Módszerek a termékenység fokozására

Hétből egy párnak nem sikerül egy éven belül a fogantatás, amelynek hátterében nem mindig orvosi értelemben vett meddőség áll. Számos tényező befolyásolja a termékenységet, amelyet sok esetben természetes módon is lehet fokozni. A testsúly, a megfelelő tápláltság, a szexuális élet, bizonyos tápanyagok, vitaminok jelenléte a szervezetben ‒ csak néhány azon jellemzők közül, amelyek számítanak a teherbeesés során. Nézzük, milyen hétköznapi praktikákkal és mely gyógymódokkal támogathatjuk a termékenység fokozását.

Teherbeesés: mikor válhat szükségessé az esélyek javítása?

Amikor bizonyos ideje – legyen az akár csak egy-két hónap ‒ nem sikerül a teherbeesés, a pár tagjai stresszesnek élhetik meg a tervezés folyamatát. Ez előfordulhat úgy is, hogy nincs egészségügyi problémára utaló jel, és még az orvosilag megfogalmazott türelmi időn (egy éven) belül vannak. Érdemes tisztában lenni azzal, mennyi aprónak tűnő fizikai tényező bír a teherbeesés folyamata során nagy befolyással, amelyekre nem olyan nehéz odafigyelni a hétköznapokban. A termékenység fokozása emellett több mint biológiai segítségnyújtás a testnek, hiszen lelkileg is adhat egy kapaszkodót, akár megnyugvást a leendő szülőpárnak, hogy nemcsak a sorsra kell bízniuk magukat.

Ha egy pár mindkét tagja egészséges – az esetek 70-80 százalékában egy éven belül megtörténik a fogantatás. A termékenységre azonban sokféle körülmény hat, és jó tisztában lenni ezekkel, hiszen egyes tényezők tőlünk is függhetnek. Melyek ezek?

 • A nő életkora: a termékenységre való esély az életkor előrehaladtával egyre alacsonyabb, hiszen a petesejtek száma és minősége is csökken. Egy 30 éves nő átlagosan 20 százalékos, míg egy 40 éves nő 5 százalékos eséllyel esik teherbe. Tudományosan is bizonyított: biológiailag a legalkalmasabb időszak a 20-35 éves kor a gyerekvállalásra. 42 éves kor felett pedig már nagyon alacsony az esély a teherbeesésre.
 • Időzítés: a havi ciklus követése lényeges szempont lehet, hiszen nem feltétlenül olyan ritmusban történik az ovuláció, ahogy azzal a naptár alapján számolnánk. Érdemes ezért pontosan megismerni testünk működését, valamint nyomon követni, hogy azonos ritmusban működik-e a menstruációs ciklusunk minden hónapban.
 • Életmód: bizonyos tápanyagok, vitaminok hiánya a szervezetben nehezíti a fogantatás folyamatát, csak úgy, mint az egészségtelen étkezés, vagy a kevés mozgás.
 • Betegségek: egyes betegségek – például gyulladások – nagyban befolyásolhatják a szervezet működését. Nem csak nőgyógyászati problémák akadályozhatják a teherbeesést: akár egy gyulladt fog is beleszólhat a sikeres fogantatásba.
 • Testsúly: mind a túlsúly, mind az alultápláltság problémát okozhat a gyermektervezés során, érdemes ezért komolyan – akár szakember bevonásával – foglalkozni azzal, ha ilyen irányú nehézségeink vannak.

Természetes módszerek a termékenység fokozására

A termékenység fokozását segítő módszerek azért is hasznosak, mert olyan tényezőkre épülnek, amelyek betartása a terhesség alatt is előnyt jelent. Emellett, ha különböző egészségügyi problémákkal küzdünk, ezek kapcsán is vezethetünk be változásokat a napi rutinba, életmódba, amelyek mérséklik a tüneteket, megszüntetik a kiváltó okokat, vagy esetleg jótékonyan hatnak a szervezetre akár a gyógykezeléssel párhuzamosan is.

Hormonok és étkezés

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és a kijelentésnek sokkal nagyobb igazságtartalma van, mint azt elsőre sejtenénk. A bevitt tápanyagok, vitaminok nagyban befolyásolják szervezetünk jó működését, viszont az esetleges káros összetevők akár egy gyulladás melegágyát is jelenthetik a testben. A megfelelő étkezéssel ezért hosszú távon teszünk jót, nemcsak várandósság idején, de a terhesség előtt is.

Egyes hormontermelő mirigyeink összeköttetésben állnak az anyagcsere folyamatokkal, éppen ezért működésüket nagyban meghatározza, milyen táplálékot viszünk be a szervezetünkbe. Az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékvese és a petefészek számára ezért egyáltalán nem lényegtelen, mit fogyasztunk. A fehér cukor, a fehér liszt például az agyalapi mirigy hormonjaira hatva nagy mértékben fokozhatják a gyulladásos állapotot a testben, de hasonlóan negatív hatást gyakorolhat a nagy mennyiségű koffein, vagy az állati eredetű tejtermékek túlzott fogyasztása. Mivel a női ciklus megfelelő működése a hormonális egyensúlyon alapul, sok esetben a ciklus rendszerességét, az ovuláció megfelelő időpontját is támogatja a jól átgondolt, egészséges étkezés.

