió sejt/1 ml ondó) mutatja. Normálérték (WHO): 15-213 millió sejt/ml.
 • Spermium motilitás (%) – más néven a spermiumok mozgékonysága. Ebből azt tudhatjuk meg, a spermiumok egészségesek-e, azaz mekkora részük képes előrefelé úszni. Normálérték (WHO): 40-78%.
 • Morfológia (%) – azaz a spermiumok alakja. Általában a lombikbébi-programok elindítása előtt kerül sor erre a vizsgálatra. A spermiumok minimum 4%-ának kell „normális” külalakúnak lennie ahhoz, hogy sikerüljön a megtermékenyítés. Normálérték (WHO): 4-44%.
 • pH-érték – ha a spermaminta pH-értéke nem normál értékű (7,2-8), hanem savas, az ondóhólyag elzáródására; ha lúgos, akkor pedig valamilyen fertőzésre gyanakodhatunk.
 • Vitalitás (%) – ebből tudhatjuk meg, a sejteknek mekkora része van életben. Normálérték (WHO): 58-91%. 
 • Viszkozitás – a spermaminta sűrűségére utal. Ha túl sűrű, az nehezíti a spermiumok eljutását a petesejtig, rontja a mozgékonyságukat.
 • Fehérvérsejtek (FVS, millió sejt per ml) – a spermában található fehérvérsejtekből nem jó, ha túl sok van: az ugyanis fertőzést jelez.Normál értéktartomány: <1 millió sejt/ml.
 • Elfolyósodási idő (percek) – az érték megmutatja, mikortól lesz a gélszerű ondó folyékony. A spermiumok úszóképességének növelése miatt fontos. Normál értéktartomány: 15-60 perc.
 • Fruktóz (μmol/ejakulátum) – a sperma fruktóztartalmából megtudhatjuk, milyen állapotban van a prosztata. Normál értéktartomány: min. 13 μmol/ejakulátum.

Nem megfelelő a spermakép – hogyan tovább?

Bár elsőre lehet, nem így gondolnánk, valójában még a vártnál rosszabb spermakép esetén sem kell elkeserednünk. A terhesség még így is létrejöhet, emellett az is valószínű, hogy orvosunk pár hét után a vizsgálat ismétlését kéri majd. Ezen felül további vizsgálatok elvégzését is javasolhatja majd: ilyen például a herevisszeresség kiszűrése, a genetikai és immunológiai szempontból történő vizsgálat; valamint érdemes megnézetni a hormonjainkat, alávetnünk magunkat néhány biokémiai tesztnek, és elvégeztetnünk a DNS-fragmentációt is. 

Ezt tehetjük a spermaszám növelése érdekében

Rendszeres mozgás

Akár már heti 30 perc futással is radikálisan javulhat a sperma minősége; emellett a súlyemelés, a szabadtéri edzés is jó hatással lehet a spermiumtermelésre. Azonban fontos észben tartanunk: a túlzásba vitt edzés éppen, hogy káros lehet a termékenység szempontjából!

Megfelelő alvás

A kevés alvás nagyban ronthatja a sperma minőségét. Ha kevesebb, mint napi 6 órát alszunk, nemcsak a spermiumaink mennyisége, de mozgásképességük is csökkenhet – ezért fontos, hogy minden nap a szervezetünk igényének megfelelő mennyiségű időt, de minimum 7-8 órát aludjunk.

Káros szenvedélyek kerülése

Az alkohol és a dohányzás is nagyban ronthatja a spermaképet, ezért célszerű őket elkerülni, amennyire lehet.

Vitaminok, antioxidánsok, nyomelemek szedése

Az oxidatív stressz a férfiaknál termékenységi problémákhoz vezethet. Napi kétszer 1000 mg C-vitamin szedésével több mint kétszeresére növelhető a spermiumszám; emellett fontos a béta-karotin, az E-vitamin és a lutein pótlása is.

Egészséges étrend

Mind a folát, mind a cink és a szelén megfelelő bevitele kritikus a spermaképződés szempontjából. Folátot például sötétzöld leveles zöldségekkel, szelént teljes kiőrlésű gabonákkal, tojással, tengeri állatok húsával, cinket pedig csirkehússal, magokkal és diófélékkel, valamint szintén a tenger „gyümölcseivel” juttathatunk be szervezetünkbe.

Amennyiben nem sikerül a változtatások ellenére sem a megtermékenyítés – és biztosan tudjuk, hogy a hiba nem partnernőnknél keresendő – ,érdemes elgondolkodni az alternatív megoldásokon is. Ilyen például a mesterséges megtermékenyítés, azon belül is egy spermadonor igénybevétele.

Ha egy igazán exkluzív és hozzáértő csapatot keresünk a spermavizsgálatok elvégzésére, a ReproGenesis klinikánmegtalálhatjuk számításunkat. A felkészült szakembereknél nemcsak a spermatogram-vizsgálat és annak kiértékelése lesz hozzáértő kezekben: az eredmény alapján, szükség esetén azonnal javasolni is tudják a helyzetünkhöz legideálisabb reprodukciós módszert. Modern diagnosztikai módszereik bővebbek az ilyenkor megszokottnál: az ondó tenyésztéses vizsgálata, az immunológiai vizsgálat, az andrológiai vizsgálat vagy például a spermiumok DNS-fragmentációja is ide tartozik (indokolt esetben pedig a hormonális és a genetikai vizsgálat is). Amennyiben pedig arra kerülne sor, minden párnak személyre szabottan tudnak ajánlani sperma-vagy épp petesejtdonort, egészséges, fiatal férfiaktól vagy épp nőktől.