A hormonvizsgálat fontossága és lépései

A női test számos nagy fordulópontot tudhat magáénak mind a felnőtté, mind az anyává válás kapcsán, valamint a menopauza eljövetelével is. Éppen ezért, minden korosztályban előfordulhat, hogy a női hormonokkal kapcsolatban, amelyek főleg a másodlagos nemi jelleg kialakulásában játszanak szerepet, valamiféle probléma merül fel. Az akadályozott teherbeesés, a nem rendszeres menstruáció, a ciklusban történő változások, vagy akár esetleges fizikai fájdalmak mind utalhatnak a hormonok termelődését érintő gondra.

Mivel hormonháztartásunk működése sok más folyamatra is kihat a szervezetünkben, sőt még akár pszichénkben is, a nehézségek összetett módon jelentkeznek. Mely tünetek alapján kell hormonvizsgálatra mennünk, és mik a leggyakoribb kiváltó okok? Cikkünkben ezeket vesszük sorra.

Ezek okozhatják a hormonális egyensúly felborulását 

A hormonrendszer változásai valójában egy természetes folyamat részét képezik az életkor előrehaladtával. Ám napjainkban már annyiféle környezeti hatás éri az emberi szervezetet, amely akár korábban is hozhat problémákat, vagy fokozhatja a meglévő gondokat. Gondoljunk csak a fogamzásgátló tablettákra, a különböző vegyszerekre, amelyekkel takarítunk, vagy épp azokra, amelyek bejutnak természetes vizeinkbe. 

Az alapvető változás pedig – amely külső káros anyagok nélkül is megkezdődik -, hogy 35-50 éves kor között a progeszterontermelés erőteljesen csökkeni kezd a női testben. A sárgatesthormon hiánya, amely a teherbeesést és a rendszeres menstruációt is elősegíti, akár hajhullással, allergiás tünetekkel is járhat, ezért nem mindig könnyű utánajárni, mi húzódik meg a háttérben. A hormonproblémákat emellett egyéb rizikófaktorok is nehezíthetik, mint a túlsúly, hiszen a zsírszövetek nagy aránya szintén befolyásolja hormonháztartásunk működését.

Milyen betegségek állhatnak a hormonproblémák hátterében?

Klimax

Amikor rövidülni kezd a peteérés időszaka, és idővel a menstruáció is elmaradozik, egy hosszan tartó időszak ér véget a női test számára: ez pedig az évtizedeken át tartó reprodukciós, termékeny időszak. Ebben a néhány évben – nehezebb esetben akár tíz éven át tartó folyamat is lehet ‒ az ösztrogénszint fokozatosan csökken. Külső környezeti hatásokra – mint a dohányzás, a különböző orvosi kezelések – a 45 évtől datált klimax időszaka előbb is elkezdődhet, ekkor korai menopauzáról beszélünk.

PCOS

A policisztás ovárium szindróma megléte az egész hormonháztartást érinti, hiszen fő okozója, hogy a férfi nemi hormon, az androgén, túl nagy arányban van jelen a női testben. Ennek komplex következménye a vastag kéregszerű bevonat, amely a petefészek körül keletkezik és számtalan kellemetlen tünetet okoz.

Inzulinrezisztencia

Ez a betegség, bár a vércukorszinttel van összefüggésben, nem független a hormonoktól, hiszen fő kiváltója lehet a magas ösztrogénszint, valamint az FSH, a petefészektüszőket érlelő hormon, és az LH, a tüszőrepedést segítő hormon nem megfelelő aránya. 

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigyhormonok alacsony jelenléte szintén összetett problémákkal és tünetekkel járhat, hiszen ezek a hormonok az egész szervezetünkben élő sejtek aktivitását szabályozzák. Kihatnak az anyagcserétől kezdve a szív működésén át a szellemi és testi fejlődésre is.

Endometriózis

Bár kialakulásának háttere máig vizsgálatok tárgyát képezi, az ösztrogéntúltermeléssel biztosan összefügg. A betegség során a méhnyálkahártya szövete kóros helyen van, és reagálva a ciklusra, elváltozásokra kerül sor a női testben.

Milyen külső hatások okozhatnak hormonzavart?

Szintetikus hormonalapú fogamzásgátlók

Ahogy a fentiekből is kiderült, az ösztrogén és progeszteron hormonok egyensúlya egy igazán érzékeny rendszer, amely mindkét oldalról megborulva – a progeszteron csökkenése, vagy az ösztrogén növekedése – ösztrogéndominanciához vezethet. A szintetikus hormonalapú fogamzásgátlók mindkét hormonra hatnak, a progeszterontermelést viszont nagyban csökkentik, hiszen megakadályozzák a tüszőrepedést: ezáltal könnyen okoznak ösztrogéndominanciát.

Stresszes életmód

A túl sok stressz hatása a hormonrendszerre nem költői túlzás, a hasonló életmódból kifolyólag a mellékvese által termelt antistresszhormon, a kortizol hiánya léphet fel. Ezt ellentmondásos módon eleinte éppen a megemelkedett kortizolszint jelezheti, hiszen a test igyekszik felvenni a küzdelmet a mellékvese-kifáradás ellen.

