ZyMōt - Microfluidic Sperm Sorting

Forradalmi innováció a spermiumok kiválasztásában: ZyMōt mikrofluidikus chipek

Mikrofluidikus spermiumok szortírozási módszere

A mikrofluidikus spermiumválogatás a spermiumok chip segítségével történő kiválasztásának módszere. A módszer a spermiumok természetes szelekciójának elvén alapul, a női reproduktív rendszer természetes környezetét szimuláló mikrobarriereken keresztül. A szétválogatott spermiumok morfológiája, genetikai minősége jobb, és életképessége és mozgékonysága több mint kétszerese a válogatatlan spermiumoknak. A módszerről kimutatták, hogy akár 25%-kal is növeli a ciklus sikerességét.
A Microfluidic Sperma Sorting módszer a standard spermafeldolgozás új, kíméletes alternatíváját jelenti, amely nem igényli a spermiumminta előzetes kezelését és olyan eszközök (pl. centrifuga) alkalmazását, amelyek növelhetik a spermiumok oxidatív stresszét.

Mikrofluidikus spermiumválogatási módszer a gyakorlatban

A mesterséges megtermékenyítés (IVF) során szerzett embriók transzferében a minőségi és egészséges spermiumok kiválasztásának esélye jelentősen befolyásolja a sikeres terhesség esélyét. A normál megtermékenyítési folyamat során az egészséges spermiumok az anyai reproduktív rendszerben természetesen előforduló mikrofluidikus csatornákban válnak el a többitől. Az IVF kezelés során a szervezetnek ezt a természetes mechanizmusát (sperma szelekciót) utánozzák a mikrofluidikus chipek. A mikrofluidikus chipeket úgy fejlesztették ki, hogy teljes mértékben utánozzák a spermiumok laboratóriumi szelekciójának természetes mechanizmusát. Ezek a mikrocsatornák szűrőként működnek, amely csak az egészséges és minőségi spermiumokat választja ki. A minőségi spermiumok kiválasztásának jelenlegi módszerei időigényesek, és centrifugálásuk (nagyon nagy sebességű centrifugálás) során károsodhatnak. A centrifugálást nem alkalmazzák a spermiumok mikrofluidikus chipekkel történő kiválasztásakor. A spermiumok kiválasztásának folyamatában csak a spermiumok mozgását alkalmazzák, és az egész folyamat a legjobb minőségű spermiumok természetes kiválasztódását szimulálja. Ily módon a sértetlen DNS-sel és a legjobb epigenetikai tulajdonságokkal rendelkező spermiumok nagyon alacsony reaktív oxidatív stressz mellett érhetők el. Ennek eredményeként a terhesség sikeressége jelentősen megnő. A mikrofluidikus chipek használata jelentősen csökkenti az abortuszok számát az IVF és a megtermékenyítés során. A mikrofluidikus spermiumválogató chipnek van egy mintabemenete, amely egy mikrofluidikus csatornán keresztül kapcsolódik a kimeneti gyűjteményhez. A kezeletlen spermiummintát a bemeneti nyílásba pipettázzuk, ahol a jelenlévő spermiumoknak a folyadék mozgása ellen és az említett mikrobarriereken keresztül aktívan a kivezető nyíláshoz kell jutniuk. A spermiumokat tehát úgy választják ki, hogy a kivezető nyílásban elválasztják az egészséges, mozgékony spermiumokat a csatornában rekedt, rossz minőségű spermiumoktól.

A Microfluidic Sperma Sorting módszer használatának indikációi

Űrlap

Kérjen szakértőt

Jsme soukromá brněnská klinika reprodukční medicíny a do našeho týmu hledáme kolegyni na pozici IVF koordinátorky pro maďarsky hovořící klienty.

Náplň práce

Požadavky

Nabízíme

V případě zájmu nám zašlete svůj životopis na info@reprogenesis.cz

Zasláním svého CV souhlasíte s tím, aby Vámi poskytnuté osobní údaje byly zpracovány a použity v souladu s obecným nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně osobních údajů („GDPR“) pro účely personalistiky společnosti ReproGenesis a. s.., a to na dobu neurčitou (tj. do odvolání).