In vitro fertilizáció, IVF

Az in vitro megtermékenyítés, az in vitro megtermékenyítés, az IVF az a folyamat, amelynek során a petesejtet a testen kívüli spermiumok megtermékenyítik: in vitro.

IVF módszer

A meddőség kezelésében alkalmazott asszisztált reprodukciós módszerek egyike. Az in vitro megtermékenyítés az in vitro megtermékenyítés egyszerű, hagyományos módszere. Az ivf módszer elve a hím és nőstény csírasejtek spontán fúziója a táptalajban, szigorúan meghatározott és ellenőrzött körülmények között. A kezelt nő petefészek-punkciója során, hormonális stimulációt követően kapott petesejtjeit összekeverik a partner spermájával, amely laboratóriumi feldolgozáson esett át. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha a partner spermiogramja egy egészséges, termékeny férfi normál spermiogramjának megfelelő értékeket mutat. Az egyik legfontosabb kritérium a spermium morfológiája. Ha az eredmény rossz, az ICSI módszer mindig javasolt, hogy megakadályozzuk a kóros spermiumok bejutását a petesejtbe, így minimalizálva a kóros embrió kialakulását. A megtermékenyített petesejt (zigóta) ezután a méhbe kerül. A “kémcsőben” elnevezés félrevezető, mert az in vitro megtermékenyítés általában Petri-csészében történik.

Módszer

Az IVF sikerének növelése érdekében az eljárás további technológiákat alkalmaz, például a petefészkek serkentése több petefejlődésre és érlelésre, petegyűjtés a petefészkekből, a peték spermával való megtermékenyítése és az embriók tenyésztése, mielőtt a méhbe kerülne.

Petefészek stimuláció és tojásgyűjtés

Az ovuláció során általában csak egy petesejt szabadul fel, ezért az IVF a petefészkek hormonális stimulációját (szakmailag ovariális hiperstimulációt) alkalmazza, hogy több petesejt fejlődjön ki a tüszőkben. A cél egyben a lehető legkisebb beavatkozás a nő hormonrendszerébe. A hormonális stimulációnak három fő protokollja van: a rövid protokoll, a hosszú protokoll és az antagonista protokoll. A tojásfelvételt (OPU) akkor végezzük, ha a legmagasabb tüsző átmérője eléri a legalább 16 mm-t. A nőnek humán chorion gonadotropint (hCG) adnak, majd körülbelül 35 órával később ambuláns beavatkozást végeznek könnyű érzéstelenítésben.

Megtermékenyítés és embriótermesztés

Rövid előkeltetés után a petéket spermával megtermékenyítik. A spermiumokat közvetlenül intracitoplazmatikus spermiuminjekcióval (ICSI) juttatják be a tojásba. Az embriókat öt napon át kiterjesztett tenyésztés formájában tenyésztik, ami jobb minőségű embriók jobb szelekcióját éri el, és így növeli a megtermékenyítés sikerességét.

Embrió transzfer

Az embriótranszfer vagy embriótranszfer során az embrió a beteg méhébe kerül. A beültetés valószínűségének növelése érdekében az embrióátültetés előtt asszisztált keltetést végeznek, ilyenkor az embrió védőhüvelye megszakad, hogy jobban ki lehessen szabadítani.

Az IVF indikációi

Az IVF-et meddőségi kezelési módszerként alkalmazzák olyan párok esetében, akiknek termékenységi problémái vannak, pl. petevezeték-problémák vagy rossz minőségű ejakulátum miatt; majd intracitoplazmatikus spermiuminjekciót (ICSI) végeznek, melynek során egy spermát közvetlenül a petesejtbe juttatnak. A sikeres IVF-hez egészséges petesejtre, megtermékenyítésre képes spermiumra és sikeres terhességre alkalmas méhre van szükség.
Űrlap

Kérjen szakértőt

Jsme soukromá brněnská klinika reprodukční medicíny a do našeho týmu hledáme kolegyni na pozici IVF koordinátorky pro maďarsky hovořící klienty.

Náplň práce

Požadavky

Nabízíme

V případě zájmu nám zašlete svůj životopis na info@reprogenesis.cz

Zasláním svého CV souhlasíte s tím, aby Vámi poskytnuté osobní údaje byly zpracovány a použity v souladu s obecným nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně osobních údajů („GDPR“) pro účely personalistiky společnosti ReproGenesis a. s.., a to na dobu neurčitou (tj. do odvolání).