Extrém fogyókúra 

Azok a szupergyors diéták, amelyek extra sebességű fogyást ígérnek, nemcsak az anyagcsere-folyamatokra, de a hormonháztartásra is rendkívül rossz hatást gyakorolnak. A hirtelen fogyást szintén stresszfaktornak élheti meg a szervezet, amelytől fontos tápanyagokat vontak meg: nemcsak a mellékvese fáradhat el, de a ciklus is felborulhat, ami hosszú távon meddőséghez vezethet.

Mozgáshiány és túlsúly

Mivel az ösztrogén a zsírszövetben tud felhalmozódni, a túlsúly szintén ösztrogéndominanciához vezethet. A mozgáshiány az anyagcsere-folyamatokra negatívan hat, a rossz emésztés pedig szintén hormonális gondokat okozhat.

Alacsony jódbevitel 

A jód a pajzsmirigy működésében játszik nagy szerepet, ennek hormonjai pedig létfontosságúak a szervezet zavartalan munkájához. Amennyiben jódhiány áll fenn, megnagyobbodhat a pajzsmirigy, mivel az általa termelt hormonokat a véráramból kivont jód segítségével állítja elő, és ha nincs elegendő belőle, a mérete növelésével próbálja emelni a hormonmennyiséget. 

Milyen tünetei lehetnek a hormonális zavaroknak? 

Mivel sokféle és összetett problémák állnak a háttérben, a hormonális zavaroknak számos különböző tünete lehet. A fizikai jellemzők közé tartozik a már említett rendszertelen menstruáció, vagy a ciklus bármilyen jellegű változása. Az ok nélküli súlytöbblet utalhat például pajzsmirigy-elégtelenségre, de a különböző emésztési zavarok, az alvászavar, a pattanásos bőr, a hajhullás, vagy az alhasi fájdalom is lehet hormonzavar tünete.
A hormonrendszer nagy hatással van a lelki egészségünkre, így, ha működése felborul, az pszichés tünetekhez is vezethet. Ide soroljuk a gyakori hangulatingadozásokat, az ingerlékennyé válást, esetleges visszatérő koncentrációs problémákat, valamint a depressziót.

Hormonvizsgálatok menete 

Hormonvizsgálatot az orvos nem feltétlenül rendel el azonnal, ha a fenti tünetek egyikét tapasztalja a beteg. A vizsgálatokat megelőzi egy konzultáció, amely során az orvos számos kérdést feltesz az életmóddal, korábbi problémákkal, betegségekkel, műtétekkel, terhességgel kapcsolatban. 

A felvetett kérdések sokszor olyan tünetekre is ráirányítják a figyelmet, amely a páciens elől esetleg addig rejtve maradt. Az információk ismeretében, ha az orvos úgy látja, nem konkrét szervi problémáról van szó, elrendelheti a hormonvizsgálatot, esetleg továbbküld egy kifejezett területtel foglalkozó szakemberhez, például endokrinológushoz.

Hogyan történik a hormonvizsgálat? 

A hormonvizsgálat több lépcsőből állhat, és többféle típusú vizsgálatot foglal magában. Az első lépés általában a vérvétel, hiszen egy nagylabor során számos információt megszerezhetünk a test állapotáról. A hormonok szintjét legtöbb esetben egy általános vérvétellel meg tudják állapítani, de bizonyos hormonok esetében, például a progeszteronnál, nem mindegy, hogy a ciklus mely napján mérik őket.  

A vérvétel mellett gyakran elrendelik a vizeletvizsgálatot: a jódszint kimutatására például igazán alkalmas ez a fajta ellenőrzés, hiszen a testünk a jódot, amelyet nem tudott hasznosítani, a vizeleten keresztül kiüríti a szervezetből.

Mind az endometriózis, mind a PCOS és egyéb nőgyógyászati betegségek feltérképezésében nagy segítség az ultrahang, amely szemmel láthatóvá teszi a különböző elváltozásokat. Emellett a pajzsmirigyproblémák megállapítására is alkalmazzák, hiszen felmérhető vele például a pajzsmirigy méretének változása. 

Az egyéb képalkotó eljárások, mint a CT, vagy az MR főként daganatos megbetegedések vizsgálatát szolgálják. Rávilágíthatnak például arra, hogy a hormonzavar hátterében tumor ottléte húzódik meg.

Terhesség és hormonvizsgálatok

A terhességgel kapcsolatos hormonvizsgálatok általában vagy a rendszertelen ciklus miatt kezdődnek meg, vagy a sikertelen fogantatás miatt. Utóbbi esetében nemcsak a női nemi hormonok, de a férfi hormonok is állhatnak a nehézségek hátterében. Emellett a terhesség előtti alapvető kivizsgálás részét is képezheti a hormonrendszer ellenőrzése, akár a magasabb életkorból, akár más rizikótényezőből fakadóan.