A termékenység fokozása az étkezéssel

A fogyókúra hatalmas stresszforrást jelent a szervezetnek, éppen ezért igazán nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a táplálkozásunk ne az éhezésről, a megvonásról, hanem a változatos és egészséges életmódról szóljon, amelynek gyakorlása során semmiben nem szenvedünk hiányt. Nézzük, ennek mentén melyek azok az ételek, amelyek segítségével a termékenység növeléséért is tehetünk.

Zöldségek

A megfelelő anyagcsere alapja lenne a napi körülbelül fél kiló nyers zöldség elfogyasztása. A zöld levelű zöldségek, így a brokkoli, a spenót, a spárga magas folát tartalmuk miatt rendkívül jó hatással bírnak a termékenységre, valamint nagyban támogatják a magzat megfelelő fejlődését is az első három hónap során.

Finomított gabonák elhagyása

Tévhit, hogy szénhidrátokra nincs szükségünk az egészséges táplálkozás során. Azonban nem mindegy, miként jutunk hozzá ehhez a típusú tápanyaghoz: a finomított gabonákat tartalmazó ételek – mint a fehér liszt, fehér cukor, kekszek, fehér tészta, fehér rizs – nagyon gyorsan megemelik a szervezet inzulinszintjét, ezzel pedig negatívan hatnak az ovulációra. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák a gabonaszem minden összetevőjét magukban hordozzák: felszívódásuk így jóval lassabb, tehát a vércukorszintet sem emelik meg hirtelen. PCOS-ben szenvedők diétája esetén szintén különösen fontos az említett összetevők elhagyása, hiszen a gyulladásos folyamatokat nagyban fokozhatják.

Diófélék, a magvak és a hüvelyesek

A növényi fehérjék nagyban segítik az ovulációs nehézségek helyreállítását a testben, éppen ezért az olajos magvak, a diófélék remek tápanyagforrásnak bizonyulnak akár napi rendszerességgel is. Csak úgy, mint a hüvelyesek 4-5 naponta való fogyasztása: a lencse, csicseriborsó, bab ugyanis szintén magas E-vitamin és vastartalommal bírnak, így pedig jótékonyan hatnak a petesejtek minőségére, valamint a női ciklusra. Az olajos magvakból magas kalóriatartalmuk miatt fogyasszunk csupán napi egy marékkal tízóraira vagy uzsonnára.

Telítetlen zsírok

Atúlsúly mögött nagy mértékben állhat a finomított szénhidrátok fogyasztása mellett a telített zsírok használata. Utóbbit az állati eredetű zsírok tartalmazzák nagyobb mértékben: a szív-és érrendszer működésének pedig a hasonló összetevők nem tesznek jót. Érdemes tehát növényi olajokat választani a főzéshez is, a húsfogyasztás során pedig előnyben részesíteni a szárnyasokat, illetve a liba-, és kacsazsír használatát, a sertés vagy birka zsiradéka helyett.

Sófogyasztás mértékkel

Sokan azt hiszik, a sófogyasztást a terhesség alatt elegendő mérsékelni. Pedig a túlzott sóbevitel pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, ez a szervünk pedig szereppel bír az ideális testsúly fenntartásában, így problémái negatívan hathatnak a fogantatás szempontjából.

Vitaminok és étrend-kiegészítők

A folátról már szó esett a zöld levelű növények kapcsán. Mivel a kívánt mennyiséget a táplálkozás során lehetetlen bevinni, érdemes étrend-kiegészítő formájában is alkalmazni. Emellett ne feledkezzünk meg a vitaminokról sem: az E-vitamin javítja a női szervek egészségét, a D-vitamin jótékonyan hat a petefészek stimulációjára, míg a C-vitamin antioxidáns hatású, emellett segíti a vas felszívódását a szervezetben. A vashiány nemcsak a terhesség alatt kialakuló probléma, a fogantatás során is okozhat nehézségeket.


A cink alacsony szintje a testben szintén csökkenti a teherbeesés esélyét, míg a szelénhiány vetéléshez vezethet. A vitaminok a férfi nemzőképesség szempontjából is lényegesek: az L-arginin, illetve L-karnitin kapszulák a spermiumban megtalálható fehérjékkel, aminosavakkal támogatják a szervezetet. Emellett a férfi termékenységre is rendkívül jó hatással bír a már említett cink, szelén, valamint az E- és D-vitamin.

Gyógynövények

A termékenységre kifejtett pozitív hatásokra a népi gyógyászat is nagy hangsúlyt fektet. A palástfű tea a progeszteron-termelést, a cickafark a peteérést támogatja, valamint hozzájárulhat a petesejt beágyazódásához, míg a méhpempő az egész hormonrendszert stimulálja, hiszen ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag.

