Asszisztált reprodukció

HA A TEHERBEESÉS NEM SIKERÜL A MEDDŐSÉGET KIVÁLTÓ OKOK ELTÁVOLÍTÁSA UTÁN, VAGY OLYAN ELŐZMÉNYEK MIATT, AMIKOR NINCS MÁS LEHETŐSÉG, ORVOSAIN EGYIKE AJÁNLJA ÖNNEK VALAMELYIK MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉSES MÓDSZERT. AZ ASSZISZTÁLT REPRODUKCIÓ (MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS) TÁGABB ÉRTELEMBEN AZ IVARSEJTEK (GAMÉTÁK) BÁRMINEMŰ MANIPULÁCIÓJÁT JELENTI, AMELY NÖVELNI A TERMÉKETLEN PÁROK ESÉLYÉT A CSALÁDALAPÍTÁSRA. E FOGALOMMAL DEFINIÁLJUK AZOKAT AZ ELJÁRÁSOKAT, AMELYEK A MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉSHEZ – IN VITRO FERTILIZÁCIÓ – VEZETNEK. A MEDDŐSÉG KEZELÉSE SORÁN ELŐSZÖR AZ EGYSZERŰBB MEGOLDÁSOKAT AJÁNLJUK, SIKERTELENSÉG ESETÉN TÉRÜNK ÁT A BONYOLULTABB KEZELÉSRE.

A MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉSRE ÉRVÉNYES JOGSZABÁLYOK A CSEH KÖZTÁRSASÁGBAN:

AZ ELŐKÉSZÜLET SZAKASZA

Asszisztált reprodukció

AZ ASSZISZTÁLT REPRODUKCIÓ (MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS) TÁGABB ÉRTELEMBEN AZ IVARSEJTEK (GAMÉTÁK) BÁRMINEMŰ MANIPULÁCIÓJÁT JELENTI, AMELY NÖVELNI A TERMÉKETLEN PÁROK ESÉLYÉT A CSALÁDALAPÍTÁSRA. E FOGALOMMAL DEFINIÁLJUK AZOKAT AZ ELJÁRÁSOKAT, AMELYEK A MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉSHEZ – IN VITRO FERTILIZÁCIÓ – VEZETNEK. A MEDDŐSÉG KEZELÉSE SORÁN ELŐSZÖR AZ EGYSZERŰBB MEGOLDÁSOKAT AJÁNLJUK, SIKERTELENSÉG ESETÉN TÉRÜNK ÁT A BONYOLULTABB KEZELÉSRE.
Első lépés

AZ ELŐKÉSZÜLET SZAKASZA

A mesterséges megtermékenyítés folyamata egy konzultációval kezdődik. Klinikánk remek IVF specialistákat foglalkoztat, akik a megbeszélés során alaposan kielemzik a pár termékenységi képességét és az eddigi kezelések folyamatát. E analízis alapján orvosunk konkrét módszert  és kezelési tervet ajánl.

Első lépés: Egyeztessen időpontot konzultációra IVF specialistánkkal még ma!

0.NAP

PETESEJTEK

A hölgypáciens kivizsgálásával fényt derítünk a petefészkek működésére és a petesejtek minőségére. A hölgy a kismedence ultrahangos vizsgálatán, hormonszint vizsgálaton, esetenként genetikai és immunológiai vizsgálaton vesz részt. Az eredmények alapján állapítjuk meg a hölgy termékenységi képességét. Ha lehetőség nyílik rá, hogy a kezelés során a hölgypáciens petesejtjeit használjuk, ezeket petesejtleszívással (punkció) a petefészkekből nyerjük ki. E beavatkozás rövid altatásban történik. Ha probléma merül fel, amely nem teszi lehetővé a saját petesejtek használatát a sikeres kezelés érdekében, adományozott petesejtek applikálását ajánljuk. Ebben az esetben lehetőség nyílik megfelelő donort választani a kiterjedt donoradatbázisból és a kezelés késedelmek nélkül elkezdődhet. SPERMIUMOK A férfipáciens alap kivizsgálása a spermiogram. Az eredménye alapján meghatározzuk a megtermékenyítés legalkalmasabb módszerét. Jó eredmény esetén lehetőség nyílik a spermaminta lefagyasztására az esetleges későbbi felhasználásra. Ha az ejakulátumban nincsenek megtermékenyítésre képes spermiumok, ajánlott műtéti úton történő mintavétel a herékből MASA vagy TESE módszerrel. Ezt a beavatkozást urológus specialista végzi teljes altatás alatt. Ha e metódus segítségével sem sikerül minőségi spermiumot begyűjteni, a pár kívánsága alapján az adományozott sperma lehetősége is kihasználható. A PETESEJTEK MEGTERMÉKENYÍTÉSE ES AZ EMBRIÓK KELETKEZÉSE A petesejtek megtermékenyítése vagy spontán a nő testén belül (IUI), vagy testen kívül, tehát asszisztált reprodukcióval (IVF) történik. Az In vitro fertilizáció egy egyszerű, megszokott testen kívüli megtermékenyítési mód. Az IVF módszer alapelve a férfi és a női ivarsejtek spontán összeolvadása egy speciális közegben szigorúan meghatározott és ellenőrzött feltételek mellett. A teherbeesés esélyének növelése érdekében a spermiumot befecskendezik a petesejtbe (ICSI módszer). Egyre nagyobb problémát okoz azon spermiumok felismerése, amelyek tényleg egészségesek. Ezért ajánljuk pontosabb módszert a spermiumok kiválasztásához, ami a PICSI (fiziológiai ICSI). A megtermékenyítéshez azokat használjuk, amelyek célzottan egy olyan speciális kémiai anyag cseppje felé haladnak, amit a petesejt burka is tartalmaz. Ez az anyag úgy viselkedik, mint egy mágnes.
1. – 5. NAP

