Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Gyakran ismételt kérdések az adományozott petesejtekkel végzett kezeléssel kapcsolatban.

Miért döntenek a fiatal nők az oocita adományozás mellett?

A petesejte, véradás és plazma adományozás a segítségnyújtás módja. A potenciális adományozókat a személyes interjú lefolytatásánál arról is megkérdezzük, mi motiválja őket, és a leggyakrabban így válaszolnak: 1)    Segíteni akarok. 2)    A közvetlen környezetemben van olyan személy, akinek szüksége van adományozott petesetre vagy a terhesség elérése során problémákkal küzd. 3)    Hogyha most én segítek, valószínű, hogy amennyiben én szorulok majd segítségre, lesz valaki, aki szívesen segít.

Hogyan lesznek kiválasztva az adományozók?

A potenciális adományozókra fektetett követelményünk, az összes  teszt negativitását meghaladva (vérvizsgálat a fertőző betegségek kizárására – HIV, szifilisz, hepatitis B és C, ciytomegalovírus, genetikai tesztek – kariotípus és cisztás fibrózis viselőség, SMA, vérvizsgálatok a vércsoport és Rh-faktormeghatározására, hormonális vizsgálat, ultrahangos vizsgálat) az alábbi:   A nő életkora – 18.és 32. életév között mozogjon, BMI – 25-ig, nem dohányzó, minimálisan középiskolai végzettség, a múltban a kábítószer használata abszolút ki van zárva, semmilyen folytonos gyógyszer használat, a személyes és családi anamnézisben nincsenek lelki zavarok és betegségek és semmilyen ismert öröklődési betegségek.

Az adományozás anonim?

A petesejt adományozás mindkét irányban anonim.

Milyen módon jelöli ki a ReproGenesis klinika a női vagy férfi donort?

A klinikánk a női és férfi adományozók széles körű adatbázisával rendelkezik, és a kezelt pár követelményeit szinte 100%-ig teljesíteni tudjuk. Minél több információt kapunk a kezelt pártól, annál pontosabban tudja a csoportunk kiválasztani a női vagy férfi donort.

Lehetséges a kezelt pár kívánságára más etnikumból származó donor kiválasztása?

A ReproGenesis klinika adatbázisában olyan fiatal nők (cseh állampolgárságú) is szerepelnek mint potenciális oocita adományozók, akik más etnikumból származnak.

Mikor lesz a donor kiválasztva?

A megfelelő adományozó 6 héttel az oocita leszívás előtt kerül kiválasztásra.

Mikor kapok tájékoztatást az adományozóról?

Az adományozóról az információkat (mint pl. a kor és vércsoport) 2 ‑ 3 héttel az oocita leszívás előtt adjuk meg.

Milyen az elfogadó legmagasabb életkora?

A kezelést az elfogadó 49. születésnapjáig lehet megkezdeni.

Jogi szempontból kik az olyan gyermek szülői, amely az adományozott spermából és adományozott oocitákból jött világra?

A Csehországban hatályos jogszabályok értelmében a meddőség kezelése csakis heteroszexuális párok esetén lehetséges. A nő és férfi, akik aláírták a beleegyező kezelési nyilatkozatot, a törvény értelmében a gyermek/gyermekek anyjává és apjává  válnak minden szülői joggal és kötelességgel együtt.

Milyen kivizsgálásoknak kell a kezelés előtt álavetni magam?

A 45év feletti nőknél ajánljuk a mamografické kivizsgálást és a nőgyógyász ajánlását, hogy lehetséges a terhesség vállalása. Továbbá az  Ön partnerének STD teszteket (a nemi úton terjedő betegségek vizsgálata) amely nem lehet 6 hónapnál idősebb. Ezen kívül a parnerének a spermakép kivizsgálása.

Melyik napot értjük a menstruáció első napjának, ha annak elején piszkolásom van?

A piszkolást nem értelmezzük a menstruáció kezdetének. A menstruáció első napjának az erős vérzés első napját értjük, amennyiben a menstruáció az esti 20 óra után kezdődik, az első napnak a menstruáció következő napját vesszük.

A partner esetén hány napos tartózkodás a legmegfelelőbb a spermák minősége érdekében?

Ajánlatos a 3 napos tartózkodást betartani, főleg azért, hogy legyen megfelelő ejakulátum-tartalom a laboratóriumi feldolgozáshoz. Nem szükséges a hosszan tartó absztinencia, mivel ez kedvezőtlen hatással lehet a spermák morfológiájára.

Elő lehet valahogy segíteni a spermák jobb minőségét a gyűjtés előtt ?

