Női meddőség vizsgálata: ismerje meg a kivizsgálás menetét!

Női meddőség vizsgálata: ismerje meg a kivizsgálás menetét!

Ha egy éven át történő rendszeres, fogamzásgátlás nélküli szexuális élet ellenére sem következik be terhesség – 35 évesnél idősebb nők esetében fél éves időtartam alatt –, akkor fennáll a meddőség lehetősége. A meddőség a párok mintegy 15%-át érinti, ám orvosi segítséggel jelentős részüknél megtörténhet a teherbeesés. A meddőség okai között találhatjuk a peteérés zavarait, az endometriózist, a korai menopauzát, ám akár olyan egyszerű ok is meghúzódhat a háttérben, mint a nem megfelelő időben történt vagy nem elég gyakori együttlét. A meddőségi vizsgálat feltárhatja a meddőség kiváltó okait, és ezáltal sor kerülhet a legmegfelelőbb kezelési eljárásra. Ismerje meg a meddőségi kivizsgálás menetét!

Milyen okok vezethetnek meddőséghez?

Egy nő termékenységi zavarát számos tényező okozhatja. Az egyik leggyakoribb ok az endometriózis, amelynek során a méhnyálkahártya a méhet elhagyva – a petefészkekben vagy a hashártyában – is megjelenik, ami a petefészek és a petevezetékek gyulladását és hegesedését okozza.

A petefészek elzáródásának, beszűkülésének oka lehet veleszületett anatómiai rendellenség, szexuális úton terjedő fertőzések miatt kialakult gyulladásos megbetegedés, avagy korábbi kismedencei, hasi műtétek utáni hegesedés.

A szabálytalan peteérés vagy az anovuláció is meddőséget okozhat, ami például policisztás petefészek-szindrómának (PCOS), korai petefészek-elégtelenségnek, hormonális problémáknak köszönhető.

Emellett immunológiai problémák, egyes anyagcsere-rendellenességek (pl. cukorbetegség), a mióma, avagy az életkor is vezethet meddőséghez. A petesejtek száma 35 éves kortól jelentősen csökken, valamint kedvezőtlen hormonváltozások is bekövetkeznek ebben a korban.

A nő termékenységét emellett kedvezőtlenül befolyásolhatja az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kábítószerhasználat, egyes gyógyszerek mellékhatásai, súlyproblémák, vitaminhiány, túlságosan intenzív testmozgás, onkológiai kezelések (kemoterápia vagy sugárterápia), avagy pszichés eredetű meddőség.

Mire számíthat a meddőség vizsgálata során?

A meddőség okának megtalálásához és a megfelelő kezelés kiválasztásához kulcsfontosságú az alapos kivizsgálás. A meddőség nem csak a nőt, illetve csak a férfit érinti, hanem a párokat, ezért a kivizsgálás során mindkét félt vizsgálni kell. A kivizsgálás jellemzően a kórtörténet felvételével kezdődik, amit a klinikai vizsgálat, hormonvizsgálatok, diagnosztikus eljárások követnek.

Részletes anamnézis felvétele

A meddőségi kivizsgálás első lépéseként az orvos az életminőségéről, szokásairól, életmódjáról kérdezi ki a párt, így megtudhatja a meddőség intervallumát, az alapbetegségeket, korábbi műtéteket (pl. abortusz), életmódbeli szokásokat (pl. dohányzás, táplálkozás, sport), jelenlegi panaszokat.

Női kivizsgálási módszerek

Ezt követően általános nőgyógyászati és fizikális vizsgálatokra kerül sor.

Hormonszint-vizsgálat

Hormonális zavarok is meghúzódhatnak a sikertelen teherbeesés mögött, ezért fontos szerepet játszanak a hormonvizsgálatok meddőség esetén.