Terhesség előtti hormonvizsgálatok

Ezek során fény derülhet a fentebb felsorolt számos problémára, mind az ösztrogéndominanciára, mind a progeszteronhiányra, valamint az LH és az FSH hormonok nem megfelelő arányára. A tejtermelést elősegítő hormon aránya is lehet túl magas. A terhesség során a prolaktinszint emelkedése természetes, de azt megelőzően megakadályozhatja a teherbeesést. Amennyiben a felsorolt hormonok kapcsán eltérések mutatkoznak, az orvos még a teherbeesésre való próbálkozás előtt igyekszik helyreállítani a hormonegyensúlyt, hogy a fogantatás zavartalan legyen.

Meddőség gyanúja esetén

Azok a párok, akik egy éve próbálkoznak a teherbeeséssel, de az sikertelennek bizonyul, a WHO definíciója szerint meddőnek nyilváníthatóak, és megkezdhetik az ezzel kapcsolatos kivizsgálást. A meddőségi központokban a hasonló vizsgálatok a petevezeték, a peteérés, valamint a spermiumok részletes ellenőrzését foglalják magukba. Amennyiben a peteérést tekintve eltérés fedezhető fel, indokolttá válik a hormonvizsgálat is. Ha hormonális ok húzódik meg a háttérben, sok esetben gyógyszeres kezelés is elegendő lehet a sikeres fogantatáshoz.

Női hormonvizsgálatok meddőség esetén

A női szervezetben több hormon is okozhatja a meddőség kialakulását. Ezek közül a pajzsmirigyhormon az egyik, amely kapcsán az ideális szint, ha a TSH 1-2,5 mlU/l határon belül mozog. Ha ennél magasabb érték található, vagy az alsó határ alatt van a szám, gyógyszerekkel segíthetnek az egyensúly helyrehozásában. 

Az ösztrogénról már sok szó esett, mivel a ciklus szabályozásában és a másodlagos nemi jellegek kialakulásában fontos szerepet játszik, és természetesen a teherbeesés sikerével is összefügg. Ezt a hormont a progeszteronnal együtt érdemes vizsgálni, hiszen a megfelelő arányuk adja a teljes női hormonrendszer jó működését. 

Szintén lényeges az inzulinszint felmérése, hiszen a 2-es típusú cukorbetegség is vezethet meddőséghez: itt azonban nem elég cukorszintet vizsgálni, mivel IR esetén az gyakran normálértéken belül van. Fontos a glükózmennyiség ellenőrzése is.

A peteérés problémája kapcsán az LH és FHS-hormonok, valamint a prolaktin is jelentős szereppel bír: ezek egyébként mind az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődnek és nem megfelelő arányban gátolhatják a peték érését, a tüszők repedését. 

Az AMH-hormon (Anti Müller Hormon) vizsgálata pedig a jövőben termelődő petesejtek mennyiségéről adhat felvilágosítást. Bizonyos tüneteket a megemelkedett HCG-hormon is okozhat, amely a méhlepényben termelődik. Eredménye lehet például a beágyazódással kapcsolatos vérzés – ez végül nem a meddőség, hanem a sikeres fogantatás jele

Férfi hormonvizsgálatok meddőség esetén

A férfiak esetében szintén meghúzódhat a háttérben inzulinrezisztencia, valamint a prolaktin magas jelenléte is. Utóbbi gátolja a hímivarsejtek termelődését. A pajzsmirigyhormonok zavara – például a túlságosan alacsony szintjük – az ondó minőségét befolyásolhatja negatív irányban. 

A férfi meddőség hátterében emellett a hipotalamusz és az agyalapi mirigy hormonjai is állhatnak, mivel ezek szabályozzák a hímivarsejtek működését: itt fontos szerepet játszik a nőknél is lényeges LH és FSH-hormon. Emellett a gonadotropin-felszabadító hormon csökkenése alacsony tesztoszteronszintet eredményezhet.

A diagnózis fél siker

Bár az enyhébb tüneteket sokszor hajlamosak vagyunk nem komolyan venni, vagy épp megijedni a lehetséges okoktól, ne feledjük: amennyiben a megfelelő kezekben tudjuk magunkat, már félúton vagyunk a siker felé. A ReproGenesis Klinika szakembereinél egyszerre biztonságos és kiváló szakmai közegre számíthatunk, amely nemcsak az orvosi hitelességet, de a megfelelő emberi hozzáállást is garantálja.

A rutinvizsgálatoktól pedig semmiképp nem kell tartanunk: a hölgyek esetében a kismedencei ultrahangos vizsgálat, a hormonszintek vizsgálata, valamint a genetikai és immunológiai vizsgálatok minden lehetséges problémát feltérképeznek a petevezetők átjárhatóságától kezdve, a hormonháztartás gondjain át, a spermiumok és petesejtek összehangolhatóságáig.

A férfi páciensek esetében elsősorban a spermiumok minőségét, számát is mozgását ellenőrzik a meddőségi vizsgálatok, és ezt figyelembe véve a legmegfelelőbb kezelést, vagy asszisztált reprodukciós módszert javasolják majd a gyermekre vágyó pároknak.