A spermák minőségét befolyásolja az összes hatás, amely a férfit érte a gyűjtés előtt 3 hónappal. Ezért nem szükséges semmilyen különleges életmód rövid idővel az ejakulátum gyűjtése előtt.

Mikor megy végbe az embrió-transzfer?

Az embrió-transzfert az orvos az  embriológussal és pácienssel való együttműködés során tervezi. A transzferre az adományozótól a petesejt leszívást követő 3. vagy 5. napon kerül sor. Az embriótranszfer dátumát és időpontját a koordinátor közli.

Hány embrió kerül transzferre?

Többnyire egy, legfeljebb két embrió. a felesleges jó minőségű embriókat ajánljuk lefagyasztani.

Milyennek kell lenni az embrió minőségének az egyes napokon?

Az embriók minőségét azoknak a 2. fejlődési napjától lehet megítélni. A kétnapos embrió ideális esetben 3-4 sejtből áll. A háromnapos embrió már 6 – 8 sejtből. A fejlődés negyedik napján az embrió szedercsírává válik és a minőségét már nagyon nehéz értékelni. A fejlődés 5. napján az embrió blasztocisztává válik.

Mit vigyek magammal az embrió-transzferhez?

Az embriótranszferhez nem kell semmi különleges dolgot hozni. Hozza magával az összes aláírt kezeléshez való hozzájárulást, továbbá, amennyiben a felesleges embriókat fagyasztani óhajtja, az embrió fagyasztáshoz való aláírt hozzájárulást.

A transzfer előtt a húgyhólyagnak teli kell lenni?

Az embrió-transzferhez nem szükséges a túlságosan megtelt húghólyag. Azonban ajánljuk, hogy közvetlenül az embrió-transzfer előtt ne menjen toalettre és ne ürítse ki a hólyagot. A közepesen telt húgyhólyag elősegíti a méh kiegyenesedését, és ezzel megkönnyíti az embriók bevezetését a méhbe.

Mennyi időt vesz igénybe maga a transzfer?

A zökkenőmentes transzfer 3 – 5 percig tart. A transzfert követően még további 10 – 15 percig a transzfer-teremben fekszik. Ezt követően haza mehet.

A transzfernél jelen lehet a partnerem?

A partner jelenléte az embrió-transzfer során természetes dolog (amennyiben nem kívánja másként).

A transzfert követően az ágyban kell maradnom?

Az embrió-transzfer után nem feltétlen szükséges az teljes nyugalmi állapot. A szokásos napi rezsimet ajánljuk, azonban a stresszorok korlátozásával, mint például a fizikailag megterhelő sport vagy nehéz fizikai munka. Nem szükséges a betegszabadság.

Mikor utazhatok haza a transzfer után?

Az embrió-transzfer miatt nincs korlátozva az utazás. Többnyire a páciensek az embrió átültetés napján, legkésőbb másnap utaznak haza, lényegében minden közlekedési eszközzel.

Tulajdonképpen mikor ágyazódnak be az embriók a méhbe?

Az embriók a méhnyálkahártyába többnyire a megtermékenyítést követő 6-8 napon ágyazódnak be, tehát az embrió-transzfert követő 24-48 órában.  

Pecsételő vérzés kezdődött, ez normális?

Az embrió-transzfert követő 10 nap alatt megjelenhet a pecsételő vérzés. Ezt a transzfer során keletkezett méhnyak apró sérülése és az embrió további befészkelődése okozza. A kezelés eredményére a pecsételő vérzés nincs semmilyen hatással. Az erős vagy hosszan tartó vérzést beszélje meg az orvossal.

Minden gyógyszert továbbra is szednem kell?

Folytassa a gyógyszerek szedését ugyanúgy, mint az embriótranszfer előtt – mindig legalább a progeszteronról (Utrogestan) van szó. Amennyiben a transzfer előtt az Estrimax, Anopyrin vagy Prednison gyógyszereket is szedte, folytassa ugyanúgy továbbra is.

Az Utrogestan bevétele után rosszul vagyok, mit tegyek?

Amennyiben az Utrogestant lenyelve alkalmazza, térjen át a hüvelybe való bevezetésre (azonos adagolással) naponta kétszer (reggel és este). Ha bevezetve használja, át lehet térni a progeszteron gélre (Crinone), vagy injekciókra.

Mikor kell a tesztet elvégezni?

A terhességi tesztet végezze el két héttel az embrió-transzfer után, a pontos dátum a zárójelentésben található.

A terhességi teszt a vizeletből negatív, mit tegyek?