A menstruáció 1-3. napján történő vérvétel információkat szolgáltathat a hormonszintekről, melyek a ciklust és a termékenységet szabályozzák. Ide tartozik a tüszőérésben és -repedésben fontos szerepet játszó FSH (follikulus stimuláló hormon) és LH (luteinizáló hormon), a ciklus szabályozásában és a teherbeesésben felelős ösztrogén, illetve a terhesség megtartásáért, valamint a tejelválasztásért felelős prolaktin. Lehetőség van az Anti Müller Hormon (AMH) szintjének meghatározására is, amely a nők fogamzóképességéről ad pontosabb felvilágosítást, ugyanis előre prognosztizálja a várható petesejtek mennyiségét. Az életkor előrehaladtával mérséklődik a szintje, ami a teherbeesés esélyeit is rontja.

A hormonvizsgálat része a pajzsmirigy funkcióinak ellenőrzése is, így megnézik a TSH, T3, T4, ATPO szintjét is, melyek nagyban befolyásolják a termékenységet.

Ultrahangos vizsgálat

A következő lépés a petevezetők átjárhatóságának vizsgálata: ultrahangos vizsgálat keretében nézi meg az orvos a méh üregét, a petevezetők állapotát.

A vizsgálat során a méhnyakon keresztül – katéter segítségével – kontrasztanyagot juttatnak a méh üregébe, és hüvelyi ultrahang vizsgálattal ellenőrzik, milyen gyorsan tud kiáramlani a petevezetőkön át a hasüregbe. Ezáltal láthatóvá válik a petevezetők átjárhatósága, illetve elzáródása.

Az utrahang-vizsgálattal a méh belső felszíne is láthatóvá válik, így kiderülnek az esetleges fejlődési rendellenességek is.

A beavatkozásra közvetlenül a menstruációs ciklust követően kerül sor. A vizsgálat némi kellemetlenséggel járhat, amire érdemes felkészülni: előfordulhat fájdalom, hányinger, esetleg hashártyagyulladás.
Előfordulhat az is, hogy az eljáráshoz használt folyadék átmossa a petevezetőket, amellyel átjárhatóvá válik, és elmúlik a probléma.

Genetikai vizsgálat

A genetikai okok feltárásához nyújt segítséget a kromoszómateszt, a Kariotipizálás, amely a kromoszómák alaki és számbeli eltéréseire világít rá. Vérvételt követően citogenetikai vizsgálattal mutathatók ki az elváltozások.

A teherbeesés elmaradását okozhatja a megtermékenyült petesejt beágyazódási zavara is, amely a fokozott vérrögképződésre való hajlammal hozható összefüggésbe. A MTHFR-mutáció szűrésből, trombofília genetikai tesztből mindez kimutatható.

Immunológiai vizsgálat

A női meddőség egyre több esetben kapcsolható össze immunológiai eltérésekkel. Ide tartozik például az az immunreakció, amikor a női szervezet antitestet termel a férfi spermiuma ellen. Ez összeférhetetlenségi vizsgálat keretében mutatható ki. Előfordulhat az is, hogy az immunrendszer saját gazdaszervezetét támadja meg: ez az autoimmun állapot. Ilyenkor a támadás irányulhat a lepény sejtjei ellen, károsítva azok működését.

A vérvizsgálatok lehetőséget adnak az immunológiai okok feltérképezésére (pajzsmirigy- és petefészek-ellenes autoantitestek, egyéb autoimmun betegségek).

A vizsgálat azoknak is ajánlott, akiknél sikertelen a petesejt-beültetés.

A meddőség kezelése

A meddőség kezelése csak a pontos okok tisztázását követően lehetséges. Különböző fertőzések, hormonális eltérések esetén a gyógyszeres kezelés is eredményes lehet, míg bizonyos esetekben a műtét az egyedüli járható út a teherbeeséshez.

Amennyiben ezek az eljárások sem vezetnek eredményre, akkor az egyetlen lehetőség a mesterséges megtermékenyítés marad.

Ha szeretne többet megtudni a meddőség vizsgálatával kapcsolatban,  keresse munkatársainkat!

Kedves páciensek és érdeklődők!

Nemzeti ünnep miatt klinikánk 2024. július 5-én zárva tart. 2024. július 8-án hétfőn ismét szeretettel várjuk Önöket.

Megértésüket köszönjük.