A termékenység fokozása az életmódbeli változtatásokkal

Az étrendünkre való odafigyelés mellett másféle módokon is tudjuk befolyásolni szervezetünk megfelelő működését. Ha az alább felsoroltakra odafigyelünk, támogathatjuk szervezetünket a sikeres fogantatás elérésében.

 • Káros szenvedélyek mellőzése: az alkoholfogyasztás, a túl sok kávé, valamint a dohányzás nagy szerepet játszanaka petesejtek minőségének és mennyiségének csökkenésében. Így szintén hozzájárulhatnak a meddőséghez.
 • Túlsúly, alultápláltság megszüntetése: amennyibe étrend segítségével sem sikerül elérnünk az ideális testsúlyt, kérjünk szakmai segítséget, hiszen mind a túlsúly, mind az alultápláltság okozhat meddőséget. Ezek ugyanis a hormonrendszer működését, ezáltal pedig a női nemi ciklus folyamatát is meghatározzák.
 • A legtermékenyebb napok megcélzása: ismerjük meg a testünket, figyeljük a ciklusunk működését, akár ovulációs teszt segítségével azonosítsuk be a fogantatásra legnagyobb eséllyel bíró napokat. Kutatások szerint a reggeli együttlét a legelőnyösebb a teherbeesés szempontjából: ne feledjük azonban a szexuális élet minősége is számít, ezért igyekezzünk ne stresszhelyzetként megélni a lehetséges fogantatást.
 • Rendszeres testmozgás, stressz csökkentése: szintén a hormonrendszer jó működését alapozza meg a rendszeres testmozgás – minimum heti két-három alkalommal ‒, valamint a stresszmentes élet. Adjunk időt a kikapcsolódásra, válasszunk egy kedvenc mozgásformát, alakítsunk ki tudatosan teret a relaxációnak, a munkából való kiszakadásnak.
 • Megfelelő alvás: a kevés alvás a stresszhormon emelkedését eredményezi a szervezetben, rosszul hat az idegrendszerre, a hormonháztartásra, ezáltal szintén nagy szerepe lehet a női ciklus felborulásában is.

Kezelési tanácsok a teherbeesés esélyének növelésére

A hétköznapokba beépített szokások mellett egyéb gyógykezelésnek minősülő praktikák, módszerek is segíthetik a termékenység fokozását. Nézzük, milyen metódusokból válogathatunk, ha még több támogatásra vágyunk!

 • Gyógyvizek: Magyarországon számos gyógyvíz található, ezek között is a női szervekre rendkívül jótékonyan ható brómos-jódos vizek. Amellett, hogy a meleg víz alhasi vérbőséget okoz, a benne rejlő ásványi anyagok felszívódnak a bőrön át, és képesek rendszerezni a ciklust, vagy mérsékelni, megszüntetni a gyulladásokat.
 • Akupunktúra: mivel az akupunktúra hat a hormonális működésre, könnyen összefüggésbe hozható az ovulációs problémák orvoslásával, a menstruációs ciklus helyreállításával, ezen felül pedig jótékonyan hat a kismedencei véráramlásra is.
 • Homeopátia: egyes petefészekhormonok hígításából készült homeopátiás szerek szintén segíthetnek a termékenység fokozásában, csak úgy, mint a termékenység fokozó gyógynövényeket tartalmazó társaik.
 • Masszázs: pozitívan befolyásolja a stressz-szintet, valamint az izmokra és a vérkeringésre is jótékonyan hat a masszázs. Ezáltal pedig mind pszichésen, mind fizikailag támaszt nyújthat.
 • Peteérés segítő torna: a szakember által felépített gyakorlatsorok növelik az ovuláció esélyét. Az otthon is végezhető feladatokat oktatótól sajátíthatjuk el, és a ciklus napjának megfelelő sorrendben kell végezni őket.
 • Nőgyógyászati vizsgálatok: amennyiben babát tervezünk, érdemes felkeresni egy nőgyógyászt és elvégeztetni az alapvető vizsgálatokat, akkor is, ha semmiféle tünet nem jelentkezett. Egyes rejtett krónikus betegségek, gyulladások ugyanis nehezíthetik a fogantatást, és minél tovább maradnak diagnosztizálatlanul, annál több időt veszt a leendő szülőpár miattuk.

Ha mégsem jön a baba, akkor is van merre tovább

Amennyiben mind az életmódunkat, mind az étkezésünket, illetve testsúlyunkat tekintve elégedettek lehetünk, és több termékenységfokozó tipp, gyógymód után sem jelent még meg a két csík a terhességi teszten, nem kell feladnunk a próbálkozást. A ReproGenesis klinikán nagy szakértelemmel állnak a babát tervező párok mögé, és segítenek kideríteni, milyen nehézség húzódik a sikertelen fogantatás hátterében.

Az intézményben minden alapvető nőgyógyászati vizsgálat elvégezhető, emellett a speciális problémák és a meddőség okai is egyaránt diagnosztizálhatóak egy professzionális és emberséges csapat segítségével. Továbbá, ha szükséges mind a mesterséges megtermékenyítésre is lehetőség nyílik.