Hogyha a vizeletből végzett teszt negatív, a biztonság kedvéért elvégezhető a terhességi teszt vérből is. Ha a teszt negativitása igazolódik, a kezeléssel kapcsolatban eddig szedett minden gyógyszer szedését szakítsa meg.
A tesztem pozitív! Folytassa az összes gyógyszer szedését. Amennyiben vizelet tesztről van szó, az eredmény megerősíthető vérvétel alapján végzett teszttel is, de ez nem feltétlenül szükséges. Ezt követően kérjen időpontot az ultrahangos ellenőrzéshez a teszt pozitív eredménye után 14 nappal.

Pecsételő vérzés jelent meg, mit csináljak?

Ne hagyja abba a gyógyszerek szedését, ajánlott a pihentető életmód betartása. A progeszteron (Utrogestan) adagot növelje délben két tablettával. Abban az esetben, ha a terhességi teszt elvégzése előtt jelent meg a pecsételő vérzés, várjon és végezze el a meghatározott időpontban. Amennyiben a teszt pozitív eredménye már igazolt, kérjen három napos szünettel egy időpontot vérvételi ellenőrzésre.

Mikor van megfelelő idő az ultrahangos kivizsgálásra?

Az ultrahangos kivizsgálást leghamarabb 3 – 4 héttel az embrió-transzfer után ajánlott végezni.

Hány hetes terhes vagyok valójában?

A petesejt leszívás a terhesség 14. napja.

Hogyan kell a gyógyszert tovább szedni?

Minden gyógyszert szedjen változatlanul (kivéve ha az orvos a transzfer előtt nem tanácsolta másképp) egészen az első ultrahangos kivizsgálásig, amelyet tervezzen a pozitív terhességi teszttől számított 14. napra.

A terhesség 10. hetében vagyok, továbbra is szedni kell az összes gyógyszert?

Ajánlatos a minden gyógyszert változás nélkül a terhesség 12. hetéig szedni. Természetesen minden páciens más gyógyszert szed, és azok  abbahagyása mindig egyéni. Az ösztrogén és progeszteron adag a 11. hét elérése után az orvossal való tanácskozás után felére csökkenthető és 10 nap után a kezelést abba lehet teljesen hagyni. A gyógyszerek kihagyásának pontos időzítését a sikeres IVF ciklus után mindig tárgyalja meg az orvosával.

A vizeletből végzett teszt negatív, de nem vérzek, még mindig van remény?

Nem minden vizeletből vett teszt egyformán érzékeny, ismételje meg a lehetőleg újabb tesztet 2 nap múlva, és amennyiben mégis negatív és elkezdődik a vérzés, az Ön kezelése nem járt sikerrel. Amennyiben a teszt eredménye negatív és Ön nem vérzik, vagy csak enyhe pecsételő vérzés jelent meg, a terhességi tesztet el kell végezni vérvétellel.

Kihez fordulhatok a további eljárás érdekében?

A sikertelen kezelés kiértékeléséhez és a további  kezelési stratégia meghatározására kérjen időpontot az orvosától, aki a 10 – 14 napos kezelési tervét összeállította. Időpont kérhető e-mail vagy telefon által.

Továbbra is szedjem a gyógyszereket?

Amennyiben ismételten negatív eredménnyel zárult a terhességi tesztje, minden gyógyszer szedését elhagyhatja egyszerre. Egyedüli kivételt képez a Prednison szedése 10 mg (2tbl) adagban naponta. Arról, hogy hogyan kell fokozatosan elhagyni, kérje ki az orvosa tanácsát, aki a gyógyszert felírta.

Mikor kezdhetek el egy újabb kezelést?

Amennyiben egy korábbi, adományozott petesejtes ciklusból vannak lefagyasztva embriók, a krioembrió-transzfer már a következő ciklusban tervezhető. Amennyiben az adományozott petesejtekkel való új kezelésre volt szükség, legkorábban 3-4 hónapos szünettel végezhető. Az eljárásról kérdezze meg kezelő orvosát.