AZ EMBRIÓK KULTIVÁCIÓJA (AZ OSZTÓDÁS MEGFIGYELÉSE)

A petesejt megtermékenyítésével embrió keletkezik. Sajnos nem lehet biztosítani, hogy az ivarsejtek összeolvadásából csak tökéletes embrió jöjjön létre. A petesejt belsejében lejátszódó genetikai keveredést a tudomány nem tudja befolyásolni. Ez véletlenszerű folyamat. A meghosszabbított kultiváció a legalapvetőbb lehetősége az egészséges embriók elkülönítésének a tökéletlenektől. A hibás embrió az első 5 nap alatt a laborban abba hagyja a fejlődést. Azok az embriók, amelyek az 5. napig fejlődtek, jóknak, egészségesnek számítanak. A méhbe egyet, maximum kettőt ültetnek be, a többi jó minőségűt le lehet fagyasztani. Az embriók fejlődésének elemzéséhez EmbryoScope-ot használunk. Ez a nem invazív módszer lehetővé teszi az embriók fejlődésének folyamatos felvételét és analizálását anélkül, hogy a kultivációs közegen kívül értékeljük azt. Az embrió testen kívüli fejlődésének folyamatos felvétele az in vitro kultiváció legmodernebb módszere. A felvétel objektív elemzése biztosítja az egészséges embriók maximálisan effektív kiválasztását a beültetéshez és az abnormális embriók kizárását. Ha nagyobb az esélye a veleszületett genetikai rendellenességnek, a PGS módszer segítségével lehetőségünk van megvizsgálni az embrió kromoszómaállományát és a betegséggel érintett embriókat kiszelektálni.
5.NAP

AZ EMBRIÓ BEÜLTETÉSE A MÉHBE

A sikeres kultiváció után az embriót transzferálják (beültetik) az anyaméhbe. Az embriótranszfer – vagy az embrió beültetése a méhüregbe – a meddőség kezelésének utolsó lépése. Az egész eljárás, amely egy vékony katéter segítségével történik, egyszerű és fájdalom mentes. Annak érdekében, hogy az embriót a megfelelő helyre ültessék a méhbe, az egész eljárás ultrahangos ellenőrzés alatt történik. A nem beültetett, fejlődő embriókat lehetőségünk van lefagyasztani, és egy következő transzfer alatt a felolvasztott embriókból újabb gyermeket nemzeni.
6. – 7. NAP

AZ EMBRIÓ BEÁGYAZÓDÁSA

Az embrió fejlődésének hatodik – hetedik napján, tehát a beültetés másnapján illetve harmadnapján az embrió beágyazódik a méhnyálkahártyába. A beágyazódást különböző tényezők befolyásolják, amelyeket a mai gépekkel nem tudunk megfigyelni. A méhnyálkahártya vastagságának ultrahangos vizsgálata az egyik segédfaktor. A sikeres beágyazódás esélyét növelhetjük EmbryoGlue segítségével. Az Embrioglue egy olyan közeg, amely segíti az embrió beágyazódását. A magas fehérje-tartalomnak köszönhetően emeli az élve megszületett gyermekek számát IVF után. Az EmbryoGlue minden fontos tápanyagot és energiaforrást tartalamaz az embrió optimális fejlődéséhez a beültetés után. A magas fehérje koncentrációjú beültetett közeg – melyek szintézise a beültetés napján fiziológiailag növelt – ideális feltételeket biztosít az embrió sikeres beágyazódásának.
Űrlap

Kérjen szakértőt

Jsme soukromá brněnská klinika reprodukční medicíny a do našeho týmu hledáme kolegyni na pozici IVF koordinátorky pro maďarsky hovořící klienty.

Náplň práce

Požadavky

Nabízíme

V případě zájmu nám zašlete svůj životopis na info@reprogenesis.cz

Zasláním svého CV souhlasíte s tím, aby Vámi poskytnuté osobní údaje byly zpracovány a použity v souladu s obecným nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně osobních údajů („GDPR“) pro účely personalistiky společnosti ReproGenesis a. s.., a to na dobu neurčitou (tj. do odvolání).