Tájékoztatás idősebb nőknek

A 40 év nem jelent korhatárt a meddőség kezelésében. A nő alávetheti magát a meddőség kezelésének 48 éves koráig – az érvényes jogrendszer szabályai értelmében.
40 év feletti nők a saját csírasejtekkel (petesejttel) történő kezelését már nem ajánljuk, mert az utódoknál nagy számban fordul elő a kromoszóma-rendellenesség. A 40 évnél idősebb nőknek az adományozott petesejtek programját ajánljuk.
A rendszertelen menstruációs ciklus módosítható hormonális kezelés segítségével – kombinált készítményekkel (ösztrogén – gesztagén). A ciklus többnyire 3 hónapon belül módosítható, ezt követően elkezdődhet az IVF kezelés előkészítése.
Nagyon sok nőnél már 30 éves koruk körül megjelennek a méhen a miómák. A tervezett terhesség előtt vizsgáltassa ki magát. Az orvos megvizsgálja a mióma nagyságát és elhelyezését. A vizsgálat alapján javasolhatjuk a mióma sebészeti kezelését. Az apró miómákat (amelyek nem haladják meg a 3cm-t) a terhesség előtt többnyire nincsenek sebészetileg kezelve. A méh-miómák a terhesség során megnagyobbodhatnak, azonban magát a magzatot nem veszélyeztetik. A nők kezelése gyakran a rendelőkben zajlik, a veszélyeztetett és patológiás terhesség pedig szakosított munkahelyen.
Amennyiben a rák kezelése teljesen lezárult, az ellenőrző citológiai kivizsgálások negatívak, akkor tervezheti a terhességet. A sebészeti beavatkozás mértékétől függően a méhnyak kúpbiopszia (konizáció) után enyhén megnőhet a koraszülés kockázata.
Az ICSI eljárás (spermium injekció közvetlenül a petesejtbe) során mindig mikroszkóp alatt válogatjuk ki morfológiai szempontból  a legjobb minőségű spermiumot, amelynek megfelelő feje van, és a nyak és farok megfelelően illeszkedik hozzá, csakis a morfológiailag normál spermium kerül kiválasztásra vagy azt, amelynél az eltérések a lehető legkisebbek. Ennél az eljárásnál a spermiumok sűrű, viszkózus közegben mozognak, és ez biztosítja azt, hogy a tálban arra a helyre, ahol az embriológus a spermiumokat kiválogatja, csak a megfelelő mozgású spermiumok kerülnek.
Teherbe esés problémái különbözőek lehetnek. Amennyiben a spermakép viszonylag rendben van, ajánljuk a PICSI eljárás választását. Ez a módszer nemcsak a spermium morfológiája alapján teszi lehetővé azok kiválasztását, de főleg az érett spermiumok kerülnek kiválasztásra, amelyeknél sokkal kisebb annak a valószínűsége, hogy kromoszomális (belső) sérülésük van. Esetleg nagyobb hangsúlyt fektethetnek a spermium kivizsgálására. Ma már számos genetikai kivizsgálás létezik, amelyek több információt nyújtanak. Az IVF orvos ezt bizonyosan bővebben is konzultálja Önökkel.
Természetesen, amennyiben tart a többes terhességtől, az egyetlen embrió átültetése lehet a megoldás. Az embrió legeffektívebb kiválasztásához ajánlani tudjuk a legújabb Embrió monitoring eljárást, amikor megfigyeljük az embrió fejlődését egy speciális kamera rendszer segítségével. A berendezés segít rögzíteni minden tökéletlenséget, vagy embriódivízió hibát. Az embrió az egész idő alatt az inkubátorban van, ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem zavarjuk azt a közeget, amelyben az embrió fejlődik. Ezzel az eljárással kiválasztott embriónál nagyobb a valószínűsége a beültetésnek és a sikeres terhességnek.
Alkalmazható a PICSI eljárás az embrió monitoringgel kombinálva. A PICSI módszer lehetővé teszi az olyan spermák kiválasztását, amelyek nemcsak jó minőségűek, de főleg képesek az ICSI eljárással (a spermium beinjekciózása a petesejt citoplazmájába) megtermékenyíteni az érett petesejtet. Ez az eljárás növeli a petesejtek megtermékenyítési sikerének százalék-arányát. A nagyobb számú petesejt nagyobb számú embriókra ad esélyt, és ezzel a legjobb minőségű embrió/ embriók átültetési sikerét. Ezt követően a megtermékenyített petesejtek egy speciális nevelő boxba vannak helyezve, ahol folyamatosan megfigyelés alatt vannak a kultiválás egész ideje alatt – egészen a blasztociszta stádiumig – kamera rendszerrel – Embrió monitoring. A nevelt embriók képe állandó jelleggel az embriológus rendelkezésére áll a kultivációs box képernyőjén és képes azonnal felismerni a legapróbb eltérést is az embrió fejlődésében. Az Embrió monitoring eljárás kitűnően megfelel azon pároknak, akik a “legjobb” embrió/embriók beültetésének biztonságára szavaznak.

Jsme soukromá brněnská klinika reprodukční medicíny a do našeho týmu hledáme kolegyni na pozici IVF koordinátorky pro maďarsky hovořící klienty.

Náplň práce

Požadavky

Nabízíme

V případě zájmu nám zašlete svůj životopis na info@reprogenesis.cz

Zasláním svého CV souhlasíte s tím, aby Vámi poskytnuté osobní údaje byly zpracovány a použity v souladu s obecným nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně osobních údajů („GDPR“) pro účely personalistiky společnosti ReproGenesis a. s.., a to na dobu neurčitou (tj. do odvolání).